Mamele cu copii mai mulți rămân tinere mai mult timp. Explicația specialiștilor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copii mențin mamele tinere mai ult timp  Foto credit: Michigan State University
Copii mențin mamele tinere mai ult timp Foto credit: Michigan State University

Studierea unor mame a dus la concluzia că, cu cât au mai mulți copii, cu atât îmbărânesc mai lent, femeile. Un lucru îmbucurător, pe de o parte, dar greu pe de altă parte, în condițiile în care natalitatea este tot mai redusă.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Simon Fraser University sugerează că numărul copiilor născuți de o femeie influențează ritmul de îmbătrânire al corpului ei. Studiul condus de profesorul de științe ale sănătății, Pablo Nepomnaschy, și cercetătorul postdoctoral, Cindy Barha, a constatat că femeile care dau naștere la mai mulți copii supraviețuitori au prezentat telomeri mai lungi. Telomerii sunt vârfurile protectoare găsite la capătul fiecărui cromozom și indică îmbătrânirea celulară. Telomerii mai lungi sunt implicaț în replicarea celulelor și sunt asociați cu longevitatea.

Studiul a evaluat numărul de copii pe care i-au născut 75 de femei din două comunități rurale indigene din Guatemala. Lungimile telomerilor participantelor la studiu a fost măsurată de două ori, la un interval de timp de 13 ani, prin eșantioane salivare și tamponare bucală. Acesta este primul studiu care examinează asocierea directă dintre numărul de copii și scurtarea telomerilor la om, în timp.

 Estrogenul, antioxidant puternic

Potrivit lui Nepomnaschy, concluziile studiului contrazic teoria istoriei de viață care prezice că producerea unui număr mai mare de descendenți accelerează ritmul îmbătrânirii biologice. „Ritmul mai lent al scăderii telomerilor găsit la participantele la studiu care au mai mulți copii, însă, poate fi atribuită creșterii drastice a estrogenului, un hormon produs în timpul sarcinii”, spune Nepomnaschy, care deține și Laboratorul de sănătate maternă și a copilulu la SFU Faculty of Health Sciences. „Estrogenul funcționeaza ca un antioxidant puternic care protejează celulele împotriva scăderii telomerilor.”

Mediul social în care trăiesc participantele la studiu poate influența, de asemenea, relația dintre eforturile lor de reproducere și ritmul îmbătrânirii. „Femeile pe care le-am urmat de-a lungul studiului au fost din populațiile de fertilitate naturală, unde mamele care nasc mulți copii primesc mai mult sprijin social de la rudele și prietenii lor”, explică Nepomnaschy. Ajutorul mai mare duce la o creștere a cantității de energie metabolică care pot fi alocată pentru întreținerea țesuturilor, încetinind, astfel, procesul de îmbătrânire.”

Studiul integral poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel