COVID-19, efecte asupra ferilității masculine: explicația conf univ dr Ovidiu Bratu

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fertilitate masculina
Fertilitate masculina

Infecția cu COVID-19 ar putea afecta fertilitatea masculină, potrivit conf. univ. dr. Ovidiu Bratu. 

Infecția cu noul coronavirus are dintre cele mai ciudate efecte. Potrivit conf. univ. dr. Ovidiu Bratu, medic primar urolog în cadrul Spitalului Militar Central din București, boala are în foarte multe cazuri implicații urologice, ce „pot duce la afectarea gonadelor și a fertilității, fiind binecunoscut faptul că infecțiile virale se numară printre cauzele orhitelor”.

„A fost demonstrat faptul că virusul SARS-CoV  (SARS-CoV-2 fiind tot un beta-coronavirus ca și SARS-CoV) poate determina apariția orhitei, fiind decelate modificări importante la nivel testicular precum apoptoza celulelor germinale și a spermatogoniilor, diminuarea semnificativă a spermatozoizilor până la absența acestora la nivelul tubilor seminiferi, îngroșarea membranei bazale a epiteliului seminifer și infiltrarea cu leucocite”, spune el.

De asemenea, continuă medicul, o altă informație care susține ipoteza privind impactul negativ pe care infecția cu SARS-CoV-2 o are asupra fertilității masculine se referă la faptul că „acest virus determină o scădere marcată a raportului dintre testosteronul seric și hormonal luteinizant, acest raport putând fi luat în calcul ca potențial marker de evaluare a impactului  infecției cu SARS-CoV-2  asupra fertilității.  Apariția acestor modificări sunt rezultatul acțiunii sistemului imun în fața virusului. Prezența leucocitelor, a limfocitelor de tip T și a macrofagelor la nivelul țesuturilor interstițiale testiculare determină eliberarea de citokine/interferoni care inhibă steroidogeneza. De asemenea, aceste citokine pot amplifica răspunsul imun la nivel local, favorizând astfel apariția orhitei autoimune și distrugerea epiteliului seminifer.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel