COVID-19, efectele clorochinei și zincului asupra bolii. Teste

Adisa Codruț |
Data publicării:
Pacient bolnav de coronavirus în spital  FOTO: Agenția Xinhua
Pacient bolnav de coronavirus în spital FOTO: Agenția Xinhua

Cercetătorii din mai multe state caută soluții pentru un tratament împotriva COVID-19. Printre ideile testate sunt incluse și zincul și clorochina.

Multe studii clinice ale cercetătorilor din Statele Unite și Europa analizează dacă medicamente precum clorochina sau hidroxiclorochina, folosite de mult timp pentru prevenirea și tratarea malariei, pentru artrita reumatoidă și lupus, ar oferi un tratament împotriva COVID-19. "Uneori, medicamentele care tratează eficient o boală pot fi de asemenea folosite pentru a preveni apariția acesteia. Virusul care provoacă COVID-19 folosește un backdoor pentru a intra în celulă. Pe măsură ce intră, acesta este expus unui mediu acid, asemănător oțetului, care este necesar pentru ca virusul să ajungă până la capăt. Hidroxiclorochina, păstrează metaforic capacul pe oțet împiedicând acidifierea", explică Warner Greene, profesor de Medicină, Microbiologie și Imunologie la Universitatea din California San Francisco, potrivit experților de la webmd.

Însă, utilizarea acestor două medicamente are și efecte secundare: în unele studii efectuate pe animale, medicamentele au împiedicat sistemul imunitar să răspundă la o infecție. "Preocuparea mea pentru medicamentul aflat în starea preinfecției sau în starea infectată este aceea că acestea blochează căile imune înnăscute care pot permite sistemului imunitar să detecteze virusul și să înceapă un răspuns împotriva lui", spune Art Krieg, care a petrecut zeci de ani studierea acestui proces. El consideră că ambele medicamente pot fi mai utile pentru a trata stadiul tardiv al bolii, așa cum s-a făcut în China și în alte părți.

Studiu și pe zinc

Conform sursei citate, Mahir Ozmen, profesor de chirurgie la Universitatea Istinye, Școala de Medicină din Istanbul, Turcia, consideră cea mai bună modalitate de a utiliza clorochina e una în combinație cu zincul și vitaminele A și D. Acesta efectuează un studiu clinic, testând pentru a vedea indiferent dacă această combinație protejează lucrătorii de sănătate și familiile lor. "Zincul - spune el - ajută hidroxiclorochina să intre în celulele infectate pentru a distruge virusul, iar vitamina C și D sprijină funcția imunitară. (...) Acest tip de profilaxie ne va oferi timp pentru a dezvolta un vaccin care va oferi protecție tuturor".

Ozmen dă voluntarilor o doză mică de hidroxiclorochină la fiecare 3 săptămâni și o tabletă de vitamine în fiecare zi - sau în fiecare altă zi pentru persoanele predispuse la pietre la rinichi. Procesul se va verifica la participanți la fiecare 10 zile, spune el, în căutarea nivelului de vitamine din sânge. La sfârșitul studiului, fiecărui participant îi vor fi verificați anticorpii împotriva COVID-19, care sugerează o infecție, indiferent dacă și-au dat seama sau nu. Chiar dacă abordarea sa nu împiedică infecția cu COVID-19, Ozmen spune că speră că va reduce severitatea bolii.

Cercetare la Universitatea Duke

Cercetătorii de la Duke University, SUA, vor testa 15.000 de voluntari. Jumătate din lucrătorii de îngrijire medicală vor lua hidroxiclorochină și jumătate un placebo. Alte medicamente ar putea fi adăugate la studiu dacă se dovedesc promițătoare pentru prevenirea sau diminuarea infecției, spune Adrian Hernandez, investigatorul principal al procesului.

În Franța, cercetătorii testează pe 1.200 de cadre medicale dacă utilizarea profilactică a hidroxiclorochinei sau o combinație de două medicamente HIV, Lopinavir și Ritonavir, care nu au reușit ca tratament la persoanele cu infecții severe cu COVID-19, dar pot funcționa ca prevenire a COVID-19. Studiul acesta ar dura 6 luni. Într-un alt studiu, de 40.000 de persoane, condus de Universitatea din Oxford în Anglia, participanții din Asia vor primi clorochină sau un placebo, iar în Europa, hidroxiclorochină sau un placebo. Cercetarea va dura un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel