Creier: afectează Realitatea Augmentată comportamentul oamenilor?

DCMedical Team |
Data publicării:
Creier: Realitatea Augmentativă afectează comportamentul oamenilor, susține un studiu  FOTO: pexels.com
Creier: Realitatea Augmentativă afectează comportamentul oamenilor, susține un studiu FOTO: pexels.com

Creier. Un studiu realizat de cercetători de la Stanford susține că interacțiunile oamenilor cu o persoană din Realitatea Augmentată le afectează comportamentul.

Creier. Realitate Augmentată. Studiul unei echipe de cercetători de la Universitatea Standford demonstrează că interacțiunile oamenilor cu o persoană virtuală în Realitatea Augmentată (AR) au influențat modul în care s-au comportat și au acționat în lumea fizică.

De ce un studiu despre Realitatea Augmentată?

„Întrucât firmele de tehnologie majoră se străduiesc să dezvolte produse de Realitate Augmentate, cercetătorii de la Stanford învață cum afectează acestea comportamentul oamenilor - atât în lumea fizică, cât și în cea digitală îmbunătățită", se arată pe news.standford.edu.

Astfel, au vrut să vadă printr-un studiu efectele. Jeremy Bailenson, profesor de Comunicare la Școala de Științe Umaniste și Științe din cadrul Universității Standford, a condus cercetarea. Concluzia analizei lor: după ce oamenii au avut o experiență în Realitatea Augmentată - simulată prin purtarea ochelarilor care conțin conținutul generat de calculator - interacțiunile lor în lumea fizică s-au schimbat, chiar și cu dispozitivul AR eliminat.

Concluzii

Un exemplu dat de aceștia, potrivit sursei citate, ca să-și întărească ideea, este cel în care oamenii au evitat să stea pe un scaun pe care în Realitatea Augmentată o persoană virtuală a stat pe el. Cercetătorii au mai observat că participanții la studiu au părut a fi influențați de prezența unei persoane virtuale într-un mod similar cum ar fi dacă o persoană reală ar fi lângă ei.

„Am descoperit că utilizarea tehnologiei Realității Augmentate poate schimba locul unde vă plimbați, modul în care vă întoarceți capul, cât de bine vă ocupați de sarcini și cum vă conectați social cu alți oameni fizici în cameră. (...) Și această cercetare poate ajuta să atragă atenția asupra posibilelor consecințe sociale ale utilizării AR la scară largă, astfel încât tehnologia poate fi proiectată pentru a evita aceste probleme înainte de a deveni omniprezente", a spus Jeremy Bailenson, coautor al studiului.

Trei experiemente pe 218 subiecți

Studiul lor a constat în trei experimente făcute cu ajutorul a 218 de participanți si a unui program Realitate Augmentată.
Potrivit sursei citate, în primele două experimente, fiecare participant a interacționat cu un avatar virtual pe nume Chris, care, în Realitatea Augmentată, stătea pe un scaun real în fața lor. Primul studiu a replicat o descoperire psihologică tradițională cunoscută sub numele de inhibare socială: subiecții au încheiat mai repede anagrame, dar au avut rezultate slabe pe cele complexe când avatarul Chris a fost vizibil în câmpul AR de viziune.

Un alt studiu a testat dacă participanții urmau indicațiile sociale acceptate atunci când au interacționat cu avatarul Chris. Cercetătorii au observat că toți participanții care purtau setul cu cască AR s-au așezat pe scaunul gol alături de Chris, în loc să stea direct pe avatar. Când și-au ales locul, 72% au ales să stea în scaunul gol lângă locul unde a mai stat Chris, persoana virtuală din studiu.

„Faptul că nici unul dintre subiecții cu seturi de căști nu a luat locul în care a stat avatarul a fost un pic de surpriză. Aceste rezultate evidențiază modul în care conținutul de AR se integrează cu spațiul dumneavoastră fizic, afectând modul în care interacționați cu acesta. Prezența conținutului de AR pare, de asemenea, să rămână neschimbată după scoaterea ochelarilor", a spus cercetătorul Bailenson, citat de news.standford.edu.

În al treilea studiu, cercetătorii au examinat modul în care AR afectează legătura socială dintre două persoane care au o conversație, în timp ce una dintre ele poartă o căști cu AR. Autorii studiului au observat că aceia care poartă ochelari de Realitate Augmentată au raportat că se simt mai puțin conectați social la partenerul lor de conversație.

Cercetătorii susțin că sunt necesare studii suplimentare, la care lucrează el și echipa sa, pentru a examina în continuare efectele Realității Augmentate.

Studiul a fost publicat pe 14 mai în PLOS ONE. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel