Realitatea virtuală, „tratament” pentru demență. Studii promițătoare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Realitatea virtuală a fost utilizată într-un studiu privind ameliorarea demenței
Realitatea virtuală a fost utilizată într-un studiu privind ameliorarea demenței

Realitatea virtuală ar putea ajunge să fie folosită  scop terapeutic la persoanele cu demență. Primul studiu a avut efecte notabile.

Rezultatele unui nou studiu sugerează că realitatea virtuală ar putea face viața mai ușoară pentru persoanele cu demență. Autorii au concluzionat că realitatea virtuală a ajutat participanții să-și amintească unele lucruri și a contribuit la îmbunătățirea relațiilor pacienților cu îngrijitorii, potrivit medicalnewstoday.com.

Demența este un termen general pentru o serie de afecțiuni, inclusiv bolile Huntington și Alzheimer.

Aceste boli pot provoca pierderea memoriei atât de severă, încât influențează negativ capacitatea unei persoane de a efectua activități de zi cu zi.

Riscul persoanei de demență crește odată cu îmbătrânirea și o persoană poate fi mai predispusă să dezvolte boala Alzheimer pe baza etniei. Datele arată că cei mai predispuși sunt afro-amercanii și cei de origine hispanică, abia apoi albii nonhispanici.

Realitatea virtuală le-a declanșat amintiri

În studiul actual, cercetătorii - mulți de la Universitatea din Kent din Regatul Unit - au recrutat opt persoane cu demență, care au fost pacienți la un spital psihiatric. Participanții aveau între 41 și 88 de ani. Echipa a publicat concluziile în Proceedings of the 2019 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems.

Utilizând realitatea virtuală, participanții au accesat cinci medii diferite pe parcursul a 16 sesiuni. Mediile virtuale au reprezentat o catedrală, o pădure, o plajă cu nisip, o plajă stâncoasă și un sat.

Cercetătorii au monitorizat sesiunile și au colectat, de asemenea, feedback de la participanții și ingrijitorii lor.

Autorii afirmă că principala lor constatare a fost că întâlnirile din mediile virtuale au ajutat pacienții să-și readucă în memorie vechi amintiri. „Un pacient, de exemplu, își amintea de o călătorie pe care a făcut-o, atunci când vedea un pod în mediul virtual, care îi amintea de acea vacanță”, spun autorii. Ei cred că - pentru că este dificil să fie introduși noi stimuli care ar putea declanșa astfel de amintiri în mediile sigure ale pacienților – realitatea virtuală poate fi un ajutor viabil pentru a ajuta la recuperarea amintirilor.

Pacienții au raportat că sesiunile de realitate virtuală au fost o experiență pozitivă pentru ei și au stimulat nivelul lor de dispoziție și angajament.

Persoanele responsabile de îngrijire medicală au raportat, de asemenea, că după experiențele ralității virtuale, s-au aprofundat și îmbunătățit interacțiunile cu participanții, deoarece perspectivele generate de aceste sesiuni au ajutat persoanele care îi îngrijesc să înțeleagă viața participanților de dinainte de a fi intrat în îngrijire.

Sunt necesare studii suplimentare

O limitare majoră a acestui studiu a fost faptul că a avut o dimensiune mică a eșantionului, de doar opt participanți. O altă limitare a studiului a fost că cercetătorii au fost limitați la un singur spital in Marea Britanie, care limitează gradul în care rezultatele studiului pot fi generalizate la alte populații.

Cu toate acestea, studiul este primul care a introdus conceptul de realitate virtuală ca un "spațiu personal" la dispoziția pacienților aflați în îngrijire pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel