Criza de Euthyrox și alte medicamente: Când se termină și cum faci rost de ele!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

Zeci de pacienți au reclamat lipsa de pe piață a unor medicamente. Printre ele, unele pentru edocrinologie - Euthyrox, Accu-thyrox și Novothyral- sau pentru diabet - Siofor1000 și Glucophage XR 500 - ambele metformine. DC Medical a aflat ce s-a întâmplat și cum puteți face rost de ele.

Din farmaciile din România, au dispărut, aproape peste noapte, mai multe medicamente, toate cu rețetă! Într-o declarație acordată EXCLUSIV DC Medical, președintele Colegiului Farmaciștilor din București, recunoștea această criză. 

„Există și probleme de aprovizionare, e adevărat, la anumite medicamente. Euthyrox, Metformin și Betaloc nu se mai găsesc, pentru că până când s-a luat decizia de a bloca scoaterea lor din țară, a existat un profitabil export paralel. Criza acestora trebuie rezolvată de autorități! Nu e vina noastră, a farmaciștilor, că nu se mai găsesc acum aceste medicamente", a punctat prof dr farm Simona Negreș.

Subliniem din start că este important ca atunci când sesizați lipsa unuji medicament să anunțați asta pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro, unde angajați ai Ministerului Sănătății, cu ajutorul celor de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din (ANMDM), vă răspund în câteva zile. 

Ce s-a întâmplat de fapt

„O posibilă explicație ar fi că lumea s-a grăbit să-și facă provizii pentru mai multe luni, pentru că la unele dintre aceste medicamente, la un moment dat, au mai existat sincope de distribuție. Dar ele există în depozite. Pentru Euthyrox, spre exemplu, chiar săptămâna trecută miercuri am avut o discuție cu producătorul, care a venit la ANMDM și ne-a dovedit că a adus în România în depozite aceeași cantitate ca și anul trecut în iarnă. În depozite ele există și acest producător lucrează cu 7 distribuitori. Cred că e o problemă de aprovizionare, pentru că exportul paralel a fost oprit. Dar este poate și o problemă de cumpărare. Poate ar fi bine ca și farmaciștii să elibereze doar câte o cutie de persoană, care ajunge pentru trei luni, nu să accepte să vândă mai multe”, a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, farmacist primar Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANMDM

Medicamentele există în depozite

Medicamentele pentru boli cronice, care le caută cu disperare românii, sunt aproape toate în depozite. În cazul unor dintre ele, stocurile sunt consistente chiar. 

Spre exemplu, cele pentru edocrinologie - Euthyrox, Accu-thyrox și Novothyral. 

Euthyrox ( Levothyroxinum) comprimate se comercializează în continuare, deci nu are vreun avertisment de discontinuitate sau retragere de pe piață cum ne întrebau disperați cititorii, ba chiar există în România în cantități mari: un total de 1.537.612 la 100 mc, de 1.101.527 la concentrația de 50 mc și de 1.275.380 la concentrația de 25 mc. Aceste milioane de cutii sunt distribuite în stocurile regionale, ba chiar și în unele stocuri județene. Se poate estima că în farmaciile din București, Euthyrox va fi disponibil zilele acestea, iar în provincie probabil până la mijlocul săptămânii.

„Compania deținătoare a autorizației de punere pe piață a asigurat Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România că există cantități acoperitoare pentru următoarele patru luni. Este imperios necesar ca eliberarea în farmacii să se efectueze numai pe bază de rețetă, în care medicul să prescrie cantitatea necesară pentru cel mult trei luni, respectiv o cutie, având în vedere că fiecare cutie conține 100 comprimate”, subliniază reprezentantul ANMDM.

La Accu-thyrox - și acesta există în anumite stocuri din țară, dar în cantități mult mai mici. Doar 3226 de flacoane la nivel național, și ele distribuite în depozitele regionale. 

Cât privește Novothyral100/20 micrograme (combinații), comprimate – „comercializarea acestora se va relua în cursul lunii martie, estimându-se că produsul va fi disponibil în farmacii începând cu data de 18 martie 2020, conform informării primite, în 02 martie 2020, din partea deținătorului autorizației de punere pe piață”, precizează reprezentantul ANMDM.

Cât privește Siofor 1000 mg (Metforminum, combinații) comprimate filmate și Glucophage XR 500 mg (Metforminum) comprimate cu eliberare prelungită, ambele pentru diabet, la data de 08.03.2020, în Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România au fost identificate stocuri, în cantități diferite, la 17 distribuitori angro (Siofor) și, respectiv la 11 distribuitori angro (Glucophage).

Cum faci rost de medicamente dacă nu le găsești în farmacie

În primul rând, ca să vezi dacă medicamentul de care ai nevoie există în România și dacă are sau nu anunțată vreo discontinuitate de producție, consulți „lista cu stocurile de medicamente, care este actualizată la fiecare trei zile. Dacă el există, trebuie să ajungă în farmacii”, spune farm primar Anca Crupariu. Lista de care vorbea farmacistul primar o găsiți în linkul de aici.

Dar, ca să faci rost efectiv de medicament, DC Medical a aflat că trebuie să te strădui un pic mai mult. Mai exact, să trimiți la ANMDM o solicitare scrisă pe adresa de email [email protected], iar angajatul care răspunde îți va furniza informații inclusiv despre distribuitorii care îl au pe stoc. Cu aceste informații, mergi la farmacie și ceri farmacistului să ia legătura cu acel distribuitor care îl are și să ți-l aducă. Altă cale mai scurtă nu știm să existe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel