Cu ce poți înlocui ouăle. Lichidul la care nu te-ai fi gândit vreodată. O alegere excelentă dacă ai alergie la ouă
Aceasta este o alegere excelentă pentru vegetarieni sau persoanele alergice la ouă. Este un lichid surprinzător care are și beneficii.
Apa de năut este o alternativă la ouă. Unele persoane folosesc și apa de la soia sau de la alte leguminoase cu gust neutru. Nu doar că este o alternativă sănătoasă la ouă, dar este și potrivită pentru vegani.
Aquafaba, adică apa de năut, a fost descoperită întâmplător și a avut un impact semnificativ în comunitatea vegană.
Apa de năut, beneficii
Albușurile de ou sunt sănătoase pentru cei care doresc să le consume, dar aquafaba este o alternativă excelentă pentru vegani sau persoanele cu alergie la ouă.
Năutul este sănătos și unele dintre substanțele nutritive se transferă în apa din el. Proteinele și fibrele nu se transferă, dar puteți beneficia de cantități mici de:
- Vitamine din complexul B
- Acid folic
- Fier
- Fosfor
- Grăsimi sănătoase, precum acizii linoleic și oleic, potrivit WebMD.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Ce ravagii se petrec în organism. Câte mese sunt indicate
Cum să gătești cu apa de năut

Apa de năut - FOTO: Freepik@chandlervid85
Fără o înlocuire adecvată pentru albușurile de ou, persoanele care urmează o dietă vegană nu ar putea pregăti rețete care cer ouă. Gătitul cu aquafaba este ușor de făcut. Deoarece se comportă ca albușul de ou, poate fi folosită în anumite feluri de mâncare, inclusiv:
- Bezele
- Creme
Vezi și: Cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer. Ucide un român pe oră
Apa de năut, ce gust are
Apa de năut poate mirosi a fasole. Cu toate acestea, după ce este amestecată în rețetă, mirosul și gustul se atenuează, lăsând o aromă mai neutră. Dacă folosiți un alt tip de boabe sau dacă năutul este sărat, rezultatele pot fi diferite.
Scurgeți conserva de năut într-un castron. Dacă arată mai apoasă decât albușurile de ou, o puteți reduce la o textură mai groasă pe aragaz. Fierbeți lichidul la foc mediu-scăzut până când devine mai aproape de consistența albușurilor de ou. Lăsați-l să se răcească complet înainte de a-l folosi.
Apa de năut nu trebuie refrigerată înainte de utilizare. Puteți folosi trei linguri de apă de năut pentru un ou mare sau două linguri pentru un albuș de ou mare.
Dacă rețeta cere doar albușuri de ou, puteți adăuga aquafaba la rețetă. Dacă rețeta cere albușuri bătute, măsurați cantitatea de lichid de care aveți nevoie pentru numărul de ouă din rețetă. Dacă rețeta cere cremă de tartar, o puteți adăuga înainte de bătut.
Apoi urmați acești pași:
Bateți la viteză redusă timp de un minut. Lichidul ar trebui să înceapă să facă spumă. După trei sau patru minute, se va îngroșa. Crescând viteza mixerului la medie. După cinci sau șase minute, ar trebui să vedeți vârfuri moi când ridicați mixerul. După șapte până la zece minute, vârfurile vor fi mai rigide, deși nu vor arăta exact ca albușurile de ou bătute. Acum puteți încorpora aquafaba bătută în celelalte ingrediente.
Vezi și: Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne
Apa de năut, beneficii
Dacă utilizați aquafaba ca înlocuitor vegan al ouălor, există câteva aspecte importante de luat în considerare despre sănătatea dietei dvs. În timp ce vegetarienii nu consumă carne, veganele nu consumă niciun produs animal. Acest lucru include:
- Ouă
- Lapte
- Iaurt
- Brânză
- Miere
- Fructe de mare
Din cauza acestor limitări, persoanele care adoptă o dietă vegană caută adesea alternative la produsele animale tradiționale. Dieta vegană tinde să fie sănătoasă, dar există unele nutrienți care pot lipsi. Dacă urmați o dietă vegană, asigurați-vă că obțineți suficienți din următorii nutrienți:
- Vitamina B12 este importantă pentru metabolismul, inima, nervii și mușchii dvs. Luați un supliment dacă vitamina B12 nu se găsește în alimentele pe care le consumați.
- Calciul este cheia pentru oase puternice și sănătate dentară. Puteți obține calciu din cereale fortificate și alternative la lapte.
- Fierul este important pentru metabolismul și sănătatea inimii. Asigurați-vă că consumați suficiente cereale integrale fortificate, fasole, linte și spanac.
- Acizii grași omega-3 sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Consumați cantități suficiente de semințe de in, semințe de chia și nuci.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
