Cum afectează obezitatea creierul. Afecțiunea de care scapi prin SLĂBIT

Florina Pop |
Data publicării:
Femeie care se uită în oglindă  FOTO: Pixabay
Femeie care se uită în oglindă FOTO: Pixabay

Obezitatea ne poate afecta creierul într-un mod în care nici prin cap nu ne trece.

O tulburare a presiunii cerebrale numită hipertensiune intracraniană idiopatică este în creștere, iar creșterea corespunde cu creșterea ratelor de obezitate, arată un studiu publicat recent în Neurology, jurnalul Academiei Americane de Neurologie. Cercetarea arată că pentru femei, factorii socio-economici precum venitul, educația și locuința pot juca un rol în riscul lor. Hipertensiunea intracraniană idiopatică apare atunci când crește presiunea din fluidul din jurul creierului. Poate imita simptomele unei tumori cerebrale, provocând dureri de cap cronice, invalidante, probleme de vedere și, în cazuri rare, pierderea vederii.

Este cel mai adesea diagnosticat la femeile aflate la vârsta fertilă. Iar tratamentul este adesea pierderea în greutate. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. ”Creșterea considerabilă a hipertensiunii intracraniene idiopatice pe care am găsit-o se poate datora multor factori, dar probabil în principal datorită creșterii ratelor de obezitate”, consideră autorul studiului, William Owen Pickrell, de la Swansea University din Țara Galilor din Regatul Unit și membru al Academiei Americane de Neurologie, arată un comunicat al Academiei Americane de Neurologie.

În ce privește femeile care suferă de sărăcie sau alte dezavantaje socioeconomice pot avea, de asemenea, un risc crescut, independent de obezitate. Studiul cercetătorilor – care a folosit o bază de date națională de asistență medicală în Țara Galilor pentru a analiza 35 de milioane de ani pacienți de date pe o perioadă de 15 ani, între 2003 și 2017 – a identificat 1.765 de persoane cu hipertensiune intracraniană idiopatică în acel timp. 85% erau femei.

Rezultatele studiului au arătat că există legături puternice atât pentru bărbați, cât și pentru femei, între indicele de masă corporală și riscul tulburării. Cercetătorii au descoperit că doar pentru femei, factorii socioeconomici erau legați de risc.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel