Cum au de gând spitalele din Iași să combată infecțiile nosocomiale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Clădirea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași FOTO: realitateadeiasi.net
Clădirea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași FOTO: realitateadeiasi.net

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au anunţat că vor continua dotarea unităţilor medicale din subordine cu aparatură ultramodernă.

Spitale, Iași. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru a combate infecţiile nosocomiale la Spitalul de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi se achiziţionează doi roboţi de dezinfecţie cu iradiere ultraviolete.

Potrivit sursei citate, pentru cumpărarea celor doi roboţi se vor cheltui 144.000 de lei, din fondurile Consiliului Judeţean.

"Investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc. Dispozitivele moderne, folosite în toată lumea, conduc la reducerea costurilor de spitalizare şi a consumului de antibiotice, de exemplu. Încă de la începutul anului am discutat cu managerii spitalelor despre posibilitatea unor astfel de investiţii şi iată că sunt deja două spitale care se dotează cu astfel de roboţi. Noi vom susţine în continuare unităţile medicale din judeţul Iaşi în demersul de a achiziţiona echipamente moderne", a spus preşedintele CJ Iaşi.

Spitale, Iași. Robotul cu ultraviolete

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, a declarat că robotul cu ultraviolete este cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment.

"Un astfel de robot sterilizează o încăpere în doar câteva minute. Cele două aparate vor asigura dezinfecţia în spaţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ale spitalului. Dotarea cu asemenea dispozitiv este de o maximă importanţă pentru Spitalul de Boli Infecţioase. În unitatea noastră nu generăm contaminarea cu germeni, dar îngrijim şi tratăm bolnavi cu cele mai grave infecţii, sosiţi din toată zona Moldovei, pacienţi cu bacterii multirezistente. După ce am tratat un astfel de caz, dezinfectarea locului în care a fost spitalizat, a echipamentelor medicale cu care s-a intervenit este prioritară şi esenţială. Utilizarea unor astfel de roboţi este extrem de benefică pentru noi, scuteşte spitalul de cheltuieli suplimentare, iar dezinfecţia se face mult mai rapid", a precizat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Potrivit managerului unităţii spitaliceşti ieşene, studiile efectuate de infecţionişti arată că un astfel de robot este de şapte ori mai eficient decât procedura tradiţională. Specialiştii susţin că prin utilizarea luminii UV, faţă de care germenii nu şi-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, se pot pot distruge total microbii răspunzători de infecţii ale pielii. Robotul este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparaţie cu alte tehnici de dezinfectare. În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecţiile au fost diminuate cu 99%.

Tot la Spitalul de Boli Infecţioase urmează a fi achiziţionat şi un dispozitiv de detectare vene, în valoare de 44.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel