Cum poți să trăiești mai mult. 8 reguli de aur care îți pot prelungi viața cu până la 24 de ani

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum poti sa traiesti mai mult Foto: Freepik @stockypics
Cum poti sa traiesti mai mult Foto: Freepik @stockypics

Cum poți să trăiești mai mult. Adoptarea unui singur obicei poate adăuga pana la 4 ani, însă toate 8 pot avea un efect sinergic.

Vrei să trăiești până la încă 24 de ani? Este suficient să adăugați opt opțiuni de stil de viață sănătos la viața dvs. la vârsta de 40 de ani și acest lucru s-ar putea întâmpla, potrivit unui nou studiu nepublicat care analizează date despre veteranii americani.

Începând cu vârsta de 50 de ani în schimb? Nu este nicio problemă, ați putea să vă prelungiți viața cu până la 21 de ani, conform studiului. La 60 de ani? Tot veți câștiga aproape 18 ani dacă veți adopta toate cele opt obiceiuri sănătoase.

"Există o perioadă de 20 de ani în care puteți face aceste schimbări, indiferent dacă le faceți treptat sau toate deodată", a declarat autorul principal al studiului, Xuan-Mai Nguyen, specialist în științele sănătății pentru Programul Million Veteran din cadrul VA Boston Healthcare System.

"De asemenea, am făcut o analiză pentru a vedea dacă am eliminat persoanele cu diabet de tip 2, colesterol ridicat, accident vascular cerebral, cancer și altele asemenea, se schimbă rezultatul? Și chiar nu a făcut-o", a spus ea. "Deci, dacă începeți cu boli cronice, efectuarea de schimbări ajută totuși".

Care sunt aceste obiceiuri sănătoase magice? Nimic ce nu ați mai auzit până acum: Faceți exerciții fizice, mâncați o dietă sănătoasă, reduceți stresul, dormiți bine și încurajați relațiile sociale pozitive. Pe de altă parte, nu fumați, nu beți prea mult și nu deveniți dependenți de opioide, conform CNN.

"Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, dar chiar dacă faceți doar o mică schimbare la 40, 50 sau 60 de ani, tot este benefică", a spus Nguyen. "Acest lucru nu este inaccesibil - este de fapt ceva realizabil pentru populația generală".

Obiceiurile legate de stilul de viață se construiesc treptat

Studiul, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Nutriție, a analizat comportamentele legate de stilul de viață a aproape 720.000 de veterani militari cu vârste cuprinse între 40 și 99. Toți au făcut parte din Programul Million Veteran, un studiu longitudinal conceput pentru a investiga sănătatea și starea de bine a veteranilor americani.

Adăugarea unui singur comportament sănătos la viața unui bărbat la vârsta de 40 de ani a oferit un plus de 4,5 ani de viață, a spus Nguyen. Adăugarea unui al doilea a dus la șapte ani în plus, în timp ce adoptarea a trei obiceiuri a prelungit viața bărbaților cu 8,6 ani. Pe măsură ce numărul de schimbări suplimentare ale stilului de viață a crescut, la fel au crescut și beneficiile pentru bărbați, însumând aproape un sfert de secol de viață în plus.

Femeile au înregistrat și ele salturi uriașe în ceea ce privește durata de viață, a spus Nguyen, deși cifrele s-au adunat diferit față de cele pentru bărbați. Adoptarea unui singur comportament sănătos a adăugat 3,5 ani la viața unei femei, în timp ce două au adăugat opt ani, trei 12,6 ani, iar adoptarea tuturor obiceiurilor sănătoase a prelungit viața unei femei cu 22,6 ani.

"A face toate cele opt a avut un efect sinergic, un fel de impuls suplimentar pentru a-ți prelungi viața, dar orice mică schimbare a făcut diferența", a spus Nguyen.

După ajustarea în funcție de vârstă, indicele de masă corporală, sex, rasă și etnie, stare civilă, nivel de educație și nivelul de venit al familiei, studiul a constatat "o reducere relativă de 87% a mortalității din toate cauzele pentru cei care au adoptat toți cei opt factori de stil de viață în comparație cu cei care nu au adoptat niciunul", a spus Nguyen.

"Un punct forte important al acestei analize a fost faptul că populația a fost foarte diversă din punct de vedere al rasei, etniei și SES (statutul socio-economic)", a declarat autorul principal al studiului și cercetător principal în domeniul nutriției, Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School.

Studiul a putut arăta doar o asociere, nu o cauză și un efect direct, și, deoarece s-a concentrat pe veterani, este posibil ca rezultatele să nu se aplice tuturor americanilor. Cu toate acestea, veteranii din cadrul studiului "erau pensionați și nu se aflau în serviciul activ sau participau la antrenamente militare", a precizat Nguyen. "Cu toate acestea, cifrele ar putea să nu se traducă neapărat direct la o populație generală unu la unu".

Clasamentul alegerilor privind stilul de viață

Studiul a reușit să clasifice cele opt comportamente de stil de viață pentru a vedea care a oferit cel mai mare impuls în longevitate.

1. Primul pe listă a fost exercițiul fizic, despre care mulți experți spun că este unul dintre cele mai importante comportamente pe care oricine le poate face pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Adăugarea acelui comportament sănătos a produs o scădere cu 46% a riscului de deces din orice cauză, în comparație cu cei care nu au făcut exerciții fizice, a spus Nguyen.

"Am analizat dacă au făcut o activitate ușoară, moderată sau viguroasă în comparație cu cei care nu au făcut nimic și au stat pe canapea", a spus Nguyen. "Persoanele care au trăit mai mult au făcut 7,5 ore echivalente metabolice de exerciții fizice pe săptămână. Doar pentru a vă oferi o bază de referință - dacă puteți urca un rând de scări fără să vă pierdeți respirația, asta înseamnă patru minute din cele 7,5".

Această constatare se face ecoul rezultatelor altor studii care arată că nu trebuie să faceți sporturi extreme pentru a obține beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate, deși activitățile mai viguroase care vă fac să vă pierdeți respirația sunt cele mai bune.

2. Faptul de a nu deveni dependent de opioide a fost al doilea cel mai important factor care a contribuit la o viață mai lungă, reducând riscul de deces prematur cu 38%, potrivit studiului. Aceasta este o problemă semnificativă în prezent, criza opioidelor fiind o "urgență de sănătate publică" la nivel național, a raportat o agenție din cadrul Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane.

3. Faptul că nu a folosit niciodată tutun a redus riscul de deces cu 29%, a constatat studiul. Dacă o persoană era un fost fumător, acest lucru nu a contat: "Am făcut acest lucru pentru a fi cât mai stricți posibil", a spus Nguyen. Cu toate acestea, oprirea fumatului în orice moment al vieții conferă beneficii majore pentru sănătate, spun experții.

4. Gestionarea stresului a fost următoarea, reducând moartea timpurie cu 22%, a constatat studiul. Stresul are consecințe devastatoare pentru sănătate, spun experții. Și există modalități de a vă reînnoi perspectiva și de a transforma stresul rău în stres bun.

5. Consumul unei diete bazate pe plante ar crește șansele de a trăi o viață mai lungă cu 21%, potrivit studiului. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fiți vegetarian sau vegan, a spus Nguyen. Urmarea unui plan sănătos bazat pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană plină de cereale integrale și legume cu frunze verzi, a fost cheia.

6. Evitarea consumului excesiv de alcool - care înseamnă consumul a mai mult de patru băuturi alcoolice pe zi - a fost un alt obicei de viață sănătos, reducând riscul de deces cu 19%, a spus Nguyen. Consumul excesiv de alcool este în creștere și nu este vorba doar de studenții de la facultate. Chiar și băutorii moderați sunt în pericol, potrivit CNN.

În plus, alte studii au descoperit că orice cantitate de băutură poate fi nesănătoasă, cu excepția, poate, a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, și chiar și această constatare a fost contestată. Un studiu a constatat că până și un singur pahar poate declanșa un ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială.

Nr. 7: Obținerea unui somn bun - definit ca fiind cel puțin șapte până la nouă ore pe noapte fără insomnie - a redus cu 18% decesul timpuriu din orice cauză, a declarat Nguyen. Zeci de studii au legat somnul slab de tot felul de rezultate slabe pentru sănătate, inclusiv mortalitatea prematură.

Nr. 8: Faptul de a fi înconjurat de relații sociale pozitive a ajutat longevitatea cu 5%, potrivit studiului. Cu toate acestea, singurătatea și izolarea, în special în rândul adulților în vârstă, sunt din ce în ce mai răspândite și mai îngrijorătoare, spun experții.

"Cinci procente pot părea mici, dar asta înseamnă totuși o scădere în ceea ce privește mortalitatea din toate cauzele", a spus Nguyen. "Orice lucru mic ajută, fie că alegeți activitatea fizică sau vă asigurați că sunteți înconjurat de un sprijin social pozitiv."

Un studiu recent a constatat că persoanele care s-au confruntat cu izolarea socială au avut un risc cu 32% mai mare de a muri prematur din orice cauză, în comparație cu cei care nu au fost izolați social. Participanții care au raportat că se simțeau singuri au avut cu 14% mai multe șanse de a muri prematur decât cei care nu s-au simțit singuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel