Cum prepari cea mai sănătoasă cafea, dovedit științific!

Primul studiu care examinează legăturile dintre metodele de preparare a cafelei și riscurile de atacuri de cord și deces a desemnat cafeaua filtrată drept cea mai sigură.
Cercetarea a fost publicată în European Journal of Preventive Cardiology, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).
„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare ale unei legături între metodele de preparare a cafelei, atacurile de cord și longevitatea. Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul din sânge. Folosirea unui filtru elimină acestea și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile", a declarat autorul studiului, Dag S. Thelle, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial și cel mai frecvent stimulent. În urmă cu aproximativ 30 de ani, profesorul Thelle a descoperit cum consumul de cafea a fost legat de colesterolul total crescut și de colesterolul LDL „rău" - într-o asemenea măsură încât probabil că ar avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea inimii. Experimentele au identificat substanțele din cafea vinovate și au descoperit că pot fi eliminate cu ajutorul unui filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori concentrația substanțelor care crește lipide în comparație cu cafeaua filtrată.
„Ne-am întrebat dacă acest efect asupra colesterolului ar duce la mai multe atacuri de cord și moarte din cauza bolilor cardiovasculare ", spune profesorul.
Un studiu de aproape 20 de ani
Între 1985 și 2003, studiul a analizat un eșantion al populației norvegiene de 508.747 de bărbați și femei sănătoși cu vârste între 20 și 79 de ani. Participanții au completat un chestionar cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumate. De asemenea, au fost colectate date despre variabile care ar putea influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi contabilizate în analiză. De exemplu fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul.
Participanții au fost urmăriți în medie de 20 de ani. Au murit în total 46.341 de participanți. Dintre aceștia, 12.621 de decese s-au datorat bolilor cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord.
În general, consumul de cafea nu era un obicei periculos. De fapt, consumul de cafea filtrată era mai sigur decât nicio cafea consumată. Față de cafea, cafeaua filtrată a fost legată cu un risc de deces redus cu 15% din orice cauză în timpul urmăririi. Pentru decesul cauzat de boli cardiovasculare, infuzia filtrată a fost asociată cu un risc scăzut de deces cu 12% la bărbați și cu 20% reducerea riscului de deces la femei, comparativ cu cei care nu beau cafea deloc. Cea mai scăzută mortalitate a fost printre consumatorii de 1 până la 4 căni de cafea filtrată pe zi.
„Concluzia că cei care beau băutura filtrată s-au descurcat puțin mai bine decât cei care nu beau cafea deloc nu poate fi explicată de nicio altă variabilă, cum ar fi vârsta, sexul sau obiceiurile de viață. Deci credem că această observație este adevărată", a spus profesorul Thelle.
Studiu aici.
-
-
-
Lege nouă în sănătate. Nicușor Dan, explicații22.10.2025, 13:17
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienți22.10.2025, 13:03
-
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă22.10.2025, 11:30
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.