Cum prepari cea mai sănătoasă cafea, dovedit științific!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Consumatori de cafea
Consumatori de cafea


Primul studiu care examinează legăturile dintre metodele de preparare a cafelei și riscurile de atacuri de cord și deces a desemnat cafeaua filtrată drept cea mai sigură.

Cercetarea a fost publicată în European Journal of Preventive Cardiology, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).

„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare ale unei legături între metodele de preparare a cafelei, atacurile de cord și longevitatea. Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul din sânge. Folosirea unui filtru elimină acestea și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile", a declarat autorul studiului, Dag S. Thelle, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial și cel mai frecvent stimulent. În urmă cu aproximativ 30 de ani, profesorul Thelle a descoperit cum consumul de cafea a fost legat de colesterolul total crescut și de colesterolul LDL „rău" - într-o asemenea măsură încât probabil că ar avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea inimii. Experimentele au identificat substanțele din cafea vinovate și au descoperit că pot fi eliminate cu ajutorul unui filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori concentrația substanțelor care crește lipide în comparație cu cafeaua filtrată.

„Ne-am întrebat dacă acest efect asupra colesterolului ar duce la mai multe atacuri de cord și moarte din cauza bolilor cardiovasculare ", spune profesorul.

Un studiu de aproape 20 de ani

Între 1985 și 2003, studiul a analizat un eșantion al populației norvegiene de 508.747 de bărbați și femei sănătoși cu vârste între 20 și 79 de ani. Participanții au completat un chestionar cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumate. De asemenea, au fost colectate date despre variabile care ar putea influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi contabilizate în analiză. De exemplu fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul.

Participanții au fost urmăriți în medie de 20 de ani. Au murit în total 46.341 de participanți. Dintre aceștia, 12.621 de decese s-au datorat bolilor cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord.

În general, consumul de cafea nu era un obicei periculos. De fapt, consumul de cafea filtrată era mai sigur decât nicio cafea consumată. Față de cafea, cafeaua filtrată a fost legată cu un risc de deces redus cu 15% din orice cauză în timpul urmăririi. Pentru decesul cauzat de boli cardiovasculare, infuzia filtrată a fost asociată cu un risc scăzut de deces cu 12% la bărbați și cu 20% reducerea riscului de deces la femei, comparativ cu cei care nu beau cafea deloc. Cea mai scăzută mortalitate a fost printre consumatorii de 1 până la 4 căni de cafea filtrată pe zi.

„Concluzia că cei care beau băutura filtrată s-au descurcat puțin mai bine decât cei care nu beau cafea deloc nu poate fi explicată de nicio altă variabilă, cum ar fi vârsta, sexul sau obiceiurile de viață. Deci credem că această observație este adevărată", a spus profesorul Thelle.

 

Studiu aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel