Cum să nu te mai îngrași. Butonul de oprire, identificat de cercetători

O nouă descoperire medicală ar putea schimba fundamental modul în care privim controlul greutății. Cercetătorii au identificat recent o proteină esențială care reglează funcționarea grăsimii brune din corpul...
Oamenii de știință au făcut un pas major în lupta împotriva obezității, descoperind un "buton de oprire" pentru grăsimea brună din corpul nostru. Această descoperire ar putea revoluționa modul în care abordăm gestionarea greutății și sănătatea metabolică. Cercetătorii din Danemarca au identificat o proteină cheie care controlează activitatea grăsimii brună, deschizând uși pentru strategii inovatoare de activare a acestei grăsimi care ard calorii și de combatere a obezității.
Această descoperire ar putea deschide uși pentru terapii inovatoare care să activeze grăsimea brună pentru a arde calorii și a promova o sănătate metabolică îmbunătățită.
Remediul pentru obezitate, în grăsime
Cercetătorii au descoperit un "buton de oprire" pentru grăsimea brună într-un avans în arderea caloriilor. Un remediu pentru obezitate ar putea fi existat în grăsimea noastră tot timpul. Oamenii de știință din Danemarca au descoperit un "buton de oprire" genetic pentru grăsimea brună a corpului - substanța care ajută oamenii să ardă calorii.
Cunoașterea motivelor pentru care grăsimea brună încetează să funcționeze ajută acum cercetătorii să găsească o modalitate de a o activa la comandă - ceea ce ar ajuta numeroase persoane să piardă în greutate în exces.
Vezi și: De ce nu poți plânge. Motivele medicale și emoționale care nu lasă lacrimile să curgă
Grăsime abdominală - FOTO: Freepik@poter
Ce este grăsimea brună
Grăsimea brună, cunoscută și sub numele de țesut adipos brun, este foarte diferită de grăsimea albă care înconjoară abdomenul și coapsele noastre. Acest țesut special transformă caloriile pe care le consumăm în căldură, mai ales atunci când este frig sau pacienții cu pierdere în greutate se angajează în activități extreme, cum ar fi înotul în iarnă sau crioterapia.
Oamenii de știință obișnuiau să creadă că doar bebelușii transportă grăsime brună, dar cercetările mai recente au arătat că adulții își păstrează în continuare o parte din grăsimea lor maro în viața ulterioară. Din nefericire, oamenii rețin din ce în ce mai puțină grăsime brună pe măsură ce îmbătrânesc. Cealaltă problemă a fost identificarea modului în care se oprește rapid grăsimea brună înainte să aibă ocazia să influențeze cu adevărat greutatea noastră în timpul vieții adulte.
Având acest lucru în vedere, cercetătorii de la Universitatea din Sudul Danemarcei și Universitatea din Bonn din Germania au examinat mecanismele genetice care activează și dezactivează grăsimea brună. Această cercetare a descoperit proteina responsabilă de dezactivarea țesutului adipos maro - AC3-AT.
Grăsimea brună, impact asupra greutății
Știind cum să oprești grăsimea brună le permite cercetătorilor să conceapă o modalitate de a o menține pornită mai des, ajutând oamenii să ardă mai multă grăsime și să atingă o greutate sănătoasă. În acest studiu, primul pas a fost eliminarea butonului de oprire, astfel încât nimic să nu poată opri capacitatea sa de a produce căldură.
"Credem că găsirea modalităților de a bloca AC3-AT ar putea fi o strategie promițătoare pentru activarea în condiții de siguranță a grăsimii brune și pentru abordarea obezității și a problemelor de sănătate conexe.
Când am investigat șoarecii care genetic nu aveau AC3-AT, am descoperit că erau protejați de obezitate, parțial pentru că organismele lor pur și simplu erau mai bune în arderea caloriilor și puteau să-și crească ratele metabolice prin activarea grăsimii brune", spune Hande Topel, un postdoc senior în grupul de cercetare al profesorului Jan-Wilhelm Kornfeld de la SDU, într-un comunicat de presă.
Studii pe șoareci
Echipa a urmărit două grupuri de șoareci care au consumat diete bogate în grăsimi timp de 15 săptămâni - ceea ce a dus la obezitate. Unul dintre acele grupuri și-a îndepărtat proteina AC3-AT prin inginerie genetică. Rezultatele studiului, publicate în Nature Metabolism, arată că șoarecii fără butonul de oprire al grăsimii brune au câștigat mai puțină greutate în ciuda consumului de alimente grase. Acești șoareci erau, de asemenea, mai sănătoși metabolic decât alți șoareci care încă purtau comutatorul genetic.
"Șoarecii care nu au nicio proteină AC3-AT, au acumulat și mai puțină grăsime în corpul lor și au crescut masa lor slabă în comparație cu șoarecii de control. Deoarece AC3-AT se găsește nu numai la șoareci, ci și la oameni și alte specii, există implicații terapeutice directe pentru oameni", spune coautorul studiului, Ronja Kardinal, student doctorand la Universitatea din Bonn.
Vezi și: De ce se exfoliază unghiile. Semnalul pe care îl transmit că ai o problemă de sănătate
Deși oamenii pierd mult din grăsimea lor brună odată cu înaintarea în vârstă, nu este imposibil să activeze acest țesut și să declanșeze pierderea în greutate. Cea mai simplă modalitate de a o face este pur și simplu prin frig. Dacă vă antrenați în aer liber într-o zi de iarnă, corpul vostru va porni grăsimea brună, crescând metabolismul. Oamenii de știință pot acum să preia aceste descoperiri și să lucreze la cea mai bună modalitate de a opri AC3-AT în rândul pacienților obezi și apoi să-i expună la medii reci care să activeze această grăsime care arde calorii la maximum.
Pe lângă descoperirea scopului AC3-AT, cercetătorii notează și că au găsit versiuni adiționale ale proteinelor/genelor AC3, toate răspunzând la expunerea la frig la fel ca AC3-AT. Echipa atrage atenția că este nevoie mai multă cercetare pentru a descoperi cea mai bună modalitate de a transforma grăsimea noastră brună în cea mai nouă armă împotriva obezității.
Această descoperire sugerează că blocarea proteinei AC3-AT la oameni ar putea activa grăsimea brună pentru a ajuta la arderea caloriilor și combaterea obezității. De asemenea, expunerea la frig poate activa grăsimea brună, sporind metabolismul. Cercetătorii vor continua să studieze modul în care această proteină poate fi utilizată pentru a dezvolta noi tratamente pentru obezitate.
-
-
-
-
-
Renunțarea la fumat, impact asupra creierului14.10.2025, 15:47
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.