Cum să slăbești mâncând. Sanda Creţoiu: Oamenilor nu le vine să creadă! Vin surprinşi după două săptămâni și zic - am reuşit să dau jos din kilograme

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum sa slabesti mancand - Fotos: Freepick
Cum sa slabesti mancand - Fotos: Freepick

Ce rol are dieta personalizată şi care sunt rezultatele pe care le are aceasta. Medicul Sanda Crețoiu ne-a explicat cum poți să slăbești mâncând.

Microbiomul este ansamblul tuturor microbilor, cum ar fi bacteriile, ciupercile, virușii și genele acestora, care trăiesc în mod natural pe corpul nostru și în interiorul nostru. Deși microbii sunt atât de mici încât este nevoie de un microscop pentru a-i vedea, ei contribuie în mare măsură la sănătatea și starea de bine a oamenilor. Ei ne protejează împotriva agenților patogeni, ne ajută sistemul imunitar să se dezvolte și ne permit să digerăm alimentele pentru a produce energie.

Deoarece microbiomul este o interfață cheie între organism și mediu, acești microbi pot afecta sănătatea în multe feluri și pot chiar influența modul în care răspundem la anumite substanțe din mediu. Unii microbi modifică substanțele din mediu în moduri care le fac mai toxice, în timp ce alții acționează ca un tampon și fac substanțele din mediu mai puțin dăunătoare.

Medicul Sanda Crețoiu ne-a explicat de ce microbiomul poate avea un rol atât de important în sănătatea noastră.

"Acest microbiom este schimbător, în legătură directă cu regiunea geografică. Dacă noi călătorim într-o altă țară el va fi influențat de acest curs.

Pe parcursul vieții, microbiomul se stabilizează în jurul vârstei de trei ani și predomină, ca bacterii, în fiecare etapă a vieții noastre și apar alte tulpini.

Prin bacterii benefice înțelegem grupurile Lactobacillus, Bacteroides și Firmicutes, fiecare având rolul său în homeostazia intestinală, în special a intestinului gros.

Aceste bacterii pe care le-am menționat sunt responsabile de producerea de acetat butirat și propionat, care sunt acizi grași cu lanț scurt, foarte importanți pentru menținerea integrității epiteliului intestinal. De asemenea, s-a constatat că o perturbare a acestor produși rezultați prin metabolizarea fibrelor de către bacteriile menționate conduc la diferite perturbări.

Spre exemplu, dacă acetatul este crescut, și acesta este produs prin fermentarea fibrelor de către bacteriile anaerobe, apare sindromul metabolic.

Dacă avem o cantitate normală de acid butilic, care este produs de către genurile Firmicutes, vom avea o stare bine a celulei epiteliale intestinale și este cunoscut faptul că dacă celulele intestinale care sunt unite între ele, medical numite enterocite, prin joncțiuni, se desfac produșii toxici care există în mod normal în urma metabolizării diferitelor substanțe în intestinul gros trec în sânge și aici vorbim despre acel intestin permeabil", a explicat medicul Sanda Crețoiu, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Slăbești mâncând. Cum este posibil. "Mulţi ajung la noi după ce au fost şi la alţi nutriţionişti şi spun: cum să mănânc atâta, că nu voi slăbi niciodată!"

 

Vorbind despre analiza microbiomului intestinal, medicul Sanda Crețoiu a explicat că, urmând o schemă stabilită împreună cu specialiştii, oamenii pot pierde în greutate mâncând ce vor, chiar dacă multora li se pare imposibil.

"Se tinde din ce în ce mai mult ca şi nutriţia să devină personalizată. Pentru că ceea ce facem noi este într-adevăr o intervenţie nutriţională personalizată în sensul că pacientul respectiv consumă doar alimentele pe care le preferă din cele, evident, pe care le stabilim că ar fi benefice pentru corectarea microbiomului sau a deficitelor metabolice pe care le are pacientul respectiv.

Pentru că nu toţi au şi simptome abdominale, psihice sau alte tipuri de simptome care să ne facă să solicităm un test de microbiom.

Această intervenţie este personalizată şi ideea e că pacientul trebuie să rămână compliant, nu trebuie să-i sugerăm o dietă în care mănâncă restrictiv nişte alimente care nu-i plac. Şi pacienţii sunt foarte fericiţi.

Mulţi ajung la noi după ce au fost şi la alţi nutriţionişti şi spun: cum să mănânc atâta, că nu voi slăbi niciodată!

Dar vin surprinşi după două săptămâni spunând: iată că, într-adevăr, am reuşit să dau jos kilograme şi nu-mi vine să cred că mâncând pot slăbi. Dar e o realitate", a mai spus medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel