Cum sunt afectate abilitățile creierului de hipertensiune, fumat și diabet

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Creier
Creier

Un studiu susține că oamenii pot modifica factorii de risc care ar duce la un declin al abilităților de gândire la vârsta mijlocie.

Cercetătorii au descoperit că factorii de risc cardiovascular - hipertensiunea arterială și diabetul zaharat – și fumatul sunt asociați cu șanse mai mari de a avea declin cognitiv accelerat față de cei care nu au fumat, nu au tensiune arterială ridicată sau diabet. ”Este încurajator să știm că există comportamente pe care oamenii le pot modifica în viața de la mijloc pentru a preveni scăderea cea mai accentuată a gândirii și a memoriei pe măsură ce îmbătrânesc”, susțin cercetătorii.

La studiu au participat 2.675 de persoane cu o vârstă medie de 50 de ani, fără demență. Dintre aceștia: 43% au fost considerați obezi, 31% au avut hipertensiune arterială, 15% fumători, 11% au avut diabet și 9% au avut colesterol ridicat. Participanților li s-au făcut teste de gândire și memorie la începutul studiului și 5 ani mai târziu. Apoi, cercetătorii au estimat asocierea celor cinci factori de risc cardiovascular cu scăderea performanței lor la testele de gândire și memorie.

Au observat că 7,5% dintre cei cu hipertensiune arterială au avut o scădere mai rapidă a abilităților cognitive, 10,3% dintre cei cu diabet au avut o scădere mai rapidă, iar 7,7% dintre fumători au prezentat un declin.

Concluziile finale după ajustarea în funcție de vârstă, rasă, educație și alți factori care ar putea afecta riscul declinului cognitive: persoanele care fumau aveau 65% mai multe șanse să sufere de o accelerare a declinului cognitiv, cei cu tensiune arterială ridicată aveau un risc cu 87% mai mare și cei cu diabet - o probabilitate de aproape trei ori mai mare.

”Majoritatea eforturilor de prevenire a sănătății publice se concentrează asupra adulților în vârstă, dar studiul nostru sugerează necesitatea de a analiza performanțele cognitive pe toată durata de viață a unei persoane. (…) Adulții de vârstă mijlocie care au unul sau mai mulți factori de risc cardiovascular, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul ar putea fi persoane pe care ar trebui să le monitorizăm și să le educăm asupra alegerilor de viață sănătoase mai devreme în viață”, susțin cercetătorii, într-un comunicat al Academiei Americane de Neurologie.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel