Cum te îmbolnăvești de scarlatină? Pe lângă simptomele generale, există și semne fizice

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
scarlatina foto:freepik@kuprevich
scarlatina foto:freepik@kuprevich

Scarlatina este o afecțiune contagioasă, care poate provoca disconfort și complicații, dacă nu este tratată corespunzător.

Scarlatina este o afecțiune cauzată de bacteria Streptococcus pyogenes și afectează foarte mult sănătatea generală. 

Vezi și: Care este legătura dintre bipolaritate și anxietate. Cele mai mari provocări asociate cu cele două condiții

Ce este scarlatina?

Scarlatina este cunoscută și sub denumirea de grup A Streptococcus. Această bacterie este responsabilă și de alte afecțiuni, cum ar fi durerile de gât streptococice. O caracteristică distinctivă a scarlatinei este erupția cutanată roșie care apare pe corp, de unde și numele său.

Cum te îmbolnăvești de scarlatină?

Bacteriile Streptococcus pyogenes sunt extrem de contagioase și pot fi transmise de la o persoană la alta în mai multe moduri:

1. Bacteriile trăiesc în nas și gât pot fi răspândite atunci când persoanele infectate vorbesc, tușesc sau strănută, creând picături respiratorii care conțin bacterii.

2. Bacteriile pot fi transmise și prin contactul direct cu persoanele infectate sau cu suprafețe contaminate. Rareori, bacteriile pot fi răspândite și prin alimente care nu sunt manipulate corect.

De obicei, durează între două și cinci zile de la expunerea la bacterii până când o persoană dezvoltă scarlatină sau dureri de gât streptococice.

Simptomele scarlatinei

Scarlatina debutează cu febră și dureri de gât, urmate de apariția unei erupții roșii caracteristice pe piele. Simptomele specifice includ:

- Febră sau frisoane

- Dureri de gât și durere la înghițire

- Dureri de cap sau dureri de corp

- Dureri abdominale

- Grețuri sau vărsături

Pe lângă simptomele generale, există și semne fizice specifice scarlatinei, cum ar fi:

- Limbă acoperită cu o peliculă albă la începutul bolii

- Limbă "căpșună" (roșie și umflată)

- Gât foarte roșu și inflamat

- Amigdale roșii și umflate cu pete albe sau dungi de puroi

- Mici pete roșii pe cerul gurii

- Ganglioni limfatici umflați în partea din față a gâtului

Erupția scarlatinei este un semn distinctiv al bolii. Ea apare ca o erupție roșie care se simte ca hârtia abrazivă și care poate apărea pe gât, subraț și în zona inghinală. De-a lungul timpului, erupția se extinde pe tot corpul și poate fi însoțită de descuamare a pielii pe mâini, picioare și zona inghinală.

Tratament și prevenire

Tratamentul scarlatinei implică, în cele mai multe cazuri, administrarea de antibiotice pentru a combate infecția bacteriană. Este important ca persoanele infectate să rămână acasă până când nu mai au febră și după ce au urmat tratamentul prescris de medicul specialist.

Pentru a preveni răspândirea scarlatinei și a altor infecții cu streptococ grup A, igiena corespunzătoare joacă un rol crucial. Spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii și a nasului când tușești sau strănuți și evitarea contactului strâns cu persoanele infectate sunt măsuri eficiente de prevenire.

Vezi și: De ce nu trebuie să ne mai numărăm caloriile. Simona Carniciu: Contează mai mult să ne luăm ce avem nevoie din alimente, nu contează caloriile!

Înțelegerea simptomelor, modului de transmitere și a metodelor de tratament și prevenire este crucială pentru a controla răspândirea acestei boli și pentru a proteja sănătatea noastră și a celor din jurul nostru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel