Cum te poate băga în spital pepenele roșu. Toxicolog: de ce trebuie spălate TOATE fructele și legumele
Tot mai multe persoane spun că au simptome de enterocolite de la pepenele roșu. Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat ce trebuie să facem înainte de a ne alege fructele preferate pentru a nu ne...
Dr Radu Țincu, șeful secției ATI de la Spitalul Floreasca, medic primar terapie intensivă - toxicologie, ne recomandă să spălăm bine pepenele roșu înainte de a-l consuma și cel mai important - să renunțăm la obiceiul de a îi face dop pentru a verifica dacă este dulce. Asta pentru a evita contaminarea pulpei cu eventualele bacterii sau pesticide care se găsesc pe coajă.
„Aceste manifestări de gastroenterită cu greață, vărsături, pot să apară pe deoparte din contaminări bacteriene. Trebuie să ne asigurăm că fructele și legumele pe care le mâncăm sunt bine spălate, pentru că pe suprafața lor, la aceste temperaturi extrem de ridicate pot fi bacterii, microorganisme care să contamineze hrana și în acest fel să determine aceste gastroenterite infecțioase” a arătat dr Radu Țincu.
Aceste manifestări pot să apară și din cauza expunerii la anumite substanțe toxice, cum ar fi pesticidele.
„Ele pot determina anumite reacții gastrointestinale, de aceea, autoritățile trebuie să se asigure de faptul că se realizează periodic teste, prin eșantionarea unor astfel de produse, pentru a ne asigura că nu se depășesc limitele de substanțe toxice folosite în agricultură”, a spus dr Radu Țincu, la Antena3.
Medicul a explicat că spălarea fructelor și legumelor se face cu apă „sau chiar cu ținerea unei perioade de câteva minute în apa fructelor și legumelor, pentru că diminuează încărcarea cu substanțe toxice care se găsesc pe suprafața acestora”.
De ce să NU îi faci dop
Tradițional, atunci când cumperi un pepene roșu, am fost învățați să-i cerem vânzătorului să ne facă un dop, ca să vedem că pepenele este copt. Dar asta e o mare greșeală, spune toxicologul.
„Da, este o practică ce nu este foarte sigură din punct de vedere sanitar, pentru că odată ce s-a făcut acel dop, în primul rând, pepenele nu a fost spălat, iar pe lama cuțitului pot fi bacterii care ajung în interiorul fructului. Pe de altă parte, noi mergem cu fructul din piață către casă, în temperaturi foarte ridicate, lucrul care favorizează înmulțirea acestor microorganisme. Recomandarea este să nu se desfacă pepenele, decât după ce acesta a fost bine spălat cu apă”, a arătat dr Radu Țincu.
Dacă în privința bacteriilor și pesticidelor care sunt pe coajă avem mijloace de a scăpa de ele, dacă pesticidele au ajuns în interiorul fructelor și legumelor nu prea mai ai ce face tu, cumpărătorul.
„În mod evident, o mare parte din pesticide se găsesc în interiorul fructelor și a legumelor. Din păcate aici nu prea avem multe lucruri de făcut, decât să avem politici care să supravegheze, din punct de vedere toxicologic, modul în care aceste fructe și legume sunt obținute. Trebuie să știm faptul că pesticidele, alături de alte substanțe toxice, nu vor produce îmbolnăviri acute, adică oamenii nu vor simți neapărat anumite simptome după ce au consumat fructele sau legumele respective. Este vorba despre o toxicitate pe termen lung și trebuie să nu uităm faptul că în ziua de astăzi, suntem asaltați nu doar de pesticide, ci de o serie întreagă de alte substanțe toxice care creează ceea ce se numește cocktailul de substanțe toxice”, a conchis dr Radu Țincu.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
