De 3 ori mai mulți români mor din cauza bolilor cardiovasculare decât de cancer

Conform statisticilor, bolile cardiovasculare sunt, în România, un ucigaș mai feroce decât cancerul, dar, paradoxal, mai puțin temut. De 3 ori mai mulți români mor din cauza bolilor cardiovasculare decât de cancer, 60% dintre decesele din fiecare an datorându-se acestor afecțiuni. Cu toate acestea, nivelul de informare și, în consecință, de acțiune și tratament, continuă să fie scăzute. În același timp, deși în România avem programe naționale importante în domeniul cardiologiei, finanțarea unora dintre acestea rămâne în continuare sub nivelul optim.

În cadrul conferinței de presă organizată de Societatea Română de Cardiologie, prilejuită de Ziua Mondială a inimii, care va fi sărbătorită pe 29 septembrie, specialiștii au dezbătut problemele cu care se confruntă sistemul medical românesc și care ar fi soluțiile pentru a putea facilita tratamentul bolilor cardiace.

"Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice și de noi proceduri, de informarea și responsabilizarea populației, de un program de screening și prevenție a bolilor cardiovasculare," a spus Profesorul Universitar Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Societății Române de Cardiologie în cadrul conferintei de presă.

Societatea Română de Cardiologie cere de urgență un plan național de control al bolilor cardiovasculare
pentru acces echitabil la servicii de prevenție primară și secundară

Potrivit specialiștilor, numai în cazul hipertensiunii arteriale, cauza ce determină cele mai multe decese prin boli cardiovasculare în România și Europa (peste 62%), ignoranța și diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii.

Cu toate că între 2001 și 2016 populația României a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%. În oglindă, mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în acești 15 ani. În cazul altor afecțiuni (cardioapatie ischemică și boli cerebrovasculare) tendința mortalității pe grupe de vârstă tinde să se reducă, dar în ceea ce privește hipertensiunea, tendința rămâne constantă.

Deși peste 90% dintre persoanele intervievate într-un studiu* cunosc această afecțiune, 70% înțeleg că este o boală gravă iar 31% consideră chiar că poate fi letală, doar 3% știu că hipertensiunea poate apărea și fără simptome. În același timp, 4 din 10 persoane nu cunosc exact cum se măsoară corect tensiunea arterială. Realitatea arată că din aproximativ 7,4 milioane de români, 20% nu știu că suferă de hipertensiune și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură.

La adulții de vârstă medie (35-54 ani) controlul valorilor tensionale este aproape de două ori mai bun decât la vârstnici (aproximativ 25% față de aproximativ 13% la persoane de la 55 de ani în sus), iar în grupa de vârstă peste 80 de ani survin mai mult de 50% din totalul deceselor. Un impact notabil asupra controlului valorilor tensiunii arteriale îl are nivelul de educație, ceea ce confirmă relevanța accesului la informație și înțelegerea acesteia.

Societatea Română de Cardiologie, de Ziua Mondială a Inimii, încurajează fiecare român să fie eroul propriei inimii și a celor din jur! Cu toții ne dorim să fim sănătoși, să trăim într-o comunitate sănătoasă și într-o Românie sănătoasă, iar o Românie sănătoasă înseamnă cetățeni preocupați de sănătatea lor și de a celor din jur.

Unul dintre cele mai simple și mai eficiente mesaje de prevenție este cel susținut de campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societății Românbe de Cardiologie: "Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!". O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel