De ce este dificil să slăbești când ai diabet: explicațiile specialiștilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Diabet
Diabet

Persoanele cu diabet au o mai mare dificultate în a pierde din kilogramele în plus, iar acest lucru este explicat de specialiști.

Majoritatea persoanelor cu diabet sunt sfătuite să slăbească. Unii spun că este doar o chestiune de voință, însă experții spun că e mai mult decât atât.

Există motive specifice pentru care persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 le este greu să piardă în greutate.

Rezistența la insulina

Când cineva ia o masă care conține carbohidrați, zahărul din sânge crește. Insulina este, de asemenea, secretată simultan de pancreas pentru a ajuta la eliminarea glucozei din sânge și transportarea ei în celule, unde poate fi folosită pentru a produce energie. La persoanele cu diabet de tip 2, totuși, acest proces nu mai funcționează bine. Corpul lor a devenit rezistent la acțiunea insulinei, astfel încât insulina nu este la fel de eficientă pentru a elimina glucoza din sânge. Așa se ajunge la un nivel ridicat de zahăr din sânge după ce consumi carbohidrați.

Pentru a reduce acest nivel ridicat de glucoză din sânge, organismul produce mai multă insulină. Dar insulina mai are o funcție, care este de a ajuta la stocarea grăsimilor și de a bloca eliberarea grăsimilor din depozitul de grăsime. Prin urmare, în loc să slăbească, persoanele cu diabet zaharat continuă să ia în greutate.

Senzația de foame permanentă

Persoanele cu diabet au adesea sfaturi variate despre alimentație. „Controlați caloriile, reduceți carbohidrații, mâncați mese mici” etc. În acest proces, ei rămân adesea flămânzi, ceea ce duce la creșterea apetitului. Mesele mici, frecvente, cu carbohidrați, creează creșteri ale glicemiei, urmate de scăderi ale acesteia – un fel de roller coaster pentru glicemia care stimulează foamea frecventă. O persoană flămândă va mânca mai mult, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Unele medicamente pentru diabet pot induce creșterea în greutate

După cum am arătat mai devreme, insulina ajută la stocarea grăsimilor, astfel încât administrarea de insulină pentru tratamentul diabetului în sine poate provoca o creștere în greutate. Unele medicamente orale pentru diabet acționează prin stimularea pancreasului să producă mai multă insulină, astfel încât acestea pot provoca și creșterea în greutate.

După cum am văzut, persoanele cu diabet de tip 2 sunt rezistente la insulină, ceea ce înseamnă că țesuturile lor nu răspund la insulină așa cum ar trebui. Dacă organismul nu răspunde la propria sa insulină, atunci zahărul din sânge va rămâne crescut, iar organismul va produce mai multă insulină. Prin urmare, cea mai ușoară soluție este de a reduce cauza glicemiei crescute, care este consumul de carbohidrați. Un nutriționist poate face o planificare a dietei adecvate.

Astfel, în concluzie, la persoanele cu diabet, scăderea în greutate poate fi mai dificilă decât la persoanele sănătoase. Înțelegerea motivelor și luarea măsurilor pentru controlul consumului de carbohidrați poate ajuta la gestionarea greutății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel