De ce femeile mai trăiesc mai mult decât bărbații. Care este detaliul care face diferența

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii - FOTO: Freepik@prostooleh
de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii - FOTO: Freepik@prostooleh

De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Există un detaliu care ar putea elucida misterul.

De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații, la această întrebare încearcă să răspundă oamenii de știință. Oamenii au făcut pași mari în creșterea longevității lor în ultimele două secole, dar diferența de viață dintre bărbați și femei rămâne aproximativ aceeași. Cercetătorii au vrut să afle de ce se întâmplă acest lucru.

Vești bune și proaste pentru bărbați

Vestea bună este că trăim cu zeci de ani mai mult decât eram acum câteva secole. Vestea proastă este că diferenţa dintre cât de mult trăiesc bărbaţii şi cât de mult trăiesc femeile este în continuare cam aceeași. O echipă internațională de cercetători a publicat un studiu în Proceedings of the Naţional Academy of Sciences, potrivit Healthline.

Aceștia au detaliat pașii pe care oamenii i-au făcut pentru longevitate în ultimii 200 de ani, chiar și în comparație cu alte primate, cum ar fi maimuțele. Cu toate acestea, au remarcat ei, femeile  încă trăiesc cu cinci ani mai mult decât bărbații. Este același decalaj ca la începutul anilor 1800.

Acest decalaj între durata de viață masculină și cea feminină se găsește și la alte specii de primate. Iar cercetătorii nu sunt pe deplin siguri de ce.

"Este încurcat. Dacă putem face ca viața să dureze atât de mult, de ce nu putem micșora decalajul dintre bărbați și femei?", a declarat coautoarea studiului Susan Alberts, profesor de biologie la Universitatea Duke.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete. Cum îți influențează sănătatea

Creșterea rapidă a duratei de viață

Cercetătorii din Statele Unite, Germania, Danemarca, Canada și Kenya au compilat înregistrările de naștere și deces a peste 1 milion de oameni din anii 1700 până în prezent. Studiul a inclus oameni din țări industrializate, oameni născuți înainte de era industrială și vânători-culegători moderni.

Ei au comparat datele umane cu înregistrările duratei de viață de la șase specii de primate sălbatice care au fost studiate de la trei la cinci decenii. Cercetătorii au spus că datele arată că oamenii fac câștiguri mai rapide în longevitate decât alte specii.

De exemplu, speranța de viață pentru oamenii din Suedia a sărit de la mijlocul anilor '30 la începutul anilor 1800 la mai mult de 80 de ani în prezent. Asta e mai mult decât dublu într-un interval de 200 de ani.

Cercetătorii atribuie saltul duratei de viață medicinei moderne și unităților de sănătate publică. În special, observă ei, decesele la naștere și bolile copilăriei au fost mult reduse.

"Am făcut o călătorie mai mare în prelungirea duratei noastre de viață în ultimele câteva sute de ani decât am făcut-o în milioane de ani de istorie evolutivă", a spus Alberts.

Cu toate acestea, decalajul dintre bărbați și femei nu s-a schimbat prea mult. La nivel mondial, durata medie de viață este de aproximativ 71 de ani. Bărbații, însă, trăiesc în medie 68 de ani, în timp ce femeile trăiesc în medie 73 de ani.

În Statele Unite, durata medie de viață este de aproape 79 de ani. Bărbații trăiesc în medie aproximativ 76 de ani, în timp ce femeile trăiesc în medie 81 de ani. Cercetătorii au spus că există un decalaj proporțional similar între femei și bărbați în aproape fiecare populație de primate sălbatice pe care au studiat-o.

Vezi și: Dinți falși, la mare căutare pe Internet. Remus Grecea: Sunt dinți fake. Duc la carii, leziuni și inflamarea gingiilor

Genetică, comportament, sau ambele?

Alberts și ceilalți cercetători spun că există probabil o componentă genetică a decalajului dintre longevitatea masculină și feminină. Ei presupun că s-ar putea afla în cromozomul X. Femeile au două dintre ele, în timp ce bărbații au doar unul. Cromozomul X solitar la bărbați poate să nu fie suficient pentru a compensa orice variantă genetică din acel cromozom unic.

Alberts a spus că războaiele și alte comportamente agresive ale bărbaților pot fi, de asemenea, un factor. Cu toate acestea, dr. Jamin Brahmbhatt, chirurg urolog la clinica PUR de la Spitalul South Lake din Florida, din Orlando Health, crede că ar putea exista mai mult decât atât. Brahmbhatt a spus că un factor important poate fi faptul că bărbații pur și simplu nu au grijă de ei înșiși, precum femeile.

Nu mănâncă la fel de bine și nu merg la medic aproape la fel de des ca femeile.

"Bărbații pur și simplu nu își prioritizează sănătatea", a spus Brahmbhatt.

Chirurgul crede că acest comportament își poate avea rădăcinile la naștere. El a spus că femeile trec de obicei prin sarcină în primele decenii de viață. Ele tind să meargă la medic mult mai des pentru a avea grijă de sănătatea lor. Cei mai mulți bărbați încep să meargă la medic abia în jurul vârstei de 50 de ani, atunci când apar unele simptome de boală.

"Trebuie să trăiești cu cărțile pe care le primești, dar sunt lucruri în jurul tău pe care le poți controla", a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel