De ce scăpau băieții de Armată dacă aveau piciorul plat. Dr. Huszar: Durerile apar la suprasolicitare și asta era tipică la marșuri

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Picior plat Armata - Foto: Freepik
Picior plat Armata - Foto: Freepik

De ce scăpau băieții de stagiul militar dacă aveau piciorul plat.

"Bolile tendonului lui Ahile reprezintă una dintre cauzele pentru care se prezintă pacienții la ortoped. 

În mare, aș putea să grupez cauzele. Diformitățile antepiciorului reprezintă una dintre cauzele cele mai frecvente și anume monturile. Diformitățile piciorului în general precum piciorul plat sau piciorul scobit reprezintă o altă cauză. 

Afecțiunile degenerative precum artroza gleznei sau a articulațiilor mici la nivelul tarsului, tarsul fiind porțiunea de mijloc a piciorului sau ale ante-piciorului, artroza articulațiilor de la baza degetelor mici. 

O altă categorie este reprezentată de bolile tendonului lui Ahile, fie bolile cronice, bolile care se dezvoltă în timp, fenomenele de uzură, fie rupturile propriu-zise, post-traumatice.

Alte cauze sunt traumatismele sportive, leziunile ligamentelor de la nivelul gleznei cel mai frecvent sau de la nivelul piciorului sau a degetelor mai rar", a declarat Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

De ce scăpau băieții de stagiul militar dacă aveau piciorul plat

"Dacă ne gândim la piciorul plat era o cauză de scutire de armată. Băieții scăpau de stagiu militar dacă obligatoriu în până în 2006-2000", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Sunt două forme în mare de picior plat. Piciorul plat juvenil sau piciorul moștenit care apare – probabil că sunt niște cauze moștenite - dar problema este depistată în perioada de creștere și respectiv boala de care ne ocupăm noi, fiind chirurgi de adulți și anume piciorul plat al adultului, piciorul plat dobândit. 

Piciorul este conceput în felul ăsta de a fi arcuit și așa funcționează ideal. Trebuie să aibă forma aceasta arcuită, așa sunt concepute ligamentele, așa este concepută forma oaselor, așa este gândit să funcționeze mușchii.

Dacă piciorul își pierde această formă ideală atunci pot să apară tot felul de probleme, de distribuția normală a forței, mușchi care lucrează mai mult decât ar fi programați să o facă și la un moment dat încep să apară dureri. 

Durerile, ca orice afecțiune mecanică, apar la suprasolicitare și asta era tipică la marșurile pe care trebuia să le facă un recrut începeau să apară dureri. 

Nu știu, cred totuși că era un motiv să scapi de armată. Dar ceea ce este adevărat, că la un moment dat acest picior plat poate să producă dureri și aici intervine ortopedul", a mai spus medicul Codrin Huszar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel