De ce vitaminele din alimente sunt infinit mai bune decât cele din suplimente

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alimente, suplimente, medicamente. Foto: Pixabay
Alimente, suplimente, medicamente. Foto: Pixabay

Vitaminele din alimente sunt superioare celor din suplimente, iar explicația este foarte simplă, spun specialiștii: suplimentele nu conțin același lucruri și oricum nu au fost create pentru cum le folosesc majoritatea oamenilor astăzi. 

În primul rând, suplimentele nu au fost niciodată menite să fie înlocuitori pentru alimente, așa cum le comercializează unii astăzi. Suplimentele au fost menite să fie exact ceea ce spune numele lor: un „supliment” sau un supliment la dieta dvs. deja sănătoasă, atrag atenția experții de la University Health News

Când oamenii de știință au izolat pentru prima dată vitaminele și nutrienții din alimentele care erau esențiale pentru sănătatea și vitalitatea noastră, precum și pentru prevenirea bolilor, au crezut că magia se află doar în nutrienți – iar asta a făcut ca vânzarea suplimentelor specifice să crească.

Dar știm acum că nutrienții nu funcționează de unii singuri. Ei „lucrează” cu organismul uman și cu toată mâncarea, pentru a aduce beneficii pentru sănătate.

Să luăm spre exemplu broccoli. Este un aliment (legumă) care conține izotiocianați, substanțe fitochimice asociate cu o incidență mai mică a tumorilor. Dar nu veți obține niciodată același beneficiu luând un supliment cu acest compus, deoarece fără enzima găsită în germenii întregi de broccoli organismul absoarbe de aproximativ 8 ori mai puțini nutrienții care luptă împotriva tumorilor.

Alimente versus suplimente

La fel, vitamina E. Mănâncă alimente bogate în această vitamină și vei ajuta la combaterea bolilor legate de vârstă, cum ar fi cancerul, boala Alzheimer și bolile de inimă. Dar, ca supliment, efectul nu e același.

Acest lucru se datorează faptului că formele sintetice de vitamina E din suplimente conțin doar un singur compus chimic - liposolubil, alfa-tocoferol. Formele naturale de vitamina E găsite în alimente conțin patru tipuri de tocoferol și patru compuși de tocotrienol.

Citește și: 15 vitamine și minerale ESENȚIALE. Alimente în care le găsești și cantitățile de care ai nevoie

De asemenea, cercetări sugerează că mulți nutrienți, substanțe chimice din plante și chiar fibre dietetice, își unesc forțele și lucrează împreună pentru a vă aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât o poate face fiecare, de unul singur. Studiile de laborator arată, spre exemplu, că roșiile ajută la blocarea dezvoltării cancerului. Atunci când combinați roșiile cu broccoli, de fapt reduceți și mai mult riscul de cancer, arată experții. 

Un motiv excelent de a mânca mai multă fasole este acela că bacteriile sănătoase din intestin utilizează fibre dietetice și amidon rezistent (un tip de fibre găsit în fasolea uscată) pentru a produce un acid gras care pare să protejeze celulele colonului de cancer.

Unele alimente conțin substanțe atât de „puternice”, arată cercetările, încât pot dezactiva substanțele cancerigene sau pot determina autodistrugerea celulelor anormale. Se numesc fitochimicale și se găsesc în usturoi, broccoli și alte legume crucifere.

Același lucru este valabil și pentru omega-3. Este mai bine să obțineți omega-3 din alimente, pentru că cercetările arată că vă puteți reduce riscul de a muri de boli de inimă cu 36% atunci când consumați pește în mod regulat!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel