De ce vitaminele din alimente sunt infinit mai bune decât cele din suplimente
Vitaminele din alimente sunt superioare celor din suplimente, iar explicația este foarte simplă, spun specialiștii: suplimentele nu conțin același lucruri și oricum nu au fost create pentru cum le folosesc...
În primul rând, suplimentele nu au fost niciodată menite să fie înlocuitori pentru alimente, așa cum le comercializează unii astăzi. Suplimentele au fost menite să fie exact ceea ce spune numele lor: un „supliment” sau un supliment la dieta dvs. deja sănătoasă, atrag atenția experții de la University Health News.
Când oamenii de știință au izolat pentru prima dată vitaminele și nutrienții din alimentele care erau esențiale pentru sănătatea și vitalitatea noastră, precum și pentru prevenirea bolilor, au crezut că magia se află doar în nutrienți – iar asta a făcut ca vânzarea suplimentelor specifice să crească.
Dar știm acum că nutrienții nu funcționează de unii singuri. Ei „lucrează” cu organismul uman și cu toată mâncarea, pentru a aduce beneficii pentru sănătate.
Să luăm spre exemplu broccoli. Este un aliment (legumă) care conține izotiocianați, substanțe fitochimice asociate cu o incidență mai mică a tumorilor. Dar nu veți obține niciodată același beneficiu luând un supliment cu acest compus, deoarece fără enzima găsită în germenii întregi de broccoli organismul absoarbe de aproximativ 8 ori mai puțini nutrienții care luptă împotriva tumorilor.
Alimente versus suplimente
La fel, vitamina E. Mănâncă alimente bogate în această vitamină și vei ajuta la combaterea bolilor legate de vârstă, cum ar fi cancerul, boala Alzheimer și bolile de inimă. Dar, ca supliment, efectul nu e același.
Acest lucru se datorează faptului că formele sintetice de vitamina E din suplimente conțin doar un singur compus chimic - liposolubil, alfa-tocoferol. Formele naturale de vitamina E găsite în alimente conțin patru tipuri de tocoferol și patru compuși de tocotrienol.
De asemenea, cercetări sugerează că mulți nutrienți, substanțe chimice din plante și chiar fibre dietetice, își unesc forțele și lucrează împreună pentru a vă aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât o poate face fiecare, de unul singur. Studiile de laborator arată, spre exemplu, că roșiile ajută la blocarea dezvoltării cancerului. Atunci când combinați roșiile cu broccoli, de fapt reduceți și mai mult riscul de cancer, arată experții.
Un motiv excelent de a mânca mai multă fasole este acela că bacteriile sănătoase din intestin utilizează fibre dietetice și amidon rezistent (un tip de fibre găsit în fasolea uscată) pentru a produce un acid gras care pare să protejeze celulele colonului de cancer.
Unele alimente conțin substanțe atât de „puternice”, arată cercetările, încât pot dezactiva substanțele cancerigene sau pot determina autodistrugerea celulelor anormale. Se numesc fitochimicale și se găsesc în usturoi, broccoli și alte legume crucifere.
Același lucru este valabil și pentru omega-3. Este mai bine să obțineți omega-3 din alimente, pentru că cercetările arată că vă puteți reduce riscul de a muri de boli de inimă cu 36% atunci când consumați pește în mod regulat!
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
