Deficitul de vitamina D este asociat cu scăderea funcției musculare la adulții de peste 60 de ani

Georgiana Ioniță / 26 oct 2019 / 10:03


Noi cercetări de la Trinity College Dublin arată că deficiența de vitamina D este un factor determinant important al funcției musculare scheletice slabe la adulții cu vârsta de peste 60 de ani. Menținerea funcției musculare scheletice de-a lungul vieții este o componentă crucială a îmbătrânirii, în promovarea independenței, mobilității, calității vieții și reducerii căderilor și a fragilității.

Deși exercițiul de rezistență este cunoscut pentru a păstra funcția musculară, există dovezi crescânde că statutul adecvat de vitamina D poate fi, de asemenea, protector. Lucrarea a fost publicată recent în revista internațională Clinical Interventions in Aging, notează ScienceDaily.

Descoperiri cheie:

Prevalența slăbiciunii musculare a fost de două ori mai mare în rândul adulților în vârstă cu deficiență de vitamina D (40,4%) comparativ cu adecvarea vitaminei D (21,6%).
În mod similar, „performanța musculară" a fost de 3 ori mai mare la adulții mai în vârstă, cu deficiență de vitamina D (25,2%), comparativ cu adecvarea vitaminei D (7,9%).
Pe baza unei analize statistice mai complexe, studiul a arătat că deficiența de vitamina D a crescut semnificativ probabilitatea de deteriorare a forței și performanței musculare.
Studiul a confirmat beneficiile asociate activității fizice. Adulții mai în vârstă care participă la o activitate fizică regulată moderată aveau probabilitatea semnificativ mai mică de forță musculară slabă și performanță fizică.
În rezumat, deficiența de vitamina D a fost asociată cu rezistența musculară și performanța afectată într-un studiu amplu asupra persoanelor în vârstă din comunitate.
În general, se acceptă ca deficiența de vitamina D (la 25 (OH) DRezultatele se bazează pe analiza datelor de la 4157 de adulți care locuiesc în comunitate, cu vârsta de peste 60 de ani, din Studiul longitudinal englezesc de îmbătrânire (ELSA). Au fost evaluate două măsuri validate ale funcției musculare, și anume rezistența la prindere a mâinii și Bateria de performanță fizică scurtă (SPPB). Vitamina D serică a fost măsurată [25-hidroxivitamina D] cu o concentrație

Maria O'Sullivan, profesor în nutriție la Trinity College Dublin a declarat: „Rezultatele noastre arată că deficiența de vitamina D a crescut probabilitatea unei funcții musculare slabe la adulții în vârstă și confirmă efectul protector al activității fizice. Menținerea funcției musculare este incredibil de importantă și adesea trecute cu vederea, în promovarea îmbătrânirii sănătoase. Pentru a aborda acest lucru prin abordări multimodale care încorporează activitatea fizică, inversarea deficienței de vitamina D și a altor componente modificabile ale dietei și stilului de viață necesită investigații suplimentare. "

Dr. Niamh Aspell, primul autor al studiului a spus: "În general, concluziile noastre adaugă greutate dovezilor în favoarea strategiilor de sănătate publică pentru a elimina deficiența de vitamina D la populațiile mai în vârstă. Totuși, cercetările viitoare ar trebui să identifice și să se concentreze asupra adulților în vârstă cu vitamina D deficiența și urmărește să înțeleagă mai bine dacă inversarea acestei deficiențe îmbunătățește funcția musculară scheletică. "

Dr Eamon Laird, co-autor și Trinity Research Fellow a adăugat că „deficiența de vitamina D și activitatea fizică sunt factori modificabili. Unele țări, de exemplu Finlanda, au implementat cu succes o politică de fortificare a alimentelor cu vitamina D, care a eliminat deficiența în toată populația. O astfel de politică ar putea fi pusă în aplicare în mod similar în Marea Britanie și Irlanda pentru populațiile mai în vârstă. "

 

 
Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy