Dependența de opoide: întreruperea tratamentului crește riscul de supradozaj

Angela Sabău |
Data publicării:
Opioide
Opioide

Persoanele cu dependență de opioide au un risc ridicat de supradozaj după încheierea tratamentului cu buprenorfină, chiar și atunci când durata tratamentului este îndelungată.

Persoanele cu dependență de opioide se confruntă cu un risc ridicat de supradozaj după încheierea tratamentului cu medicamentul buprenorfină, chiar și atunci când durata tratamentului este de 18 luni. Asta a descoperit un nou studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Universitatea Columbia.

Printre persoanele care au fost tratate cu buprenorfină în mod continuu timp de 6 până la 18 luni, aproximativ 5% au avut nevoie de tratament medical pentru o supradozaj de opioid în cele 6 luni de la încheierea tratamentului. Adevărata rată este probabil mai mare, deoarece studiul nu a putut să țină cont de cazurile de supradozaj care nu s-au prezentat în unitățile de asistență medicală.

„Ritmul în care indivizii au recidivat și au luat supradoză după încheierea tratamentului a fost alarmant de mare, ceea ce sugerează că întreruperea buprenorfinei este un eveniment care pune în pericol viața”, spune Arthur Robin Williams, profesor asistent de psihiatrie clinică la Universitatea Columbia Vagelos College of Physicians și chirurgi.

De asemenea, studiul a descoperit că pacienții cu cât mai mult au continuat tratamentul, cu atât mai mic a fost riscul altor tipuri de reacții adverse, sugerând că tratamentul cu buprenorfină poate fi cel mai eficient ca terapie pe termen lung pentru cei cu tulburări de utilizare cu opioide.

Până la 80% dintre pacienți întrerup tratamentul  

Pe măsură ce criza de opioide continuă, atenția crescândă s-a concentrat asupra dificultăților cu care se confruntă aproximativ 2,1 milioane de pacienți cu tulburare de utilizare a opioidelor în accesarea îngrijirii bazate pe dovezi.

Buprenorfina, care a obținut aprobarea FDA în 2002 pentru a combate dependența de opioide, este distribuită la aproape un milion de indivizi anual. Cu toate acestea, se estimează că 50% până la 80% dintre pacienți întrerup tratamentul în câteva săptămâni sau luni și nu există un consens cu privire la cât timp trebuie să continue administrarea medicamentului, deși consensul experților susține utilizarea nedeterminată.

Mai mult, multe planuri de asigurare limitează tratamentul cu buprenorfină la șase luni sau necesită reautorizarea aprobărilor în fiecare an, iar pacienții care sunt expuși riscului de încarcerare sunt privați frecvent de tratamentul cu buprenorfină în așteptarea procesului sau a pedepsei.

"Mulți clinicieni cred că ar trebui să prescrie buprenorfina doar pentru perioade limitate de timp, din cauza stigmatelor și a convingerilor învechite că pacienții care folosesc medicamente pentru tulburarea de utilizare a opioidelor nu sunt în recuperare adevarată", spune Williams. „Lucrarea noastră este una dintre primele care analizează efectul duratelor pe termen lung ale tratamentului cu buprenorfină asupra rezultatelor ulterioare”.

Pericolele opririi tratamentului cu buprenorfină

Pentru a înțelege dacă durata tratamentului cu buprenorfină a avut un impact asupra rezultatelor după încheierea tratamentului, cercetătorii au analizat datele despre revendicările Medicaid ale aproape 9.000 de adulți (cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani), care au rămas în tratament continuu timp de cel puțin 6 luni și pentru cel mult 18 luni.

Indiferent de durata tratamentului, cercetătorii au descoperit că în cele 6 luni de la încheierea tratamentului, aproximativ 1 din 20 de persoane au primit tratament pentru o supradozaj de opioid cel puțin o dată.

Ratele de noi prescripții opioide (~ 25%) și vizitele în camera de urgență (~ 45%) au rămas mari pentru toate grupurile în cele 6 luni de la încheierea tratamentului cu buprenorfină, în special în rândul celor cu boli mintale. Ratele au fost semnificativ mai mari pentru cei care au întrerupt tratamentul după 6 luni față de cohorta de 15-18 luni.

Studiile anterioare au arătat că riscul de a muri dintr-o supradoză de opioide scade cu până la 70% în timpul tratamentului cu buprenorfină. Cu toate acestea, majoritatea pacienților recidivează după ce întrerup medicamentele.

Studiul actual se adaugă la un număr tot mai mare de studii care demonstrează că tratamentul cu buprenorfină poate fi necesar timp de câțiva ani, dacă nu chiar permanent, pentru a reduce riscul de supradozaj și alte evenimente adverse.

Pacienții și familiile au nevoie de îndrumare, sprijin social și o mai bună coordonare a îngrijirii pentru a facilita menținerea pe termen lung a buprenorfrinei pentru tulburarea de utilizare a opioidelor, adaugă Williams.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel