Primele semne că ai depresie moderată. Cum poți reduce simptomele și cum o poți trata

Larisa Opait |
Data actualizării: | Data publicării:
Depresia moderata - Foto: Freepik @shomans
Depresia moderata - Foto: Freepik @shomans

Depresia este o tulburare mentală comună caracterizată printr-o stare persistentă de tristețe, lipsă de interes sau plăcere în activități obișnuite și o varietate de simptome fizice și cognitive.

Depresia este foarte frecventă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este principala cauză a stării de sănătate și a dizabilităților la nivel global. 

Această afecțiune poate afecta modul în care o persoană gândește, simte și gestionează activitățile zilnice, adesea având un impact semnificativ asupra calității vieții.

Modul în care este trăită depresia poate varia de la o persoană la alta, iar afecțiunea poate fi, de asemenea, clasificată ca ușoară, moderată sau severă. 

Când este diagnosticată o tulburare depresivă, aceasta este de obicei clasificată după gradul de severitate ușoară, moderată sau severă. Depresia moderat severă este marcată de simptome de depresie care pot afecta capacitatea unei persoane de a funcționa normal. Poate diferi de depresia ușoară în ceea ce privește severitatea și frecvența simptomelor pe care le experimentează o persoană.

Cineva cu depresie moderată poate prezenta simptome care sunt mai grave în ceea ce privește severitatea și durata decât cineva cu depresie ușoară. De asemenea, pot prezenta mai multe simptome decât o persoană cu depresie ușoară.

Simptome ale depresiei moderate

Evitarea activităților sociale

Modificări ale apetitului

Scăderea productivității

Deznădejde și vinovăție

Dificultate de concentrare

Dificultate de somn

Îngrijorare excesivă

Oboseala sau lipsa de energie

Sentimente de deznădejde

Iritabilitate

Lipsa de motivatie

Stimă de sine scazută

Persoanele cu depresie moderată pot experimenta sentimente de tristețe sau de gol interior aproape zilnic, care persistă timp îndelungat. Activitățile care ofereau bucurie sau interes pot deveni lipsite de satisfacție pentru cei afectați de depresie moderată. Se poate observa o scădere semnificativă a nivelului de energie, chiar și în sarcinile zilnice simple. 

Pierderea sau creșterea în greutate în absența unui regim alimentar sau a unei activități fizice semnificative poate fi un simptom al depresiei moderate. Persoanele cu depresie moderată pot experimenta sentimente de vinovăție excesivă sau de lipsă de valoare. 

Diagnostic și tratament

Diagnosticul depresiei depinde de judecata clinică a unui medic, psihiatru sau psiholog. Cu tratamentul potrivit, multe persoane diagnosticate cu depresie au șansa unei vieți echilibrate și fericite. Există două abordări terapeutice: psihoterapia și terapia medicamentoasă. Cele două nu numai că nu se exclud, ci se completează reciproc. 

S-a demonstrat că activitatea fizică regulată ajută la prevenirea și tratarea depresiei. Studiile au arătat chiar că exercițiile fizice pot fi un tratament eficient de primă linie în cazurile de depresie ușoară până la moderată. 

Consumul unei diete echilibrate poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Pentru a preveni episoadele depresive sau a atenua simptomele acestora sunt recomandate fructele și legumele proaspete, care ne asigură antioxidanți benefici pentru sănătatea creierului. Peștele gras precum somonul, tonul sau macroul, care ne asigură vitamina D, vitamina B12 şi acizi graşi omega 3, cu toții importanți pentru sistemul nervos.

Asigură-te că ai un program regulat de somn și că te odihnești suficient.

Depresia severă poate avea un impact devastator asupra vieții unei persoane și necesită adesea o intervenție urgentă și tratament adecvat. În timp ce depresia moderată poate fi gestionată mai ușor și poate răspunde la tratamentul inițial, depresia severă necesită adesea o atenție medicală mai intensivă și un plan de tratament mai complex. 

Indiferent de severitatea depresiei, căutarea ajutorului profesional este crucială pentru gestionarea și tratarea acestei tulburări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel