Diabet: de ce este dificilă gestionarea glicemiei după mâncare

Gestionarea glicemiei după masă la diabetici poate fi o adevărată provocare. Cercetătorii analizează noi metode care pot ajuta la o mai bună gestionare a valorilor glicemice la diabetici.
Pentru persoanele cu diabet, serivrea mesei poate fi o adevărată provocare, din cauza problemelor de gestionare a glicemiei. După masă, nivelurile de zahăr din sânge pot crește pe măsură ce alimentul digera sau scade în mod neașteptat dacă o doză de insulină a fost mai mare decât cea necesară.
Un grup de experți în diabet a examinat modul în care progresele în medicamente, modificările stilului de viață și tehnologiile pot ajuta la gestionarea provocărilor asociate nivelului de zahăr din sânge.
Deși progresele în domeniu furnizează mai multe date privind nivelul glicemiei de după servirea mesei, este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajuta adulții cu diabet să-și stabilească obiective concrete, în conformitate cu recomandările lor publicate în Journal of the Endocrine Society.
„Avansări în domeniu precum insulina cu acțiune mai rapidă, noi clase de medicamente, sisteme de administrare a insulinei mai flexibile și dispozitive îmbunătățite de monitorizare continuă a glicemiei (CGM), deschid calea către îmbunătățirea gestionării nivelului glicemiei după masă, dar obiective și strategii concrete pentru cele mai bune aplicați aceste terapii interesante trebuie să fie mai bine definite ", a declarat John L. Leahy, de la Universitatea din Vermont College of Medicine din Burlington, Vt., care a condus grupul. Panoul a luat în considerare nevoile adulților care necesită insulină pentru a gestiona afecțiunea.
Mici trucuri pentru a ține glicemia sub control
Nivelurile ridicate ale glicemiei după masă pot determina indivizii cu diabet să se simtă obosiți, să conducă la schimbări negative ale stării de spirit și să le perturbe somnul. Simpla observare a unei citiri a glicemiei ridicate după masă poate alimenta sentimentele de teamă, anxietate, rușine sau lipsă de speranță ale individului în legătură cu capacitatea de a-și gestiona glicemia. Creșterea dovezilor sugerează, de asemenea, că dificultățile în menținerea controlului asupra nivelului glicemiei după masă pot duce la rezultate mai slabe pentru sănătate.
Cercetările sugerează că modificările de stil de viață mici pot îmbunătăți, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge după masă. Câteva studii mici au descoperit că un consum al proteine și / sau legume cu 10 până la 15 minute înainte de carbohidrații poată scădea nivelul glicemiei. Cel puțin 10 minute de mers pe jos după o masă, de asemenea, vă poate ajuta la administrarea glicemiei după masă.
Noi studii, necesare
Dezvoltarea unor strategii comportamentale suplimentare și utilizarea de noi medicamente ar putea ajuta persoanele cu diabet să câștige mai mult controlul nivelului glicemiei după masă.
„Trebuie să continuăm să dezvoltăm și să testăm critic strategiile de intervenție care să fie sigure, eficiente și practice pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge după mese”, a spus Leahy.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol