De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Se ştie că abuzul de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de obezitate şi de boli cardiovasculare, însă un nou studiu arată că este cazul şi în ce priveşte...
Diabet, obezitate, alimente ultraprocesate. Însă, deşi a fost evidenţiată o asociere între alimentele ultraprocesate şi aceste boli cronice, în acest stadiu nu s-a demonstrat nicio legătură cauză-efect, au afirmat autorii acestui studiu francez publicat luni în revista americană JAMA Internal Medicine. Cu toate acestea, "colectarea acestor informaţii a determinat mai multe ţări, precum Franţa şi Brazilia, să recomande favorizarea alimentelor neprocesate, sau cât mai puţin procesate, şi limitarea consumului de alimente ultraprocesate, în numele principiului precauţiei", au mai spus ei.
Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când au fost produse prin procese industriale multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat etc) şi conţin numeroase ingrediente, în special aditivi. Cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnaţii, supele la plic şi snack-urile fac în general parte din categoria alimentelor ultraprocesate.
Acestea au în general o cantitate mai mare de sare, grăsimi saturate, zahăr şi sunt sărace în vitamine şi fibre, potrivit cercetătorilor. La acestea se adaugă particule contaminante din ambalaje şi din recipientele din plastic.
Lucrarea publicată luni se referă la diabetul de tip 2 (aproape 90% din cazuri), adesea asociat cu obezitatea şi cu stilul de viaţă, spre deosebire de diabetul de tip 1, care este o boală autoimună. Studiul francez NutriNet-Santé, la care au participat 104.000 de persoane, a început în 2009 şi a avut drept scop să analizeze legătura dintre nutriţie şi sănătate. Conform acestui studiu, "cu cât este mai mare proporţia de alimente ultraprocesate în dietă, cu atât este mai mare riscul de diabet de tip 2".
Autorii subliniază însă că, "aceste rezultate trebuie confirmate pe alte populaţii şi cu alte metode", având în vedere că nu se poate spune cu certitudine că riscul crescut de diabet provine doar de la alimentele ultraprocesate - acesta putând fi legat şi de alţi parametri, precum lipsa de activitatea fizică, deşi cercetătorii au făcut corecţii statistice pentru a limita acest tip de legătură.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.