Obezitate, copii: statul în fața televizorului, cel mai mare factor de risc

Angela Sabău |
Data publicării:

Aderarea la un stil de viață sănătos la copiii cu vârsta de 4 ani este asociată cu un risc scăzut de supraponderalitate, obezitate și obezitate abdominală la 7 ani, potrivit unui studiu publicat în „Obezitate pediatrică”.

Obezitatea la copii a fost tema unui studiu care a arătat că statul în fața televizorului este cel mai mare factor de risc la copii. Pe lângă asta, alți patru factori au fost identificați ca fiind cu risc ridicat de obezitate, cu bolile asociate.

Studiul a evaluat cinci comportamente în stilul de viață - activitate fizică, durata somnului, timpul petrecut în fața  televizorului, consumul de alimente ultraprocesate și consumul alimentar bazat pe plante - la 1.480 de copii când aveau vârsta de 4 ani.

Timpul limitat în fața televizorului și consumul redus de alimente ultra-procesate, împreună cu timpul de somn ridicat, activitatea fizică și consumul de alimente pe bază de plante, au fost asociate cu un indice de masă corporală mai redus și circumferința taliei și o probabilitate mai mică de a dezvolta supraponderalitate sau obezitate și obezitate abdominală la vârsta de 7 ani. Vizionarea TV mai îndelungată a fost factorul de stil de viață care a fost cel mai puternic asociat cu dezvoltarea obezității.

„Identificarea comportamentelor de viață modificabile legate de obezitatea copilăriei este necesară pentru a dezvolta strategii preventive”, arată cercetătoriii în studiul lor.

„Am folosit date despre stilul de viață al copilului din proiectul INMA la vârsta de 4 ani (1.480 de copii). Am creat un scor de stil de viață pentru copii prin însumarea a cinci comportamente (activitate fizică, timp de somn, timp de televiziune, alimente pe bază de plante și aport de alimente ultraprocesate) și l-am clasificat în tertile. La vârste de 4 și 7 ani, am calculat scoruri specifice pentru vârstă și sex în ceea ce privește IMC, circumferința taliei (WC) și tensiunea arterială. La vârsta de 4 ani, am calculat, de asemenea, scoruri specifice de vârstă și de sex, pentru trigliceride și HDL. Am folosit analize de regresie liniară și logistică”, se mai arată în studiu.

Concluzia a fost că aderarea la un stil de viață sănătos la vârsta de 4 ani a scăzut riscul de supraponderalitate, obezitate și obezitate abdominală la 7 ani.

 

sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel