Alimentele ultra-procesate pot scurta viața
Aveți nevoie de un alt motiv pentru a vă monitoriza consumul de alimente ultraprocesate? Reducerea consumului acestora vă poate ajuta să trăiți mai mult.
Într-un studiu de observație publicat de JAMA Internal Medicine, aproape 45.000 de adulți cu vârsta de 45 de ani și mai mari au finalizat mai multe evaluări dietetice pe o perioadă de doi ani. În medie, alimentele ultra-procesate au constituit aproximativ 15% din dieta lor zilnică, măsurată în grame, spun cercetătorii de la Harvard.
Mâncarea ultraprocesată a fost definită prin alimente gata de consumat și cele preparate la cuptorul cu microunde, cum ar fi pâine, cereale pentru micul dejun, tăiței instant, crochete de pui sau pește, batoane de ciocolată și bomboane, chipsuri și băuturi îndulcite artificial.
După nouă ani, cercetătorii au descoperit o legătură statistică directă între aportul mai mare de alimente ultraprocesate și un risc mai mare de moarte precoce din toate cauzele, în special cancerul și bolile cardiovasculare.
Câțiva factori ar putea explica conexiunea, potrivit cercetătorilor. Alimentele ultraprocesate au adesea mai puține substanțe nutritive decât alimentele neprocesate și conțin cantități mai mari de zahăr, sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari, toate acestea fiind asociate cu un risc crescut pentru boli cronice.
Pe lângă reducerea alimentelor procesate, cercetătorii au sugerat oamenilor să citească etichetele alimentare atunci când cumpără și să aleagă produse cu o listă mai scurtă de ingrediente și puțini sau fără aditivi.
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
