Alimentele ultra-procesate pot scurta viața

Aveți nevoie de un alt motiv pentru a vă monitoriza consumul de alimente ultraprocesate? Reducerea consumului acestora vă poate ajuta să trăiți mai mult.
Într-un studiu de observație publicat de JAMA Internal Medicine, aproape 45.000 de adulți cu vârsta de 45 de ani și mai mari au finalizat mai multe evaluări dietetice pe o perioadă de doi ani. În medie, alimentele ultra-procesate au constituit aproximativ 15% din dieta lor zilnică, măsurată în grame, spun cercetătorii de la Harvard.
Mâncarea ultraprocesată a fost definită prin alimente gata de consumat și cele preparate la cuptorul cu microunde, cum ar fi pâine, cereale pentru micul dejun, tăiței instant, crochete de pui sau pește, batoane de ciocolată și bomboane, chipsuri și băuturi îndulcite artificial.
După nouă ani, cercetătorii au descoperit o legătură statistică directă între aportul mai mare de alimente ultraprocesate și un risc mai mare de moarte precoce din toate cauzele, în special cancerul și bolile cardiovasculare.
Câțiva factori ar putea explica conexiunea, potrivit cercetătorilor. Alimentele ultraprocesate au adesea mai puține substanțe nutritive decât alimentele neprocesate și conțin cantități mai mari de zahăr, sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari, toate acestea fiind asociate cu un risc crescut pentru boli cronice.
Pe lângă reducerea alimentelor procesate, cercetătorii au sugerat oamenilor să citească etichetele alimentare atunci când cumpără și să aleagă produse cu o listă mai scurtă de ingrediente și puțini sau fără aditivi.
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cum scap de pofta de dulce
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!