Alimentele ultra-procesate, chipsurile și sucurile, pericol pentru inimă

Cu toții știm că alimentele precum chipsurile de cartofi și prăjiturile nu sunt o alegere tocmai sănătoasă, dar un nou studiu avertizează că aceste gustări pot fi extrem de periculoase pentru...
Cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au descoperit că alimentele ultraprocesate, cum ar fi sucurile și gustările sărate ambalate pot afecta grav sănătatea inimii, notează Healthline.
Cercetătorii au examinat rezultatele de la 13.446 de adulți, cu vârsta de 20 de ani și mai mari, care au completat o listă dietetică de 24 de ore și au răspuns la întrebări despre sănătatea lor cardiovasculară.
A fost numit Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES), care a fost colectat între 2011 și 2016.
Ei au descoperit că pentru fiecare creștere de 5 la sută a caloriilor din alimentele ultra-procesate pe care le-a mâncat o persoană, a existat o scădere corespunzătoare a stării generale de sănătate cardiovasculară.
În plus, cercetătorii au descoperit că adulții care au consumat aproximativ 70 la sută din caloriile lor din alimente ultra-procesate aveau dublată probabilitatea de a avea o sănătate cardiovasculară „ideală", comparativ cu persoanele care au consumat 40% sau mai puțin din caloriile lor din alimente ultraprocesate.
Printre alimentele periculoase se numără cele bogate în substanțe precum grăsimile, amidonul, grăsimile hidrogenate, zahărul adăugat, amidonul modificat și alți compuși.
Conțin arome, culori sau emulgatori artificiali.
CDC a spus că produsele alimentare ultra-procesate reprezintă mai mult de jumătate din caloriile zilnice ale unei persoane americane.
Băuturi răcoritoare, gustări sărate ambalate, prăjituri, prăjituri și crochete de pui sunt câteva exemple.
„Dietele sănătoase joacă un rol important în menținerea unei inimi sănătoase și a vaselor de sânge", a spus Zefeng Zhang, MD, doctor, un epidemiolog la CDC, într-un comunicat de presă. „Mâncarea alimentelor ultra-procesate adesea afișează alimente mai sănătoase, bogate în nutrienți, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, care sunt puternic legate de o bună sănătate a inimii."
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.