Diabet, un medicament experimental ar putea ajuta la reducerea glicemiei

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei
Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei

Un medicament experimental poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-și reducă glicemiile, fără ca acestea să scadă la niveluri periculoase. Cercetătorii au descoperit un compus care a îmbunătățit controlul glicemiei la pacienți, atunci când a fost adăugat la tratamentul standard.

 

Medicamentul experimental denumit TTP399 a fost adăugat la medicamentul metformin timp de șase luni și a redus niveleul zahărului din sânge fără a provoca hipoglicemie.

,,Rezultatele provin dintr-un studiu anterior "fazei 2", dar mai este nevoie de cercetări înainte ca TTP399 să poată fi adăugat armamentelor existente împotriva diabetului de tip 2. Dar efectele observate până acum asupra controlului zahărului din sânge sunt comparabile sau chiar mai bune decât cele observate cu medicamentele actuale pentru boală”, a declarat Carmen Valcarce, cercetătorul principal și ofițer șef științific pentru vTv Therapeutics, compania din Carolina de Nord care dezvoltă TTP399.

Diabetul de tip 2 a afectat peste 30 de milioane de americani în 2015, potrivit Asociației Americane pentru Diabet. Apare atunci când organismul nu mai poate folosi în mod corespunzător insulina, un hormon care reglează nivelul de glucoză (zahăr) din sânge. Atunci când nivelurile de zahăr din sânge cresc în mod obișnuit, aceasta poate avea o influență asupra organismului în timp - dăunătoare vaselor de sânge și inimii, nervilor, rinichilor și ochilor.

,,Exista medicamente pentru diabetul de tip 2, dar există încă o nevoie de opțiuni suplimentare. Unii oameni nu răspund bine la medicamentele actuale, unii oameni nu pot tolera efectele secundare” a spus Valcarce.

Dr. Debra Simmons, medic endocrinolog și profesor la Universitatea din Utah, e de părere că nevoie de medicamente suplimentare pentru tratamentul diabetului, care să acționeze diferit față de medicamentele disponibile.

,,Cauzele specifice care stau la baza diabetului variază de la o persoană la alta. TTP399 funcționează prin activarea unei enzime numite glucokinază, care acționează ca un "senzor al glicemiei". Au fost dezvoltați și alți compuși care au ca țintă glucokinaza. Dar au fost afectați de efectele secundare - nu numai hipoglicemia, ci și creșterea trigliceridelor (o grăsime din sânge). O altă problemă este că unii compuși au perturbat modul în care glucokinaza interacționează în mod normal cu o proteină care o reglează. Asta părea să stimuleze creșterea trigliceridelor”, e de părere Simmons, potrivit WebMD.com.

Potrivit lui Valcarce, unii compuși anteriori au afectat glucokinaza atât în ficat, cât și în pancreas, dar TTP399 a fost conceput pentru a evita aceste probleme. Echipa lui Valcarce a testat 190 de pacienți cu diabet de tip 2. Toți luaseră deja metformină, iar unora le-a fost repartizat aleatoriu o doză zilnică de TTP399.

Restul pacienților au primit fie pastile placebo, fie un medicament pentru diabet numit sitagliptin. După șase luni, pacienții cu noul compus au prezentat o reducere mai mare a nivelului lor de A1c față de pacienții cărora li s-a administrat placebo. A1c este o măsură a nivelului mediu de zahăr din sânge al unei persoane în ultimele două până la trei luni. Cercetătorii spun că nu au existat cazuri de scăderi grave ale glicemiei și nici un efect negativ asupra trigliceridelor. Dar mai sunt necesare studii mai mari, pe termen lung, pentru a vedea cum eficacitatea și siguranța medicamentului se mențin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel