Diabetul netratat, impact devastator pentru organele interne. Doru Negru: Continuu, câte un pic, distruge vasele mici de sânge

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Diabet Foto: Freepik @plusonevector
Diabet Foto: Freepik @plusonevector

Cum distruge diabetul organele interne. Medicul Doru Negru ne-a explicat.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune în care celulele organismului nu răspund corect la insulină, ducând la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli renale, boli de inimă și pierderea vederii.

Afecțiunea este mai frecventă la persoanele de peste 45 de ani, dar a fost diagnosticată și la adulți tineri, adolescenți și copii. Monitorizarea și tratamentul regulat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile grave de sănătate.

Modificările stilului de viață pot îmbunătăți semnificativ nivelurile de glucoză din sânge, iar modificările stilului de viață pot reduce semnificativ riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Cum afectează diabetul pe termen lung, organele interne, precum inima sau rinichii?

"Continuu, câte un pic, câte un pic. Micro și macro angiopatie, depunere mai frecventă ce mai rapidă colesterol pe masă și apariția aterosclerozei precoce. Chiar prin micro angiopatia, distrugerea vaselor mici de sânge apare la insuficiența hrănirii diferitelor organe cu elementele secundare și cu insuficenta lor funcționare", a declarat Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Clinica SANADOR

Diabetul netratat poate duce la complicații pe termen lung sau chiar la deces, în special în cazul diabetului de tip 2, care poate provoca boli de inimă, leziuni renale, neuropatie periferică sau pierderea vederii. Diabetul de tip 1 este mai urgent, deoarece fără insulină, aceștia pot dezvolta cetoacidoză diabetică.

CDC estimează că 174,8 milioane de persoane din întreaga lume au diabet nediagnosticat sau că cei care au această afecțiune nu iau măsurile necesare pentru a o gestiona. Complicațiile pe termen lung sunt de obicei cauzate de niveluri constant ridicate ale zahărului din sânge pe parcursul mai multor ani.

Foto: Freepik @onebit14

Complicații

Diabetul poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni ale pielii, pierderea vederii, leziuni nervoase, boli renale, boli de inimă și accident vascular cerebral. Afecțiunile pielii pot include durere, mâncărime, erupții cutanate, bășici, furuncule, umflarea pleoapelor și inflamarea foliculilor de păr.

Pentru a gestiona aceste afecțiuni, urmați planul de tratament al diabetului zaharat și îngrijiți bine pielea. Examinările oculare regulate sunt esențiale pentru menținerea vederii și prevenirea pierderii vederii.

Afectarea neuronală este un alt risc asociat cu diabetul, aproximativ jumătate dintre persoane având neuropatie diabetică. Neuropatia periferică afectează picioarele, picioarele, mâinile și brațele, în timp ce neuropatia autonomă afectează sistemul digestiv, vezica urinară, organele genitale și alte organe. Pentru a reduce riscul de neuropatie, gestionați bine nivelul glucozei din sânge și programați examinări regulate ale picioarelor.

Boala renală este un alt risc potențial datorat nivelului ridicat de glucoză din sânge. Boala renală în stadiu incipient nu cauzează, de obicei, niciun simptom, dar boala renală în stadiu avansat poate cauza retenție de lichide în țesuturi, pierderea somnului, pierderea poftei de mâncare, stomac deranjat, slăbiciune și probleme de concentrare.

Anumite medicamente pot ajuta la încetinirea progresiei bolii renale. Pentru a reduce riscul de boală renală, gestionați cât mai bine posibil nivelul glicemiei și al tensiunii arteriale și vizitați medicul pentru controale regulate.

Bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt, de asemenea, riscuri mai mari din cauza afectării sistemului cardiovascular de către glicemia ridicată. Persoanele cu diabet sunt de două ori mai predispuse să moară din cauza bolilor de inimă și de o dată și jumătate mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral.

Semnele de avertizare ale accidentului vascular cerebral includ amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului, pierderea echilibrului sau a coordonării, dificultăți de vorbire, modificări ale vederii, confuzie, amețeli, dureri de cap și presiune sau disconfort toracic.

Pentru a reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, mențineți nivelul glicemiei, al tensiunii arteriale și al colesterolului, consumați o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, desfășurați o activitate fizică regulată, evitați fumatul și luați medicamentele prescrise. Dacă dumneavoastră sau cineva drag prezintă semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral sau atac de cord, sunați imediat la 112.

Simptomele diabetului de tip 2 pot fi dificil de identificat, astfel încât este esențial să înțelegeți factorii de risc. Factori precum obezitatea, vârsta de 45 de ani sau mai mult, prediabetul, faptul de a avea un frate sau un părinte cu diabet de tip 2, de a nu face exerciții fizice sau de a fi activ fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, diabetul gestațional și nașterea unui copil care cântărește mai mult de 3,5 kg pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune.

Pentru a gestiona diabetul, un plan de tratament personal poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți moderate sau devenirea mai activă fizic.

Medicul vă poate oferi sfaturi cu privire la aceste schimbări sau vă poate îndruma către alți specialiști din domeniul nutriției sau al antrenamentelor fizice. Dacă dezvoltați simptome de complicații, medicul poate solicita teste, prescrie medicamente, recomanda tratamente și sugera modificări ale planului general de tratament al diabetului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel