Diagnosticarea osteoporozei, șansa vindecării de boala ce afectează femeile

Sonia Baciu |
Data publicării:
Diagnosticarea osteoporozei. FOTO Freepik @ stefamerpik
Diagnosticarea osteoporozei. FOTO Freepik @ stefamerpik

Ce este osteoporoza, cum apare și cum poate osteodensitometria să vină în sprijinul bolii ce afectează într-o mare măsură femeile.

Medicul reumatolog Oana Olteanu a explicat de ce apare osteoporoza și care categorie de persoane este mai afectată de această boală, dar și cum se poate trata această afecțiune.

Ce este osteoporoza

”Osteoporoza este o boală scheletică caracterizată prin scăderea masei osoase. Crește fragilitatea oaselor și practic crește și riscul de fractură.

Cauzele de apariție sunt numeroase, apare în special la femeile postmenopauză și la persoanele care iau foarte mult cortizon de-a lungul timpului, dar și la persoanele cu boli cronice, care scad absorbția intestinală de calciu și cresc excreția renală”, a spus medicul Oana Olteanu, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Potrivit specialistului, femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, iar acest lucru se datorează hormonilor estrogenici.

Dieta la menopauză. Care sunt beneficiile acesteia și în ce constă

Care sunt simptomele osteoporozei

Osteoporoza este considerată o boală tăcută, cu simptome ce apar de cele mai multe ori după ce o fractură, de exemplu, astfel, că ea nu poate fi prevenită decât printr-o alimentație echilibrată.

”De obicei, osteoporoza nu doare sau nu prezintă simptome decât în momentul în care apare o fractură, cel mai frecvent la nivelul coloanei, dar poate să apară și la nivelul pumnului, humerusului și așa mai departe, acestea fiind cele mai afectate.

Încep durerile la nivelul coloanei, cifoză, scăderea în înălțime din cauza fracturilor sau tasărilor vertebrale. Acesta este momentul în care pacienții se prezintă la medic, unde le este făcut testul de osteoporoză”, a mai spus reumatologul.

Osteodensitometria, testul care pune diagnosticul ”salvator”

Durerea este primul semn care trimite pacienții la specialist, cele mai afectate de osteoporoză fiind femeile aflate la menopauză.

”În general, femeilor aflate în post-menopauze li se recomandă un test de osteodensitometrie, chiar și în lipsa simptomelor, dar cu siguranță pot exista și alte cauze de dureri de spate, care să le îndrume pe acestea spre medicul reumatolog.

Acest test de osteodensitometrie măsoară practic densitatea osoasă a masei osoase și în felul acesta, se determină în funcție de anumiți parametri, dacă avem sau nu osteoporoză”, a mai spus dr. Oana Olteanu.

Cât privește partea de prevenție a osteoporozei, aceasta poate fi realizată printr-o dietă echilibrată cu calciu și vitamina D, suplimentată pe perioada sezonului rece (septembrie-aprilie) cu calciu și vitamina D 3.

”Sportul nu agravează. Este recomandată mișcarea în general, cu atât mai mult în osteoporoză. Mai contează şi alimentația sănătoasă bogată în pește, în lactate degresate, dar şi alimente cu aport crescut de calciu”, a mai spus reumatologul, care a precizat că fumatul și sedentarismul afectează osteoporoza, în aceeași măsură cu tratamentele pentru poliartrită sau bolile renale, care influențează absorbția calciului în organism.

Cum se poate trata osteoporoza 

 Din fericire osteoporoza este o boală vindecabilă, tratamentul acesteia fiind în primul rând prin dietă, apoi prin administrare medicamentoasă.

”Dacă tratamentul este început cât mai rapid, se poate obţine o creştere a masei osoase şi practic scăderea riscului de fractură. Exerciţiile de kinetoterapie ajută foarte mult. De exemplu, placa Galileo imită mişcările mersului şi ajută la fel de mult.

Osteoporoza se vindecă. Putem să ajungem de la un scor de osteoporoză la ostopenie. Putem ajunge la un scor normal. Mai există posibilitatea ca şi tineri să facă această boală, dar foarte rar”, a mai spus reumatologul Oana Olteanu, la Antena 3.

Ce alte boli sunt asociate cu osteoporoza

Deși cauzele exacte ale osteoporozei nu au fost elucidate, se cunoaște procesul prin care aceasta apare: dezechilibrul dintre osteoliză, care este crescută și osteosinteză, care este scăzută. Iar acest dezechilibru începe să apară odată cu înaintarea în vârstă.

De altfel există o serie de alte boli care se pot asocia frecvent cu osteoporoza.

Acestea sunt:

- bolile autoimune - artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, scleroza multiplă, spondilita anchilozantă;

- bolile digestive și gastrointestinale - Boala Celiaca, sindrom de intestin iritabil, operații pentru pierderea in greutate;

- bolile hematologice - siclemia, talasemia, mielom multiplu, leucemii;

- bolile endocrine - diabet, hiperparatiroidism, hipertiroidism, sindrom Cushing, tireotoxicoza, menstruații neregulate, menopauza precoce, hipogonadism;

- bolile neurologice - Parkinson, accident vascular cerebral. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel