Dieta ieftină, probleme pentru creier. Ce să nu faci

Consumarea unei diete de tip fast food timp de cel puțin o săptămână poate afecta subtil funcția creierului și ar încuraja tinerii să mănânce excesiv.
Dietă, creier. Cercetătorii au descoperit că, după șapte zile, o dietă bogată în grăsimi, de tip fast food, cu un adaos ridicat de zahăr, tineri voluntari au obținut rezultate mai proaste la testele de memorie și au găsit mâncarea de tip fast food mai de dorit chiar imediat după ce au terminat de mâncat.
Constatarea sugerează că o dietă occidentală îngreunează oamenii să-și regleze pofta de mâncare și indică o perturbare într-o regiune a creierului numită hipocamp ca și cauză posibilă. „După o săptămână pe o dietă în stil occidental, mâncarea cum ar fi gustările și ciocolata devine mai de dorit atunci când ești sătul. Acest lucru va face mai greu să rezistați, ducându-vă să mâncați mai mult, ceea ce la rândul său generează mai multe daune hipocampului și un ciclu vicios al supraalimentării”, susține Richard Stevenson, profesor de Psihologie la Universitatea Macquarie din Sydney, potrivit dailymail.co.uk.
Studiile anterioare la animale au arătat că mâncarea de tip fast food afectează hipocampul, o regiune a creierului implicată în controlul memoriei și al apetitului. Nu se știe deocamdată clar motivul, dar cercetătorii bănuiesc că hipocampul blochează sau slăbește în mod normal amintirile despre mâncare atunci când suntem sătui. Ca să analizeze cum dieta occidentală afectează oamenii, la studiu au fost recrutați 110 studenți slabi și sănătoși, cu vârste între 20 și 23 de ani, care au mâncat în general o dietă bună. Jumătate au fost repartizați la întâmplare unui grup de control care a avut o dietă normală timp de o săptămână. Iar cealaltă jumătate a fost pusă pe o dietă în stil occidental, care a prezentat un aport generos de napolitane belgiene și fast-food.
”Demonstrarea faptului că alimentele procesate pot duce la tulburări cognitive subtile, care afectează apetitul și servesc la promovarea supraalimentării la tinerii sănătoși altfel ar trebui să fie o constatare îngrijorătoare pentru toți”, a spus cercetătorul Stevenson.
Lucrarea este publicată în Royal Society Open Science. Pe termen mai lung, consumul unei diete în stil occidental contribuie la obezitate și diabet, ambele fiind legate de scăderea performanței creierului și riscul de a dezvolta demență.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.