Dieta omnivoră versus dieta vegană: care este mai bună? Ultimele rezultate ale studiului gemenilor

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
dieta vegana foto:freepik@master1305
dieta vegana foto:freepik@master1305

Care este mai bună: dieta omnivoră sau cea vegană? Ultimele rezultate ale studiului gemenilor.

În ultima decadă, interesul pentru dietele bazate pe plante a crescut semnificativ, cu numeroase studii care evidențiază beneficiile acestora asupra sănătății. Un nou raport, publicat în JAMA Network Open, adaugă o perspectivă interesantă asupra impactului unei diete vegane sănătoase asupra sănătății cardiovasculare, comparându-l cu o dietă omnivoră. Studiul a furnizat informații interesante despre modul în care alegerea alimentelor poate influența nivelul colesterolului, insulină și greutatea corporală.

Vezi și: Persoanele cu obezitate pot dona sânge. Ce face pe cineva un bun candidat pentru donarea de sânge

Ce presupune studiul gemenilor

Un aspect distinctiv al acestui studiu a fost utilizarea perechilor de gemeni identici, oferind o "potrivire" științifică suplimentară pentru a elimina variabilele confundante. Cercetătorii au recrutat 22 de astfel de perechi, repartizându-le aleatoriu să adopte fie o dietă omnivoră, fie o dietă vegană sănătoasă pentru o perioadă de opt săptămâni.

Ambele diete au fost concepute pentru a fi sănătoase, promovând alimente minim procesate, precum cereale integrale, fructe și legume. În primele patru săptămâni, participanților li s-au furnizat mese specifice dietei printr-un serviciu de livrare a mâncărurilor și au primit consiliere de la experți în sănătate. Ulterior, pentru rumătoarele 4 săptămâni, participanții au fost îndrumați să aleagă alimente potrivite dietei lor pe baza consilierii primite.

Rezultatele studiului au fost remarcabile. Cei care au adoptat dieta vegană sănătoasă au înregistrat reduceri semnificative ale colesterolului LDL, insulină și greutate corporală în comparație cu gemenii care au ales dieta omnivoră. Mai mult, grupul vegan a prezentat îmbunătățiri în privința colesterolului lipoproteinelor cu densitate înaltă în post, trigliceridelor, vitaminei B12, glucozei și nivelurilor de TMAO, chiar dacă acestea nu au atins semnificația statistică.

Această cercetare se alătură unui corp tot mai mare de dovezi care susțin legătura dintre dietele bazate pe plante și sănătatea cardiovasculară. Studii anterioare au demonstrat că dietele vegane și cele bazate pe plante sunt asociate cu o reducere a riscului de boli cardiovasculare, precum și îmbunătățiri în gestionarea greutății, a lipidelor, tensiunii arteriale și a metabolismului glucozei.

Un aspect încorajator al acestui studiu este constatarea că beneficiile nu necesită o trecere completă la o dietă vegană. Chiar și înlocuirea a câtorva mese bazate pe carne cu opțiuni pe bază de plante săptămânal poate aduce îmbunătățiri semnificative în sănătatea cardiovasculară. Ideea este să găsim un echilibru durabil, deoarece dietele strict restrictive pot fi dificil de urmat pe termen lung.

Dr. Cheng-Han Chen, cardiolog intervențional, sugerează, pentru Healthline, că, în adoptarea unei diete vegane, este crucial să se acorde atenție suplimentării cu vitamine și minerale esențiale, cum ar fi B12, calciu, zinc, fier, omega-3 și proteine. În general, se recomandă o alimentație echilibrată, cu accent pe alimente sănătoase precum fructe, legume, cereale integrale și nuci, și o reducere a consumului de grăsimi saturate, zahăr și carbohidrați rafinați.

Vezi și: Narcisismul: tot ce trebuie să știi. Cum îți dai seama când o persoană este narcisistă

În lumina acestui studiu, alegerea unei diete vegane sănătoase pare să ofere avantaje semnificative pentru sănătatea cardiovasculară. Totuși, esențial este să găsim un echilibru personalizat, adaptat nevoilor și preferințelor individuale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel