Dislexia, afecțiunea celebrităților. Steven Spielberg și Jennifer Aniston o au

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Dislexia este o afecțiune comună în rândul celebrităților de la Hollywood. Nu este o boală, deci nu se vindecă. Este, în schimb, o tulburare de citit manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură, de care suferă, printre alții, Steven Spielberg, Jennifer Aniston și Jay Leno. Totuși, asta nu i-a împiedicat să aibă cariere spectaculoase. 

Jennifer Aniston

Cine ar fi crezut că una dintre cei mai celebe actrițe din faimosul serial „Friends" are dislexie? Aniston însăși nu a știut până la vârsta de 20 de ani. Ea a povestit că diagnosticarea i-a explicat de ce i-a fost atât de greu să învețe când era la școală și de ce prefera să fie clovnul clasei, nu favorita profesorilor. Diagnosticul a răspuns la multe întrebări. „Am simțit că mi s-au explicat toate traumele din copilărie, tragediile, dramele", a declarat ea pentru The Hollywood Reporter.

Steven Spielberg

Mogulul din Cetatea Filmului a avut încă din copilărie probleme cu cititul, dar nu a realizat că are dislexie până la vârsta de 60 de ani. La școală era ciuca bătăilor, apoi a renunțat la facultate, în 1968. De atunci, faimosul regizor s-a răzbunat cu ajutorul filmelor. „The Goonies", un film clasic pe care la scris și produs, reflectă anii adolescenței lui Spielberg ca un autoproclamat „tocilar" și „outsider". Acum, are o avere personală de 3,7 milarde de dolari, a câștigat trei premii Oscar și se pregătește să producă al cincilea film din faimoasa serie „Indiana Jones".

Whoopi Goldberg

Pe celebra actriță de culoare, care este și prezentatoare a emisiunii „The View” nu ați fi recunoscut-o dacă o întâlneați în copilărie. Atunci purta numele de Caryn, iar bătăușii din clasă o numeau frecvent „proastă". Multi-talentata Whoopi a aflat că are dislexie abia după ce a abandonat școala. Asta n-a împiedicat-o să fie una din puținele deținătoare ale celor mai mari premii din Cetatea Filmului, rara combinație de un Emmy, un Grammy, un Oscar și un premiu Tony.

Jay Leno

Comedian și fostă gazdă al emisiunii „The Tonight Show", Leno spune că, pe vremea când era el în liceu, dislexia nu fusese încă definită ca tulburare. Toate lumea îi spune să se pună cu burta pe carte. Totul s-a schimbat când un profesor de creație i-a sugerat să scrie poveștile amuzante pe care le spunea, ceea ce s-a dovedit a fi o mare provocare. „A fost pentru prima dată în viața mea că m-am concentrat într-adevăr pe ceva", a mărturisit Leno, la emisiunea „60 Minutes", potrivit WebMd.com.

Greu de diagnosticat

Dislexia, o tulburare de învățare caracterizată prin dificultăți de citire, este destul de comună. Chiar și așa, nu a fost înțelesă și acceptată ca tulburare până la sfârșitul secolului al XX-lea. Chiar și astăzi poate fi greu pentru medici să pună un astfel de diagnostic. Există tratamente care sunt eficiente, chiar și pentru adulții cu această afecțiune. Având în vedere ceea ce știm acum, mulți oameni celebri ar fi putut avea dislexie, printre care și Leonardo da Vinci, Sf. Teresa, Napoleon, Winston Churchill, Carl Jung, Albert Einstein și Thomas Edison.

Tratamentul

Pacienții cu dislexie, așa cum arătat, nu au un nivel mai scăzut de inteligență și nu învață mai greu alte lucruri, în afară de citit. Totuși, incapacitatea de a citi repede sau fluent poate face multe arii de studiu greu de urmat, arată literatura de specialitate.

Tratamentul presupune, în general, adaptarea metodelor de predare pentru a satisface nevoile persoanelor cu dislexie.

Deși acest lucru nu vindecă tulburarea, dificultățile pot fi diminuate, iar persoanele cu dislexie pot să-și ducă viața liniștite. Dislexia este, practic, cea mai frecventă tulburare de învățare, afectând, la nivel mondial, circa 3% până la 7% dintre persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel