Doliu în lumea medicală. Chirurgul Vasile Cândea a murit

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Doliu
Doliu

Reputatul general (r) prof. dr. Vasile Cândea, eminent chirurg român, președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, s-a stins din viață.

Eminentul chirurg Vasile Cândea s-a stins din viață, anunță Ministerul Sănătății (MS) printr-un comunicat semnat de conf univ dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în MS:

”Regretăm trecerea în neființă a reputatului general (r) prof. dr. Vasile Cândea, eminent chirurg român, președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, președinte de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, director al Institutului de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu și Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei, autorul a peste 750 de lucrări științifice, comunicate și publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare sau la congrese, simpozioane naționale sau internaționale.

Prof.dr. Cândea a fost o personalitate de prim rang în domeniul chirurgiei cardiovasculare, un profesionist desăvârșit, dascăl pentru mai multe generații și medic iubit de pacienții săi, care a salvat mii de vieți. Lasă în urmă o viață de muncă, rodnică și elevată, însuflețită de vocație și pasiune, dedicată cunoașterii științifice.

A fost un privilegiu pentru mine să mă număr printre elevii domnului profesor.

Transmit condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să îl odihnească!

În numele Ministerului Sănătății,

Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătății”.

Un mesaj de condoleanțe a fost făcut public și de reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență Militar Central din București. Acesta este:

”Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) anunță cu mare regret și durere, trecerea în neființă a uneia dintre cele mai mari personalități ştiinţifice a României, un mare medic, un vizionar care şi-a pus întreaga viaţă, inteligenţă şi putere de muncă în slujba oamenilor şi a promovării ştiinţei, Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, Preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Pentru noi, a fost un privilegiu să fim contemporani cu un savant, cu un cărturar, cu un Om de talia lui Vasile Cândea, cu Profesorul, Generalul, Medicul, Chirurgul, Președintele, Fondatorul Vasile CÂNDEA, un Om care și-a descoperit vocația existenței în a salva vieți, în a lucra, studia, cerceta pentru a face bine oamenilor.

Sunt și din pacate au fost puține asemenea personalități, care să îmbine la nivel superior calități de ordin profesional-specific, creativ-științific, managerial, relațional și psihomoral, precum a fost Profesorul Cândea. Cu un larg orizont științific și cultural, cu o înțelegere cuprinzătoare și profundă a omului și a problematicii sale ca ființă biologică și socială, Domnia Sa s-a impus în sens constructiv și creativ ca o mare autoritate, nu numai în activitatea profesională de bază - medicina, respectiv, cardiologia și chirurgia cardio-vasculară, ci și în funcțiile de conducere de mare răspundere pe care le-a exercitat, fără întrerupere, timp de peste patru decenii (1976-2017), în diferite foruri și instituții naționale și internaționale.

În domeniul medicinei, numele sau se leagă de contribuții originale remarcabile, cu rezonanta nu numai naționala, ci și internaționala, în studiul și tratamentul clinico-chirurgical al bolilor cardio-vasculare, al afecțiunilor plămânului, ficatului, pancreasului și sistemului imunitar.

Domnul  Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA  a fostun om de o ținută morală de excepție, de o ținută intelectuală de aceeași măsură, un adevărat prieten și om de suflet care a ajuns să cucerească multe personalități și a ajuns să fie salvatorul a mii de vieți. Cu fiecare viață salvată și-a sporit noblețea sufletului, s-a apropiat mai mult de Dumnezeu, s-a apropiat mai mult de semenii săi și, paradoxal, a sporit în smerenie și modestie deși, personalitatea sa proteică este impresionantă și aproape de necuprins în câteva cuvinte. S-a dăruit semenilor și i-a adunat pe semeni în jurul său în numele unui ideal comun, acela de a-și dărui viața și deopotrivă de a reda viața celorlalți. A format și a condus colective de cercetare, a format și a condus echipe chirurgicale în intervenții grele, de ore întregi, cu timp și fără timp, nu odată fiind chemat în mijlocul nopții din rândul familiei, pentru că doar el, medicul Vasile CÂNDEA era pentru cel aflat în suferință, garanția și nădejdea că viața va continua. Atâtea și atâtea vieți i se datorează. Atâția și atâția oameni trăiesc pentru că Bunul Dumnezeu i-a dat acestui om plăpând, harul și puterea de a se jertfi pentru semenii săi.

În urmă cu mai mult de două decenii, domnul Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA  a fost un vizionar al medicinei militare și nu numai, atunci când a implementat, în premieră internaţională, o soluţie integrativă pentru problematica bolilor cardiovasculare, fundamentată pe ideea soluţionării  acesteia, în formatul unei echipe multidisciplinare: cardiologie clinică, cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, domnia sa fiind adeptul muncii în echipă.

Profesorul Cândea a fost modelul și reperul de care atât noi, cei care am avut șansa să lucrăm și să ne desăvârșim cariera alături de personalitatea marcandă a domniei sale, cât și noile generații care urmează, avem în continuare, nevoie.

Noi, toți cei care am avut privilegiul să fim atinși, chiar și tangențial, de lumina personalității Generalului (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, noi nu putem și nici nu vrem să ne luăm La revedere de la domnia sa, pentru că spiritul și valorile pe care le-a promovat în toata cariera sa, vor continua să fie o prezență la fel de vie, de firească și de motivantă în lumea noastră medico-militară și științifică, ca până acum, iar numele său va continua să ne ocrotească destinele, înscris fiind pe frontispiciul Centrului de Boli Cardiovasculare din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), pentru aceasta făcându-se deja toate demersurile.

Avem onoarea să vă salutăm, domnule Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA! Fie ca lacrimile și durerea noastră să vă lumineze drumul către îngeri, acolo unde vă este locul!”.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel