Dopamina, substanța reglează alegerile și emoțiile. Cum să te simți bine fără vicii. Care este perioada critică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dopamina - FOTO: Freepik@Naiklon1@dr.digitex@wirestock_creators@wirestock
dopamina - FOTO: Freepik@[email protected]@wirestock_creators@wirestock
dopamina - FOTO: Freepik@Naiklon1@dr.digitex@wirestock_creators@wirestock
dopamina - FOTO: Freepik@[email protected]@wirestock_creators@wirestock
  • dopamina - FOTO: Freepik@Naiklon1@dr.digitex@wirestock_creators@wirestock
  • dopamina - FOTO: Freepik@Naiklon1@dr.digitex@wirestock_creators@wirestock

Dopamina este un neurotransmițător, adică o substanță chimică care transmite semnale între celulele nervoase din creier. De cele mai multe ori dependența depinde de anumite vicii. Cele mai nevinovate plăceri la prima vedere pot duce la îmbolnăvire. Medicii ne arată cum putem să ne simțim bine fără vicii.

Pauza de dopamină este un nou trend care a ajuns viral pe Tik Tok, dar este prescris și de unii medici. Iată ce trebuie să știi despre acest concept. Cum poți să oprești comportamentele care dau dependență, precum social media, jocuri video, jocuri de noroc, pornografie, mâncare nesănătoasă, droguri, alcool, pentru a reseta circuitul de recompensare al creierului, astfel încât să vă puteți simți bine fără obiceiurile proaste.

Oamenii numesc asta abținerea de la dopanină sau detoxifiere de dopamina. Dar este închiderea robinetului acestui neurotransmițător de bine cu adevărat cheia pentru a renunța la dependențe?

Printre promotorii proeminenți ai acestei tehnici se numără Anna Lembke, MD, profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină de la Universitatea Stanford și șefa Clinicii de Diagnoză Duală în Medicina Adicției de la Stanford. Acolo, abținerea de la dopamină este un cadru de intervenție timpurie pentru mulți dintre pacienții ei.

"Ceea ce am observat la acei pacienți este că nu numai că dorința începe să scadă în aproximativ 4 săptămâni, dar și dispoziția, anxietatea și somnul și toți acești alți parametri și indicatori ai sănătății mentale bune se îmbunătățesc", a spus Lembke, potrivit Medscape.

Orice clinician, indiferent de pregătirea sa, poate adopta acest cadru, a spus autoarea Dopamine Nation în timpul discursului său la conferința American College of Lifestyle Medicine (ACLM) din toamna trecută.

"Există această idee în medicină că trebuie să lăsăm dependența în grija clinicii (...) sau a unui psihiatru specializat în dependențe. Dar există atât de multe lucruri pe care le putem face, indiferent de pregătirea noastră și indiferent de mediul nostru de tratament" a spus ea adunării.

Vezi și: Simptomele cancerului de colon, ignorate. Sunt atribuite înaintării în vârstă

Dopamina și creierul

Renunțarea la vicii - FOTO: Freepik@lyashenko

Dopamina face legătura între neuroni pentru a transmite mesaje critice despre plăcere, recompensă și motivație.

Toți avem un nivel de bază de dopamină. Substanțele și comportamentele pe care le iubim, de la ciocolată până la cele mai nocive obiceiuri.

"Când căutăm recompense sănătoase, precum o masă bună la un restaurant sau o discuție plăcută cu prietenii, neuronii dopaminergici sunt activați și se eliberează dopamină. Asta ne face să ne simțim bine" a spus Birgitta Dresp, PhD, psiholog cognitiv și director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris. 

Dar în timp, cu expunerea cronică la stimuli plăcuți, creierul se adaptează. Receptorii de dopamină se reglează în jos și se micșorează, iar "nivelul hedonic de referință", sau nivelul de fericire de bază, scade. Acum ai nevoie de mai mult din stimulul tău preferat pentru a te simți la fel de bine cum te simțeai înainte.

Această cablare primitivă a creierului a servit scopurilor evolutive, ajutându-i pe strămoșii noștri să urmărească necontenit resursele rare precum hrana. Dar în lumea noastră modernă plină de activități ușor accesibile, noi, puternice și stimulante, creierul nostru încearcă constant să compenseze.

"Activitatea umană a schimbat lumea în care trăim și acum această structură mecanică ancestrală a devenit o responsabilitate într-un fel", a spus Lembke.

Vezi și: Vitaminele care nu trebuie combinate niciodată. Combinațiile care pot duce la sângerări, probleme neurologice și cardiace

Cum te poți abține de la viciile care provoacă plăceri false

Pentru a reseta această cablare, Lembke recomandă o abstinență de 4 săptămâni de la vicii. Este o intervenție țintită de obicei către un singur comportament sau substanță la un moment dat. Dieta permite unei persoane să înțeleagă "natura creierului deturnat", iar eliberarea îi motivează să își schimbe obiceiurile pe termen lung, a spus Lembke.

Deși primele 2 săptămâni sunt dificile, ea constată că mulți pacienți se simt mai bine și mai motivați după 4 săptămâni.

Dacă pacienții își planifică să reia viciile după dieta de dopamină, Lembke îi ajută să își planifice cât vor consuma și când. Pentru unii, acest lucru funcționează. Alții, din păcate, se întorc la vicii la fel de mult sau mai mult decât au făcut-o înainte. 

Abținerea de la dopamină, controversată

Dieta de dopamină nu este pentru toată lumea, iar experții dezbat siguranța și eficacitatea acesteia. Peter Grinspoon, MD, medic primar la Massachusetts General Hospital și instructor la Harvard Medical School, a spus că dieta de la dopamină nu este cu adevărat o dietă.

Chiar dacă vă abțineți de la anumite plăceri, creierul dvs. va produce totuși puțină dopamină. Ceea ce are mai mult sens, a spus el, este "reorientarea graduală a dopaminelor", căutând recompense din activități plăcute sănătoase.

"Dependența este o boală a izolării, iar învățarea să te bucuri de lucrurile sănătoase din viață, precum o masă gătită acasă sau o plimbare în pădure sau o îmbrățișare sau un înot în ocean, este exact despre recuperarea din dependență. Pentru că odată ce înveți să faci asta și să fii fericit, nu mai există loc pentru vicii și nu mai ești aproape la fel de susceptibil la recădere" a spus el.

Vezi și: Semnul care îți arată că ai colesterolul mărit. Este vizibil cu ochiul liber și extrem de comun

O preocupare legată este că sistemul de dopamină nu este singura parte a creierului tău care contează în dependență.

"Există alte părți ale creierului care sunt mult mai importante pentru controlul tentației" a spus Trevor W. Robbins, PhD, profesor de neuroștiințe cognitive și director de cercetare la Behavioural and Clinical Neuroscience Institute de la University of Cambridge.

Dopamina joacă un rol important în dependență și recuperare, "dar a numi asta o dietă de dopamină, este doar o expresie trendy pentru a o face să sune interesantă", a spus el.

Fără studii clinice pentru a o susține, dieta de dopamină nu este bazată pe dovezi cu privire la siguranță și eficacitate, a spus David Tzall, PsyD, un psiholog care practică în Brooklyn.

"Sună destul de distractiv, nu-i așa? Să te gândești că, oh, o să opresc asta pentru o perioadă, și corpul meu se va corecta singur. Cred că este un lucru foarte periculos pentru că nu avem suficiente dovezi despre cum poate fi eficient sau cât de periculos poate fi", a spus Tzall.

Unii oameni pot renunța la fumat peste noapte, alții trebuie să îl elimine treptat. Unii au nevoie de plasturi de nicotină, alții nu. Unii pot face asta singuri, alții au nevoie de ajutor.

Motivul individual al dependenței este, de asemenea, crucial. Fără viciul sau obiceiul lor, pot "face față stresorilor vieții?" a întrebat Tzall. Ei ar putea avea nevoie de strategii noi. Și dacă renunță înainte să fie pregătiți și eșuează, ar putea ajunge să se simtă chiar mai rău decât înainte.

Experții sunt de acord într-o privință și anume că se poate face mai mult pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu dificultăți.

"Este foarte bine că oamenii au discuții despre temperarea consumului pentru că avem clar o problemă gravă de dependență de droguri și alcool, obezitate și media digitală", a spus Lembke.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel