Au apărut 2 anotimpuri noi, fabricate de om. Cum se numesc și ce se întâmplă cu primăvara și iarna

anotimpuri Anotimpuri - Foto: Freepik @ridoyhelp

Primăvara, vara, toamna și iarna nu mai sunt singurele anotimpuri. Un nou studiu arată că planeta intră într-o eră a sezoanelor fabricate de om.

Anotimpurile familiare se transformă. Primăvara, vara, toamna și iarna nu mai sunt singurele anotimpuri.

Activitatea umană schimbă rapid planeta, iar modelele sezoniere tradiționale devin tot mai greu de recunoscut.

Un studiu recent arată că asistăm la apariția unor anotimpuri noi, complet diferite și create de om. Aceste "sezoane emergente" nu sunt dictate de mișcările Pământului în jurul Soarelui, ci de efectele intervenției umane asupra mediului.

Anotimpuri create de oameni

Un exemplu este "sezonul ceții toxice" care apare în țările din nordul și zona ecuatorială a Asiei de sud-est. În fiecare an, cerul este acoperit timp de săptămâni de fumul provenit din arderea masivă a vegetației pentru defrișări și agricultură, în special în perioadele foarte uscate, potrivit Reuters.

Un alt exemplu este "sezonul gunoaielor" de pe coastele insulei Bali, în Indonezia, când curenții marini aduc valuri de plastic pe plaje, între lunile noiembrie și martie.

În timp ce apar anotimpuri noi, unele anotimpuri tradiționale dispar complet, cu efecte profunde asupra ecosistemelor și culturilor. De exemplu, în nordul Angliei, sezonul de reproducere al păsărilor marine s-a redus drastic, iar sporturile de iarnă devin tot mai greu de practicat în regiunile alpine, din cauza lipsei zăpezii.

Ritmuri naturale date peste cap

Mai des întâlnite sunt așa-numitele "sezoane sincopate", perioade în care modelele cunoscute se modifică subtil, dar vizibil, ca o schimbare de ritm într-o melodie familiară. Verile devin mai fierbinți, iernile mai blânde, iar fenomenele extreme (caniculă, furtuni, secetă) sunt tot mai frecvente și mai intense.

Evenimentele cheie care marcau anotimpurile, cum ar fi căderea frunzelor sau migrarea păsărilor, sunt acum imprevizibile. Cercetătorii folosesc chiar termenul "sezoane aritmice", inspirat din cardiologie, pentru a descrie dereglările: primăveri timpurii, veri prelungite, ierni tot mai scurte.

Aceste dereglări afectează ciclurile interdependente ale plantelor și animalelor și, implicit, comunitățile care depind de ele economic, social și cultural.

O nouă relație cu timpul

Modul în care reacționăm la aceste schimbări sezoniere poate agrava sau ameliora situația. În Asia de sud-est, de exemplu, conștientizarea "sezonului ceții" a dus la instalarea de filtre de aer, la inițiative de sănătate publică și la previziuni mai bune.

Totuși, dacă aceste măsuri rămân doar adaptative, fără a combate cauzele (defrișările, arderile necontrolate), ele pot normaliza fenomenul și pot reduce presiunea publică asupra autorităților și companiilor.

În plus, trebuie să regândim relația noastră cu timpul. În prezent, timpul este măsurat universal, în ore și minute, prin ceasuri și aplicații, dar în trecut, timpul era legat de natură – de anotimpuri, de cicluri lunare sau solare. Astfel de perspective, mai ales cele provenite din cunoștințele indigene, pot oferi soluții mai echitabile și eficiente pentru problemele de mediu.

Conținut recomandat

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare