Dozele mari de antibiotice pot crește rezistența unor bacterii. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Antibiotice
Antibiotice

Utilizarea unor doze mai mari de antibiotice pentru combaterea dezvoltării bacteriilor rezistente la tratament poate de fapt să le facă pe unele dintre ele mai puternice, arată un studiu publicat în revista Royal Society Biology Letters.

Rezistența la antibiotice este „una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății globale”, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050, potrivit unor estimări.

Cercetări anterioare au arătat că administrarea unor doze mai mari de antibiotice poate încetini capacitatea bacteriilor de a deveni rezistente la tratament, dar impactul acestei strategii asupra stării generale de sănătate a microbilor a fost puțin studiat.

Cercetătorii din mai multe țări europene au analizat reacția bacteriilor E. coli la diferite concentrații de trei antibiotice utilizate în mod obișnuit.

Deși dozele mari încetinesc ritmul în care bacteriile devin rezistente, ele conduc, de asemenea, la microbi „mai în formă” cu o rată de reproducere mai rapidă, conchide acest studiul acestora, publicat în revista Royal Society Biology Letters (link direct studiu).

„Estimăm că rata de creștere este un bun indicator al formei lor, cu ipoteza că o tulpină care crește mai repede are mai multe șanse să se impună asupra celorlalte și să devină dominantă”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Mato Lagator, biolog și cercetător la Universitatea din Manchester.

Aceste rezultate „adaugă o dimensiune suplimentară la problema dozării optime a antibioticelor”, susțin cercetătorii, estimând că utilizarea unor doze mai mari reprezintă o „dilemă”.

„Noile medicamente sunt dezvoltate cu un singur obiectiv principal: eficacitatea lor în eliminarea infecției. Însă rareori luăm în considerare probabilitatea ca bacteriile vizate să devină rezistente la aceste medicamente, precum și nivelul de formă al tulpinilor rezistente care riscă să apară”, subliniază Mato Lagator.

„Concentrarea pe beneficiul imediat - tratamentul este mai eficace la doze mai mari - fără a înțelege consecințele pe termen lung poate fi problematică”, a adăugat el, solicitând mai multe cercetări în acest domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel