EXCLUSIV Dr Anca Hâncu, bolile cronice care pot fi prevenite mâncând inteligent. Jumătate dintre români, în pericol

Dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, a explicat EXCLUSIV la DC Medical că 70% din bolile cronice de care suferă oamenii decurg din stilul de viață și din modul în care...
Pornind de la mindfulness – un mod de ajunge la o armonie între minte, corp și emoții-, în nutriție s-a dezvoltat conceptul de mindful eating – adică mâncatul inteligent, explică dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină. Nevoia de a învăța să mâncăm inteligent este uriașă, dar fiind faptul că jumătate din populația României este obeză sau supraponderală. Mai mult alimentația deficitară și stilul de viață nesănătos, s-a dovedit deja, sunt factori extrem de importanți care duc la declanșarea multor boli.
„O ușoară restricție calorică de fapt a fost dovedită a fi protectoare și pentru diverse tipuri de cancer. Și aici chiar aș vrea să spun, apropos de stilul de viață, ce se insistăm noi, medicii, asupra stilului de viață. Aproape 70% din bolile cronice sunt boli ale stilului de viață! Ceea ce înseamnă că în momentul în care am reuși să schimbăm stilul de viață, am reuși să ajutăm oamenii să mănânce cât mai corect, să nu mai fumeze, să doarmă atât cât trebuie, să facă mișcare, practic am reuși să reducem prevalența bolilor cronice. Și aici ne referim la boli cardiovasculare, la cancere, la diabet, obezitate, și așa mai departe", a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, dr. Anca Hâncu.
Mindful eating trebuie personalizat
Conceptul de stil de viață sănătos și cel de mindful eating - mâncatul inteligent, adică - trebuie adaptate, însă, fiecărei persoane în parte, pentru că nu toți mâncăm aceleași lucruri și sunt alimente care pur și simplu nu ne plac. Diferențe avem nu doar la mâncare, pentru că, spre exemplu, nu toți putem practica aceleași sporturi.
„Medicul care practică nutriție și se ocupă de pacienți la cabinetul său este de fapt un medic care predă niște cursuri. Acel pacient vine practic la niște cursuri, în care învață ce să facă, învață cum să adopte și cum să păstreze pe termen lung un anumit stil de viață, care i se potrivește, astfel încât în parteneriat cu medicul învață pas cu pas ce să schimbe, ce să păstreze din stilul său de viață și cum să integreze alimente sănătoase. Pentru că vin la început mulți pacienți cărora nu le plac diverse alimente valoroase. Nu le plac! Treptat, treptat, se obișnuiesc cu aceste alimente, învață să mănânce poate anumite alimente care le plăceau foarte mult dar care aduc un exces de calorii, învață să gestioneze singuri și să-și construiască un echilibru în alimentație. Învață să nu mai mănânce când sunt stresați, să nu mai mănânce pentru că sunt stresați, ci să mănânce când le e foame, și în rest să se relaxeze, să-și armonizeze viața, învață să facă mișcare, mișcare adaptată cu preferințele lor, unora le place să înoate, altora le place să danseze, alții n-au timp, și majoritatea nu au timp să facă mișcare și aici e marea problemă, să reușești să-ți gestionezi viața în așa fel încât să ai timp pentru tot ce e important pentru tine până la urmă", a detaliat dr Anca Hâncu.
Cum ne pot îmbolnăvi alimentele considerate a fi sănătoase, aflați în video:
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!