Dr Ciuhodaru, alertă globală: Coronavirusul din China, cât e de periculos și cum te protejezi

Dana Lascu |
Data publicării:
Virus
Virus

Este alertă globală, după ce un nou tip de coronavirus a fost identificat în China, atrage atenția dr Tudor Ciuhodaru. OMS recomandă tuturor țărilor monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție.

Dr Tudor Ciuhodarul atrage atenția că, în ziua de azi, când putem călători atât de ușor dintr-o parte în alta a lumii, trebuie să știm cum să ne protejăm. El a compus un rezumat legat de noul coronavirus identicat în China.

Ce trebuie să știți:

1. Noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în Wuhan (provincia Hubei),

2. Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS),

3. Primele cazuri de pneumonie cauzate de acest virus au apărut în Wuhan (se pare că în legătură cu piața Hua Nan de pește, dar și de păsări, lilieci și animale sălbatice). Până acum s-au înregistrat 41 de cazuri și un deces, iar 700 de persoane au fost monitorizate.

4. Pe 13 ianuarie a fost identificat primul caz în afara Chinei - în Thailanda- o femeie din China a fost plasată în carantină.

5. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial.

6. Între noiembrie 2002 și iulie 2003 epidemia cu virus SARS ( Sindromul Acut Respirator Sever) a provocat peste 8.000 de infecții și aproape 800 de decese. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din China (provincia Guadong și Hong Kong) în 37 de alte țări. 1 din 10 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat. Jumătate din pacienții de peste 65 de ani nu a supraviețuit.

7. În 2013 epidemia cu virus MERS (Middle East Respirator Syndrom - sindromul respirator din Orientul Mijlociu - identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat.

8. Coronarovirusurile pot infecta oamenii, animalele și păsările.

9. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune: 229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)); la care se adaugă MERS și SARS.

10. Cele mai frecvente infecții sunt provocate în sezonul rece de 229E și OC43.

11. Simptomatologia este pseudogripală (și de regulă moderată): tuse, strănut, rinoree, coriză, senzația de gât uscat.

12. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare ușurință pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate.

13. Sursa noului coronavirus se presupune că ar fi animalele și păsările infectate (zoonoză)

14. Transmiterea s-ar face prin contact (direct/ingestie/produse contaminate) cu animale infectate.

15. Transmiterea de la om la om nu este confirmată (dar nici exclusă) de autoritățile sanitare.

16. Simptomele includ febra, dispneea iar imagistic se constată infiltrat pulmonar bilateral.

5 reguli simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):

1. Evitați contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitați aglomerațiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau stranută, nu vizitați și nu duceți în colectivități persoanele bolnave).

2. Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor.

3. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficință mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

Atenție!!!

1. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

2. Evitați automedicația. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor.

3. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci și potențial periculoasă! Poate duce la selecționarea germenilor rezistenti, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel