Dr Mihaela Bilic: Vrei să-ți crești imunitatea? ASTA trebuie să faci în fiecare noapte!

Dana Lascu |
Data publicării:
Insomnia              Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că este ușor să dăm vina pe mâncare pentru că ne îmbolnăvim. Dar iată ce trebuie să faci în fiecare noapte ca să-ți crești imunitatea: 

 „De ce dăm vina pe mâncare atunci când ne îmbolnăvim...în loc să ne întrebăm cât și cum am dormit?! Vine sezonul rece și odată cu el anotimpul răceli și al gripei, asta pe lângă păcătosul de COVID care ne dă târcoale. Toată lumea vrea să știe cum ne putem crește imunitatea și rezistența la boli, gândindu-se în primul rând la alimentație ca la principalul element de care depinde sănătatea noastră. E adevărat, acizii grași omega 3, vitaminele antioxidante A și C, vitamina D, probioticele și mineralele pot avea un efect benefic. Însă înainte de a vă ameliora dieta, n-ar fi rău să vă întrebați cât și cum dormiți”, atrage atenția dr Mihaela Bilic. 

Ea spune că somnul de calitate (adică cel odihnitor și suficient ca durată) este de departe cel mai important factor de creștere a imunității. 

„În somn, corpul nostru se reface, prin intermediul somnului sistemul nervos este hrănit și tot în somn se face „curățenie” la capitolul celule moarte, îmbătrânite sau bolnave. Nu întâmplător dormim 30% din viața noastră fără somn nu putem funcționa și, surprinzător, este mai important decât hrana. Privarea de somn duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte, deși de foame putem răbda săptămâni întregi.

Stresul cronic și insomnia sunt afecțiuni la modă în secolul XXI de care societatea nu numai că nu vorbește, dar nici măcar nu sunt declarate boli serioase, care să beneficieze de un tratament compensat de către stat. Lipsa de somn pare a fi apanajul omului modern și chiar ni se induce mesajul că nu merită să-ți petreci viața dormind, cu cât ești mai activ și mai ocupat cu atât ești mai valoros.

Un somn de 7-9 ore pe noapte are efecte miraculoase asupra întregului organism, de la imunitate la digestie, metabolism, sistem nervos și endocrin. Un somn odihnitor ne protejează de obezitate și Alzheimer, crește puterea de concentrare și atenția performanțele fizice și rezistența la boli. Inclusiv în cazul copiilor s-a demonstrat că o oră de somn în plus dimineața (cu începerea școlii de la 9:00) ar fi un element pozitiv pentru randamentul lor de peste zi. 

Simțim cu toții că după o noapte nedormită, nu poți face mare lucru a doua zi. În somn ne încărcăm bateriile, iar pauza alimentară de 8-10 ore din timpul nopții permite organismului să ia o pauză de la digestie/metabolism, să se refacă și să se pregătească pentru ziua care urmează. 

Fără mâncare se poate, fără somn nu! Așa că dacă vă pasă cu adevărat de sănătate faceți din odihnă o prioritate și numărați oi până adormiți, în loc să fiți conectați permanent la noutățile de pe rețelele de socializare. Ecranele alungă somnul iar lipsa de somn scade imunitatea.... acum să vă văd cum rezolvați această dilemă”, a explicat dr  Mihaela Blic, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel