Dudele, delicii miraculoase. 5 beneficii pentru sănătate
Dudele pot îmbunătăți digestia și reduce colesterolul.
Dudele sunt sunt fructele dulci ale dudului, un pom fructifer care creşte în diverse zone temperate ale lumii.
Dudele sunt delicioase, dar reprezintă, în acelaşi timp, o sursă bogată de elemente cu o compoziţie nutriţională unică, ce au un impact semnificativ asupra sănătăţii.
Conținut ridicat de vitamine
Dudele au un conținut ridicat de nutrienți, și anume fier, riboflavina, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor şi calciu, precum şi o cantitate semnificativă de fibre şi o gamă variată de compuşi organici, printre care fitonutrienti, zeaxantina, resveratrol, antocianine, luteina şi alţi compuşi polifenolici.
Vezi și: Râsul, cel mai ieftin medicament. Ce boli previne
Dudele, benefice pentru digestie
Dudele sunt benefice pentru sistemul digestiv. Datorită conținutului ridicat de fibre, dudele accelerează tranzitul intestinal, reducând în acelaşi timp şi apariţia constipaţiei, balonării şi crampelor. De asemenea, fibrele reglează colesterolul şi stimulează sănătatea inimii când sunt consumate în mod regulat, potrivit Organic Facts.
Stimulează circulația sângelui
Daatorită conţinutului bogat de fier din dude, un mineral care nu se găseşte în mod obişnuit în fructe, stimulează în mod semnificativ producţia de celule roşii din sânge. Acest lucru înseamnă că se va mări distribuţia de oxigen către ţesuturile importante şi sistemele de organe din corp, ajutând prin urmare la stimularea metabolismului şi optimizarea funcţionalităţii acestor sisteme, mai notează Organic Facts.
Un alt antioxidant pe care îl conțin dudele, mai precis, are ca efect funcţionarea anumitor mecanisme din vasele de sânge, făcând ca acestea să fie mai puţin vulnerabile la deteriorarea produsă de angiotensina, care duce la constricţia vaselor de sânge.
De fapt, resveratrolul măreşte producţia de oxid nitric, care este un vasodilatator, relaxând vasele de sânge şi reducând formarea de cheaguri şi incidentele cardiace, respectiv accidente vasculare sau atacuri de cord. Resveratrolul este prezent în fructele de pădure de culoare închisă, ca dudele, precum şi în majoritatea soiurilor de struguri, de aceea multe vinuri conţin acest antioxidant benefic.
Protejează vederea
Dudele conţin o carotenoidă numită zeaxantină, care a fost asociată în mod direct cu o reducere a stresului oxidativ asupra anumitor celule oculare, inclusiv macula lutea de pe retină.
Zeaxantina funcţionează şi că antioxidant, prevenind unele deteriorări asupra retinei, cum ar fi cele produse de radicalii liberi care duc la degenerare maculară şi cataractă, mai arată Organic Facts.
Protejează sistemul imunitar
Dudele au un conținut ridicat de vitamina C. O singură porţie de dude acoperă aproape complet necesarul de vitamina C pentru corp, iar dacă mai adăugăm şi mineralele şi vitaminele conţinute de acest fruct, avem o armă redutabila contra oricărei boli.
Mențin sistemul osos
Dudele conţin vitamina K, calciu, fier, precum şi cantităţi mai mici de fosfor şi magneziu, toate fiind benefice pentru menţinerea ţesutului osos. Astfel, o porție de dude are rolul de a preveni dezvoltarea unor boli precum osteoporoza sau alte tulburări osoase asociate cu îmbătrânirea.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
