Dudele, delicii miraculoase. 5 beneficii pentru sănătate

Monika Baciu |
Data publicării:
dudele - FOTO: Freepick
dudele - FOTO: Freepick

Dudele pot îmbunătăți digestia și reduce colesterolul.

Dudele sunt sunt fructele dulci ale dudului, un pom fructifer care creşte în diverse zone temperate ale lumii.

Dudele sunt delicioase, dar reprezintă, în acelaşi timp, o sursă bogată de elemente cu o compoziţie nutriţională unică, ce au un impact semnificativ asupra sănătăţii.

Conținut ridicat de vitamine

Dudele au un conținut ridicat de nutrienți, și anume fier, riboflavina, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor şi calciu, precum şi o cantitate semnificativă de fibre şi o gamă variată de compuşi organici, printre care fitonutrienti, zeaxantina, resveratrol, antocianine, luteina şi alţi compuşi polifenolici.

Vezi și: Râsul, cel mai ieftin medicament. Ce boli previne

Dudele, benefice pentru digestie

Dudele sunt benefice pentru sistemul digestiv. Datorită conținutului ridicat de fibre, dudele accelerează tranzitul intestinal, reducând în acelaşi timp şi apariţia constipaţiei, balonării şi crampelor. De asemenea, fibrele reglează colesterolul şi stimulează sănătatea inimii când sunt consumate în mod regulat, potrivit Organic Facts.

Stimulează circulația sângelui

Daatorită conţinutului bogat de fier din dude, un mineral care nu se găseşte în mod obişnuit în fructe, stimulează în mod semnificativ producţia de celule roşii din sânge. Acest lucru înseamnă că se va mări distribuţia de oxigen către ţesuturile importante şi sistemele de organe din corp, ajutând prin urmare la stimularea metabolismului şi optimizarea funcţionalităţii acestor sisteme, mai notează Organic Facts.

Un alt antioxidant pe care îl conțin dudele, mai precis, are ca efect funcţionarea anumitor mecanisme din vasele de sânge, făcând ca acestea să fie mai puţin vulnerabile la deteriorarea produsă de angiotensina, care duce la constricţia vaselor de sânge.

De fapt, resveratrolul măreşte producţia de oxid nitric, care este un vasodilatator, relaxând vasele de sânge şi reducând formarea de cheaguri şi incidentele cardiace, respectiv accidente vasculare sau atacuri de cord. Resveratrolul este prezent în fructele de pădure de culoare închisă, ca dudele, precum şi în majoritatea soiurilor de struguri, de aceea multe vinuri conţin acest antioxidant benefic.

Vezi și: O boală alergică și autoimună, identificată pentru prima dată. Simptomele, izbitoare: Se inflamează esofagul și pielea

Protejează vederea

Dudele conţin o carotenoidă numită zeaxantină, care a fost asociată în mod direct cu o reducere a stresului oxidativ asupra anumitor celule oculare, inclusiv macula lutea de pe retină.

Zeaxantina funcţionează şi că antioxidant, prevenind unele deteriorări asupra retinei, cum ar fi cele produse de radicalii liberi care duc la degenerare maculară şi cataractă, mai arată Organic Facts.

Protejează sistemul imunitar

Dudele au un conținut ridicat de vitamina C.  O singură porţie de dude acoperă aproape complet necesarul de vitamina C pentru corp, iar dacă mai adăugăm şi mineralele şi vitaminele conţinute de acest fruct, avem o armă redutabila contra oricărei boli.

Vezi și: Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei

Mențin sistemul osos

Dudele conţin vitamina K, calciu, fier, precum şi cantităţi mai mici de fosfor şi magneziu, toate fiind benefice pentru menţinerea ţesutului osos. Astfel, o porție de dude are rolul de a preveni dezvoltarea unor boli precum osteoporoza sau alte tulburări osoase asociate cu îmbătrânirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel