Râsul, cel mai ieftin medicament. Ce boli previne

Monika Baciu |
Data publicării:
rasul - FOTO: Freepick
rasul - FOTO: Freepick

Râsul este cel mai bun antidot. Ține departe mai multe afecțiuni.

Râsul este cea mai bună terapie pentru bolile de inimă. Secretul sunt endorfinele, aşa-numitele “molecule ale fericirii”, cu care creierul ne bombardează în acele clipe. Și care acţionează asupra sistemului cardio-vascular mai repede şi mai eficient decât orice pastilă.

Cum previne râsul afecțiunile cardiace

Experții în sănătate au acum dovada că râsul este un bun medicament pentru inimă. O porție sănătoasă de râs poate trimite cu 20% mai mult sânge către corp. În urma unui studiu s-a constatat că atunci când oamenii urmăreau un film amuzant, fluxul lor sanguin creștea.

De aceea, râsul ar putea fi antidotul perfect împotriva stresului.

Când râzi, căptușeala pereților vaselor de sânge se relaxează și se extinde, spun cercetătorii. Așa că, râzi cu poftă de fiecare dată când ai ocazia. Inima ta îți va mulțumi, potrivit WEB.MD.

Cu toate acestea, cercetătorii nu sunt siguri dacă este de fapt actul de râs care îi face pe oameni să se simtă mai bine. Simțul umorului, o atitudine pozitivă și sprijinul prietenilor și familiei ar putea juca, de asemenea, un rol.

Vezi și: Ghiorăitul mațelor sau BORBORISMUL, cauze și tratament

Ce se întâmplă atunci când râdem

Ne schimbăm fiziologic când râdem. Întindem mușchii pe toată fața și corpul, pulsul și tensiunea arterială cresc și respirăm mai repede, trimițând mai mult oxigen în țesuturile noastre.

Oamenii care cred în beneficiile râsului spun că poate fi ca un antrenament ușor  și poate oferi unele dintre aceleași avantaje.

"Efectele râsului și ale exercițiilor fizice sunt foarte asemănătoare Combinarea râsului și a mișcării, cum ar fi fluturarea brațelor, este o modalitate excelentă de a vă stimula ritmul cardiac", spune Wilson.

Un pionier în cercetarea râsului, William Fry, a susținut că a fost nevoie de zece minute pe o mașină pentru că ritmul său cardiac să ajungă la nivelul la care ar fi după doar un minut de râs consistent.

Vezi și: Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei

Râsul ajută și în diete

Și râsul pare să ardă și calorii. Maciej Buchowski, cercetător la Universitatea Vanderbilt, a realizat un mic studiu în care a măsurat cantitatea de calorii consumate în râs. S-a dovedit că 10-15 minute de râs au ars 50 de calorii, mai notează WEB.MD.

Efect asupra vaselor de sânge

În ultimele decenii, cercetătorii au studiat efectele râsului asupra organismului și au prezentat câteva informații potențial interesante despre modul în care ne afectează:

Fluxul sanguin. Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au studiat efectele asupra vaselor de sânge atunci când oamenilor li s-au arătat fie comedii, fie drame. După proiecție, vasele de sânge ale grupului care a urmărit comedia s-au comportat normal, extinzându-se și contractându-se ușor. Dar vasele de sânge ale persoanelor care au urmărit drama au avut tendința de a tensiona, restricționând fluxul de sânge.

Răspuns imun. Stresul crescut este asociat cu scăderea răspunsului sistemului imunitar, spune Provine. Unele studii au arătat că abilitatea de a folosi umorul poate ridica nivelul anticorpilor care luptă împotriva infecțiilor din organism și poate crește nivelul celulelor imune, de asemenea.

Nivelul zahărului din sânge. Un studiu realizat pe 19 persoane cu diabet zaharat a analizat efectele râsului asupra nivelului de zahăr din sânge. După ce a mâncat, grupul a participat la o prelegere obositoare. A doua zi, grupul a mâncat aceeași masă și apoi a vizionat o comedie. După comedie, grupul a avut un nivel mai scăzut de zahăr din sânge decât au făcut-o după prelegere.

Relaxare și somn. Accentul pus pe beneficiile râsului a început cu adevărat cu memoriile lui Norman Cousin, Anatomia unei boli. Cousins, care a fost diagnosticat cu spondilită anchilozantă, o afecțiune dureroasă a coloanei vertebrale, a descoperit că o dietă de comedii, cum ar fi filmele lui Marx Brothers și episoadele din Candid Camera, l-au ajutat să se simtă mai bine. El a spus că zece minute de râs i-au permis două ore de somn fără durere.

Vezi și: O boală alergică și autoimună, identificată pentru prima dată. Simptomele, izbitoare: Se inflamează esofagul și pielea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel