Durata somnului poate prezice riscul de deces din cauza diabetului și a hipertensiunii

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Somn
Somn

Un nou studiu care analizează datele a peste 1.600 de adulți a descoperit că persoanele cu hipertensiune arterială sau diabet de tip 2 aveau un risc mai mare de deces din cauza unui accident vascular cerebral sau a unei boli de inimă dacă dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte.

Mai puțin de 6 ore de somn în fiecare noapte ar putea expune persoanele cu diabet sau hipertensiune arterială la un risc mai mare de deces prematur, notează Medical News Today

Diabetul zaharat de tip 2 și hipertensiunea arterială (hipertensiunea arterială) sunt două condiții de sănătate foarte frecvente în întreaga lume.

În timp ce există moduri încercate și adevărate de gestionare a acestora, aceste afecțiuni pot crește riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă și de a suferi un accident vascular cerebral.

Recent, un studiu apărut în Journal of the American Heart Association a descoperit că somnul poate juca un rol semnificativ pentru persoanele cu aceste afecțiuni de sănătate.

"Studiul nostru sugerează că un somn normal poate fi protector pentru unele persoane cu aceste condiții de sănătate și riscuri", spune autorul principal Julio Fernandez-Mendoza, doctor, de la Colegiul de Stat din Pennsylvania din Hershey.

"Cu toate acestea," avertizează el, "sunt necesare cercetări suplimentare pentru a examina dacă îmbunătățirea și creșterea somnului prin terapii medicale sau comportamentale pot reduce riscul de moarte timpurie."

În noul studiu, Fernandez-Mendoza și echipa sa au analizat datele a 1.654 de participanți - 52,5% dintre ei fiind femei - cu vârste cuprinse între 20 și 74 de ani.

Cercetătorii au împărțit participanții în două categorii în funcție de riscul cardiometabolic. Participanții dintr un grup au avut hipertensiune arterială în stadiul 2 sau diabet zaharat tip 2, în timp ce cei din celălalt grup au primit un diagnostic sau tratament pentru boli cardiace sau accident vascular cerebral.

Mai mult, cercetătorii au avut acces la datele privind durata de somn a participanților. De asemenea, au avut acces la documentele de deces și documentația asociată pentru anii 1992 până în 2016.

Analiza echipei a relevat că dintre cele 512 persoane care au murit până în 2016, aproximativ două cincimi au murit din cauza cauzelor legate de boli de inimă sau accident vascular cerebral, în timp ce aproape un sfert au murit în urma unui diagnostic de cancer.

Ceea ce a atras atenția anchetatorilor a fost faptul că, în rândul persoanelor care aveau hipertensiune arterială sau diabet de tip 2, riscul de deces cauzat de boli cardiace sau accident vascular cerebral a fost de două ori mai mare la cei care dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte decât la cei care dormeau timp de 6 ore sau mai mult.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel