De ce ne doare capul după ce am stat în soare. Acad. prof. dr. Vlad Ciurea: Creierul reacționează. Se umflă

Monika Baciu |
Data publicării:
capul - FOTO: Freepik@Borin
capul - FOTO: Freepik@Borin

Medicul neurochirurg Vlad Alexandru Ciurea a explicat de ce ne doare capul după ce stăm în soare și care pot fi consecințele.

În mijlocul verii, când temperaturile cresc, durerile de cap cauzate de căldură devin tot mai frecvente. Fie că este vorba de deshidratare, expunere excesivă la soare sau fluctuații de presiune barometrică, căldura poate afecta serios starea de bine.

De ce ne doare capul după ce am stat în soare

Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, a explicat de ce ne doare capul după ce am stat în soare. Acesta a explicat care sunt consecințele.

"Apare durerea de cap din multe cauze. Pentru că am stat foarte mult la soare și nu am avut niciun mijloc de protecție. Dacă toată ziua ai stat la soare, și cu asta sunt de acord, ai muncit un an de zile, te-ai chinuit, după aceea vrei să te bucuri de soare, vrei să te bucuri de apă, de valuri, este plăcerea ta, dar seara nu te mai poți bucura de toate aceste lucruri, pentru că fenomenul care se produce, și lumea ori nu știe, ori se preface că nu știe, este umflarea creierului.

Creierul reacționează la toată această căldură, se umflă, și începe să te doară capul. De multe ori, dacă observați, avem și vărsături, nu mai putem înghiții cum trebuie, are loc o dereglare a întregului organism", a explicat acad. prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Diabetul, prevenție prin dietă și mișcare. Obiceiurile sănătoase care reduc riscul de diabet, potrivit unui nou studiu

De ce ne doare capul după ce am stat în soare - FOTO: Freepik@92ashrafsoomro

Deși căldura în sine nu provoacă durerile de cap, efectele sale asupra corpului pot duce la apariția acestora. În timpul verii, mulți oameni se bucură de activitățile în aer liber, dar expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate avea efecte negative, inclusiv dureri de cap cauzate de căldură.

Deshidratarea este un factor principal în apariția durerilor de cap în vreme caldă. Când nu consumi suficiente lichide, nivelul de fluid din țesuturile corpului și din creier scade. Această scădere duce la micșorarea țesuturilor cerebrale și la desprinderea acestora de craniu, provocând dureri. Consumul adecvat de apă poate adesea rezolva problema, potrivit Very Well Health.

Expunerea la soare poate fi, de asemenea, un declanșator pentru durerile de cap. Persoanele care suferă de fotofobie, o sensibilitate anormală la lumină, pot experimenta dureri de cap din cauza stimulilor luminoși. Acest fenomen este legat de modul în care lumina este transmisă de ochi către creier, și nu neapărat de capacitatea de a vedea.

Schimbările în presiunea barometrică sunt un alt factor. În timpul furtunilor de vară, fluctuațiile presiunii atmosferice pot declanșa dureri de cap, chiar și în cazul unor modificări minore ale presiunii.

Activitatea fizică intensă într-un mediu cald poate duce la epuizare din cauza căldurii, un stadiu mai grav de disconfort. Epuizarea din cauza căldurii apare atunci când corpul nu reușește să se răcească eficient și se poate manifesta prin simptome precum amețeli, transpirație excesivă, oboseală, crampe musculare, greață și piele rece și umedă. Dacă nu este tratată prompt, epuizarea din cauza căldurii poate evolua în insolație, o afecțiune care poate pune viața în pericol.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Ce să facem dacă apare durerea de cap

Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea a mai subliniat ce trebuie să facem pentru a scăpa de durerea de cap

"Prevenția este foarte importantă. Dacă totuși am ajuns aici, s-au inventat și serviciile de urgență. Iar o persoană, dacă stă întinsă, în condiții bune, la o temperatură optimă, și cu puțină gheață pe frunte, lucrurile se ameliorează foarte repede.

Sunt familii care cheamă medicul la primul semn, este foarte bine, pentru că nu se știe cum poate evolua. Părerea mea, ca medic, este că de asta s-a inventat medicul, ca să dea primul ajutor", a mai explicat acad. prof. dr. Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel