Ești pasăre de noapte? Iată ce boli îți amenință sănătatea

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Noaptea sau ziua este percepută ndependent de fiecare organ
Noaptea sau ziua este percepută ndependent de fiecare organ

Păsările de noapte, bufnițele sau, mai pe șleau spus, oamenii care pierd voit nopțile, pot avea un risc mai mare de a suferi de boli de inimă și de diabet zaharat de tip 2 decât care duc o viață normală.

În prima revizuire internaționala a studiilor care analizează dacă viața de noapte poate influența sănătatea, cercetătorii au descoperit un numar tot mai mare de dovezi care indică un risc crescut de de suferință și de apariție a bolilor la persoanele care preveră să stea treze noaptea, pentru că au ritmulri mai haorice de a mânca și consumă mai multe alimente nesănătoase.

Cum funcționează normal corpul

Corpul uman funcționează după un ciclu de 24 de ore care este reglementat de ceasul nostru intern, cunoscut ca ritm circadian sau cronotip. Acest ceas intern reglează multe funcții fizice, cum ar fi să vă spună când să mâncați, să dormiți și să vă treziți. Chronotipul unui individ face ca persoana în cauză să aibă o preferința naturală să se trezească devreme sau să se culce târziu.

Rezultatele meta-analizei au fost publicate în jurnalul Advances in Nutrition, anul trecut în iarnă.
Cercetătorii de la Universitatea Northumbria au descoperit dovezi provenind din respectivele studii care favorizează condiții cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2, la persoanele cu cronotip de seară, care au preferință naturală pentru a sta treze până târziu.

Culcatul târziu atrage obiceiul nesănătoase

Oamenii care se culcă mai târziu tind să aibă diete nesănătoase, consumând mai mult alcool, zaharuri, băuturi cu cofeină și alimente tip fast-food decât cei care se trezesc devreme. Ei raportează în mod constant mai multe modele de alimentație neregulată, deoarece le lipsesc micul dejun și mănâncă mai târziu în cursul zilei. Dieta lor conține mai puțin cereale, fructe și legume și mănâncă mai puține, dar mai mari, mese. Ei, de asemenea, raportează niveluri mai ridicate de consum de băuturi cu cofeina, zahăr și iau mai multe gustări, decât cei se trezesc dimineața, care mănâncă puțin mai multe fructe și legume pe parcursul zilei. Acest lucru explică de ce păsările de noapte, cum sunt numiți cei care pierd nopțile, au un risc mai mare de a suferi de boli cronice.

Mâncarea târzie a primei mese a zilei, de asemenea, descoperit ca fiind legată de un risc crescut de diabet zaharat de tip 2, deoarece ritmul circadian influențează modul în care glucoza este metabolizată în organism.

Nivelurile de glucoză ar trebui să scadă în mod natural în timpul zilei și să ajungă la cel mai scăzut punct pe timp de noapte. Pentru că păsările de noapte mănâncă adesea cu puțin timp înainte de a se duce la culcare, nivelul lor de glucoză crește atunci când urmează să adoarmă. Acest lucru le-ar putea afecta negativ metabolismul, deoarece corpul lor nu urmărește procesul biologic normal.

Unul dintre studiile analizate a arătat că persoanele cu o preferință spre viața de noapte au de 2,5 ori mai multe riscuri de a avea diabet de tip 2 decât cele care preferă trtul dis-de-dimineață.

Acest lucru are, de asemenea, un impact major asupra persoanelor care lucrează schimburi - în special schimburile prin rotație - deoarece își readaptează în mod constant ceasul corporal pentru a se potrivi cu timpul de lucru. Cercetătorii au descoperit că acest lucru reduce sensibilitatea lor la insulină și afectează toleranța lor la glucoză, supunându-le la un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Meta-analiza a descoperit, de asemenea, tendințe interesante:

- Preferințele oamenilor de a se trezi devreme și de a se culca mai târziu se schimbă la diferite puncte din ciclul de viață. Cronotipul celor matinali este mai frecvent la copii și poate apărea atunci când un copil vârsta de doar trei săptămâni. Acest lucru se schimbă de-a lungul copilăriei. Deși peste 90% dintre copiii cu vârsta de doi ani au o preferință spre trezitul dis-de-dimineață, aceasta scade la 58% până la vârsta de șase ani și se îndreaptă spre preferințele păsărilor de noapte în timpul pubertății. Această preferință de nu dormi noaptea continuă până când un adult ajunge la vârsta de 50 de ani și apoi începe să revină la un tip mai matinal.

- Etnicitatea și societatea pot, de asemenea, să vă influențeze cronotipul. De exemplu, studiile au arătat că germanii sunt mult mai probabil să aibă o preferință spre viață nocturnă în comparație cu indienii și slovacii. Pot exista, de asemenea, diferențe între persoanele care trăiesc în zonele urbane și cele rurale din aceeași țară.

- Un alt studiu a arătat că expunerea la lumina zilei influențează somnul. Fiecare oră suplimentară petrecută în aer liber a fost asociată cu 30 de minute de „somn în avans" și că zgomotul, iluminatul ambiental și aglomerarea caracteristică mediilor urbane pot determina oamenii să aibă o preferință de a fi matinali sau nocturni.

- Cercetătorii de la Northumbria au descoperit, de asemenea, dovezi ca „bufnițele" ar acumula „datorii de somn" în timpul săptămânii de lucru și că ar dormi mai mult în weekend pentru a compensa acest lucru, în timp ce natinalii au avut diferențe mai mici în modul lor de a dormi pe parcursul săptămânii.

Comportamentul nocturn se stabilește în adolescență

Dr. Suzana Almoosawi, cercetător principal de la Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Nutriției de la Universitatea Northumbria, a explicat: „Am constatat că genele, etnia și genul determină probabilitatea de a fi un tip matibal sau pasăre de noapte. La adulți, dacă ești un tip nocturn asta e asociat cu un risc mai mare de boli de inimă și diabet zaharat de tip 2, iar acest lucru poate fi datorat comportamentului alimentar sărac și dieteo persoanelor cu cronotimp de seară. Revizuirea noastră, de asemenea, a constatat că persoanele care au un control mai slab al diabetului sunt mai susceptibile să fie păsări de noapte".

Dr. Almoosawi a adăugat că „la adolescenți, găsim, de asemenea, că cronotipul de seară este legat de un comportament mai neregulat și de o alimentație mai săracă și mai nesănătoasă. Acest lucru ar putea avea implicații importante asupra sănătății la vârsta adultă, deoarece cele mai multe obiceiuri alimentare sunt stabilite în adolescență".

Dr. Leonidas G Karagounis, co-cercetător, de la Nestle Health Science, a declarat că „dovezile științifice furnizează o perspectivă crescândă asupra relației dintre cronotip, dietă și sănătatea cardio-metabolică. În general, studiile transversale sugerează că un cronotip de seară este asociat cu un aport mai mic de fructe și legume, consum ridicat de băuturi energizante, băuturi alcoolice, zaharoase și cofeină, precum și consumul ridicat de energie din grăsimi".

Meta-analiza integrală poate fi analizată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel