Țeapa cu apa alcalină, explicată de chirurgul Mihail Pautov
Zeci de reclame care promovează apa alcalină ca fiind a toate vindecătoare și aparate de mii de euro bucata care alcalinizează apa. O industrie de sute de milioane de dolari. Dar chirurgul Mihail Pautov spune clar...
„În ultimii ani, apa alcalină a devenit un subiect foarte popular și chiar un trend printre entuziaștii medicinei alternative. Se spune că aceasta are nenumărate beneficii pentru organism: de la pierderea în greutate și sănătatea oaselor până la efecte anti-îmbătrânire și prevenirea cancerului.
Studii există de ambele părți. Unii „cercetători" încearcă să demonstreze efectele „miraculoase" ale acestei ape, și tot încearcă, și încearcă (sponsorizați, după cum vom vedea) ... în timp ce alți specialiști explică faptul că, de fapt, nu ar trebui să fim atât de entuziasmați. Cu toate astea, piața pentru apa alcalină a început de la 47 de milioane de dolari în 2012, ajungând la peste 700 de milioane de dolari în 2018", notează chirurgul Mihail Pautov pe blogul său, www.doctormihail.ro
Ce este, de fapt, apa alcalină?
„După cum deja știi, apa este compusă din oxigen și hidrogen – celebrul H2O. Cantitatea de ioni de hidrogen din apă este măsurată ca pH. Cu cât apa conține mai puțin hidrogen, cu atât pH-ul ei va fi mai mare. Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât apa va fi mai alcalină. Așadar, aciditatea și alcalinitatea unei substanțe sunt date de nivelul de pH, acesta fiind măsurat pe o scară de la 0 la 14. Astfel, ceva cu pH 1 va fi foarte acid, iar altceva cu pH 13 va fi foarte alcalin sau bazic. Celebra apă se numește „alcalină" prin prisma pH-ului ei ceva mai ridicat (8 sau 9/14) în comparație cu apa potabilă obișnuită (7/14). În natură, apa devine alcalină prin contactul ei cu pietrele și solul. Ea asimilează minerale bazice precum calciul, magneziul și calcarul, iar nivelul pH-ului se ridică în acest mod. De aceea, multe branduri de apa îmbuteliată care au ca sursă izvoarele naturale oferă o apă cu pH mai mare. Cu toate acestea, apa poate fi alcalinizată și „artificial", prin fortificarea ei cu minerale sau prin procesul de ionizare. Pe piață există tot felul de aparate care promit să transforme apa de la robinet în apă alcalină. Totuși, unii experți spun că, în final, ionii se vor neutraliza oricum, apa pură tinzând întotdeauna să-și mențină un pH neutru, undeva la nivelul 7/14", arată chirurgul de la Institutul Clinic Fundeni.
„Beneficiile" intens promovate ale apei alcaline
1. Alcalinizarea sângelui și efectele aferente
„Promotorii apei alcaline susțin că toate problemele, de la osteoporoză la cancer, au drept cauză principală crearea unui mediu acid în corp, mediu care se creează inevitabil în societatea de astăzi. Stresul, lipsa somnului și hrana de proastă calitate se află printre principalele cauze. Prin urmare și printr-o logică simpla dar greșită, consumul constant de apă alcalină, precum și o dietă alcalină, ar corecta acest mediu, reducând aciditatea din sânge și celule. Drept consecință, cei ce consumă apă și hrană alcalină ar putea resimți îmbunătățiri la nivel de metabolism, tensiune arterială, colesterol și glicemie. Un studiu celebru efectuat în 2016 (7) spunea că apa alcalină ajută corpul să se hidrateze mai eficient după efortul fizic intens, scăzând vâscozitatea sângelui și alcalinizându-l. Cercetarea a fost sponsorizată de Essentia, unul dintre cele mai faimoase branduri ce comercializează apă alcalină", notează medicul.
2. Prevenirea și estomparea efectelor osteoporozei
„Diverse studii promovează ideea că o dietă alcalină, bogată în calciu și alte substanțe bazice, poate preveni și chiar trata osteoporoza, afecțiune ce implică deteriorarea și subțierea oaselor. Cu toate acestea, cercetările au fost considerate insuficiente, ulterior demonstrându-se că o dietă acidă nu cauzează osteoporoză, iar o dietă bazică nu o poate preveni", arată dr Mihail Pautov.
Care sunt efectele reale în „vindecarea" refluxului gastric, a cancerului, efectele sale asupra longevității, energiei și „detoxifierii", precum și cum își reglează, în realitate, corpul aciditatea, aflați de pe blogul personal al medicului Mihail Pautov.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
