Țeapa cu apa alcalină, explicată de chirurgul Mihail Pautov
Zeci de reclame care promovează apa alcalină ca fiind a toate vindecătoare și aparate de mii de euro bucata care alcalinizează apa. O industrie de sute de milioane de dolari. Dar chirurgul Mihail Pautov spune clar...
„În ultimii ani, apa alcalină a devenit un subiect foarte popular și chiar un trend printre entuziaștii medicinei alternative. Se spune că aceasta are nenumărate beneficii pentru organism: de la pierderea în greutate și sănătatea oaselor până la efecte anti-îmbătrânire și prevenirea cancerului.
Studii există de ambele părți. Unii „cercetători" încearcă să demonstreze efectele „miraculoase" ale acestei ape, și tot încearcă, și încearcă (sponsorizați, după cum vom vedea) ... în timp ce alți specialiști explică faptul că, de fapt, nu ar trebui să fim atât de entuziasmați. Cu toate astea, piața pentru apa alcalină a început de la 47 de milioane de dolari în 2012, ajungând la peste 700 de milioane de dolari în 2018", notează chirurgul Mihail Pautov pe blogul său, www.doctormihail.ro
Ce este, de fapt, apa alcalină?
„După cum deja știi, apa este compusă din oxigen și hidrogen – celebrul H2O. Cantitatea de ioni de hidrogen din apă este măsurată ca pH. Cu cât apa conține mai puțin hidrogen, cu atât pH-ul ei va fi mai mare. Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât apa va fi mai alcalină. Așadar, aciditatea și alcalinitatea unei substanțe sunt date de nivelul de pH, acesta fiind măsurat pe o scară de la 0 la 14. Astfel, ceva cu pH 1 va fi foarte acid, iar altceva cu pH 13 va fi foarte alcalin sau bazic. Celebra apă se numește „alcalină" prin prisma pH-ului ei ceva mai ridicat (8 sau 9/14) în comparație cu apa potabilă obișnuită (7/14). În natură, apa devine alcalină prin contactul ei cu pietrele și solul. Ea asimilează minerale bazice precum calciul, magneziul și calcarul, iar nivelul pH-ului se ridică în acest mod. De aceea, multe branduri de apa îmbuteliată care au ca sursă izvoarele naturale oferă o apă cu pH mai mare. Cu toate acestea, apa poate fi alcalinizată și „artificial", prin fortificarea ei cu minerale sau prin procesul de ionizare. Pe piață există tot felul de aparate care promit să transforme apa de la robinet în apă alcalină. Totuși, unii experți spun că, în final, ionii se vor neutraliza oricum, apa pură tinzând întotdeauna să-și mențină un pH neutru, undeva la nivelul 7/14", arată chirurgul de la Institutul Clinic Fundeni.
„Beneficiile" intens promovate ale apei alcaline
1. Alcalinizarea sângelui și efectele aferente
„Promotorii apei alcaline susțin că toate problemele, de la osteoporoză la cancer, au drept cauză principală crearea unui mediu acid în corp, mediu care se creează inevitabil în societatea de astăzi. Stresul, lipsa somnului și hrana de proastă calitate se află printre principalele cauze. Prin urmare și printr-o logică simpla dar greșită, consumul constant de apă alcalină, precum și o dietă alcalină, ar corecta acest mediu, reducând aciditatea din sânge și celule. Drept consecință, cei ce consumă apă și hrană alcalină ar putea resimți îmbunătățiri la nivel de metabolism, tensiune arterială, colesterol și glicemie. Un studiu celebru efectuat în 2016 (7) spunea că apa alcalină ajută corpul să se hidrateze mai eficient după efortul fizic intens, scăzând vâscozitatea sângelui și alcalinizându-l. Cercetarea a fost sponsorizată de Essentia, unul dintre cele mai faimoase branduri ce comercializează apă alcalină", notează medicul.
2. Prevenirea și estomparea efectelor osteoporozei
„Diverse studii promovează ideea că o dietă alcalină, bogată în calciu și alte substanțe bazice, poate preveni și chiar trata osteoporoza, afecțiune ce implică deteriorarea și subțierea oaselor. Cu toate acestea, cercetările au fost considerate insuficiente, ulterior demonstrându-se că o dietă acidă nu cauzează osteoporoză, iar o dietă bazică nu o poate preveni", arată dr Mihail Pautov.
Care sunt efectele reale în „vindecarea" refluxului gastric, a cancerului, efectele sale asupra longevității, energiei și „detoxifierii", precum și cum își reglează, în realitate, corpul aciditatea, aflați de pe blogul personal al medicului Mihail Pautov.
-
Ceaiul de ghimbir: când ajută și când nu27.12.2025, 10:02
-
Semne că ai o criză de fiere sau probleme cu fierea27.12.2025, 09:05
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Nu arunca codițele ardeilor. Cum le poți folosi inteligent
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
