Țeapa cu apa alcalină, explicată de chirurgul Mihail Pautov

Dana Lascu |
Data publicării:
Apa alcalină e o teapa spune chirurgul Mihail Pautov
Apa alcalină e o teapa spune chirurgul Mihail Pautov

Zeci de reclame care promovează apa alcalină ca fiind a toate vindecătoare și aparate de mii de euro bucata care alcalinizează apa. O industrie de sute de milioane de dolari. Dar chirurgul Mihail Pautov spune clar că totul e o mare țeapă. Iată explicațiile sale.

„În ultimii ani, apa alcalină a devenit un subiect foarte popular și chiar un trend printre entuziaștii medicinei alternative. Se spune că aceasta are nenumărate beneficii pentru organism: de la pierderea în greutate și sănătatea oaselor până la efecte anti-îmbătrânire și prevenirea cancerului.
Studii există de ambele părți. Unii „cercetători" încearcă să demonstreze efectele „miraculoase" ale acestei ape, și tot încearcă, și încearcă (sponsorizați, după cum vom vedea) ... în timp ce alți specialiști explică faptul că, de fapt, nu ar trebui să fim atât de entuziasmați. Cu toate astea, piața pentru apa alcalină a început de la 47 de milioane de dolari în 2012, ajungând la peste 700 de milioane de dolari în 2018", notează chirurgul Mihail Pautov pe blogul său, www.doctormihail.ro

Ce este, de fapt, apa alcalină?

„După cum deja știi, apa este compusă din oxigen și hidrogen – celebrul H2O. Cantitatea de ioni de hidrogen din apă este măsurată ca pH. Cu cât apa conține mai puțin hidrogen, cu atât pH-ul ei va fi mai mare. Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât apa va fi mai alcalină. Așadar, aciditatea și alcalinitatea unei substanțe sunt date de nivelul de pH, acesta fiind măsurat pe o scară de la 0 la 14. Astfel, ceva cu pH 1 va fi foarte acid, iar altceva cu pH 13 va fi foarte alcalin sau bazic. Celebra apă se numește „alcalină" prin prisma pH-ului ei ceva mai ridicat (8 sau 9/14) în comparație cu apa potabilă obișnuită (7/14). În natură, apa devine alcalină prin contactul ei cu pietrele și solul. Ea asimilează minerale bazice precum calciul, magneziul și calcarul, iar nivelul pH-ului se ridică în acest mod. De aceea, multe branduri de apa îmbuteliată care au ca sursă izvoarele naturale oferă o apă cu pH mai mare. Cu toate acestea, apa poate fi alcalinizată și „artificial", prin fortificarea ei cu minerale sau prin procesul de ionizare. Pe piață există tot felul de aparate care promit să transforme apa de la robinet în apă alcalină. Totuși, unii experți spun că, în final, ionii se vor neutraliza oricum, apa pură tinzând întotdeauna să-și mențină un pH neutru, undeva la nivelul 7/14", arată chirurgul de la Institutul Clinic Fundeni.

„Beneficiile" intens promovate ale apei alcaline

1. Alcalinizarea sângelui și efectele aferente

„Promotorii apei alcaline susțin că toate problemele, de la osteoporoză la cancer, au drept cauză principală crearea unui mediu acid în corp, mediu care se creează inevitabil în societatea de astăzi. Stresul, lipsa somnului și hrana de proastă calitate se află printre principalele cauze. Prin urmare și printr-o logică simpla dar greșită, consumul constant de apă alcalină, precum și o dietă alcalină, ar corecta acest mediu, reducând aciditatea din sânge și celule. Drept consecință, cei ce consumă apă și hrană alcalină ar putea resimți îmbunătățiri la nivel de metabolism, tensiune arterială, colesterol și glicemie. Un studiu celebru efectuat în 2016 (7) spunea că apa alcalină ajută corpul să se hidrateze mai eficient după efortul fizic intens, scăzând vâscozitatea sângelui și alcalinizându-l. Cercetarea a fost sponsorizată de Essentia, unul dintre cele mai faimoase branduri ce comercializează apă alcalină", notează medicul.

2. Prevenirea și estomparea efectelor osteoporozei

„Diverse studii promovează ideea că o dietă alcalină, bogată în calciu și alte substanțe bazice, poate preveni și chiar trata osteoporoza, afecțiune ce implică deteriorarea și subțierea oaselor. Cu toate acestea, cercetările au fost considerate insuficiente, ulterior demonstrându-se că o dietă acidă nu cauzează osteoporoză, iar o dietă bazică nu o poate preveni", arată dr Mihail Pautov.

Care sunt efectele reale în „vindecarea" refluxului gastric, a cancerului, efectele sale asupra longevității, energiei și „detoxifierii", precum și cum își reglează, în realitate, corpul aciditatea, aflați de pe blogul personal al medicului Mihail Pautov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel