Efecte secundare ale progesteronului în sarcină

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Gravidă
Gravidă


Progesteronul este un hormon care este produs în mod natural de organism. Potrivit Asociației Americane a Sarcinii, în etapele anterioare ale sarcinii, zilele 12-16 ale ciclului, acesta este eliberat de partea foliculului de ou cunoscut sub numele de corpus luteum.

După aproximativ 10 săptămâni, progesteronul este produs de placenta. Permite căptușirea uterului să se îngroașe și să crească și să se pregătească pentru implantare de către ovulul fecundat. Pentru a menține sarcina și a preveni avortul, este necesar un nivel crescut de progesteron. Acest lucru poate provoca reacții adverse, cum ar fi oboseala, durerile de cap, modificările de dispoziție și constipația, notează Livestrong.

Constipație și dureri de cap

Potrivit Clinicii Mayo, creșterea nivelului de progesteron în timpul sarcinii poate duce la constipație. Acest lucru se întâmplă deoarece progesteronul relaxează mușchii netezi, cum este cel al intestinelor și aceasta încetinește trecerea alimentelor prin intestine. Există scăderi ale contracțiilor intestinale necesare pentru a permite trecerea alimentelor, a lichidelor și a deșeurilor.

Oboseala și sensibilitatea sânilor

Conform Clinicii Mayo, nivelurile crescute de progesteron pot contribui la oboseală și somnolență în exces.

Potrivit Universității de Stat din Ohio, nivelul crescut de progesteron duce, de asemenea, la modificări ale sânului, cum ar fi sensibilitatea crescută la sân și durere.

Schimbarea dispoziției și depresie

Potrivit Clinicii Mayo, o creștere a progesteronului în timpul sarcinii poate fi asociată cu modificări negative ale dispoziției, cum ar fi depresia. Nivelurile instabile de hormoni precum progesteronul pot duce la schimbări de dispoziție la gravide. Deoarece progesteronul provoacă relaxarea mușchilor netezi, afectează, de asemenea, mușchii netezi ai nărilor și duce la congestie nazală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel