Efectele adverse ale cerealelor cu fibre

Fibrele dietetice permit regularitatea digestivă și vă ajută să vă simțiți plini mai mult timp după mâncare. O dietă bogată în fibre îți poate scădea chiar riscul de boli grave, cum ar fi...
Dezvoltarea recentă a cerealelor pentru micul dejun cu adaos de fibre facilitează digestia. Cu toate acestea, aceste cereale pot duce la reacții adverse, mai ales la scurt timp după ce sunt introduse pentru prima dată în dieta ta, notează Livestrong.
Balonare
Un efect secundar comun al cerealelor cu fibre este balonarea abdominală, o senzație anormală și inconfortabilă de plenitudine în abdomen. Acest lucru se întâmplă adesea, deoarece conținutul extrem de ridicat de fibre ale unor cereale cu fibre poate șoca sistemul digestiv la început, deoarece corpul tău nu poate fi obișnuit să digere alimente atât de bogate în fibre. AskDrSears.com explică faptul că balonarea poate indica prea multă fibră în dieta ta. Creșterea lentă a aportului de fibre alimentare cu cereale din fibre, în loc să treacă rapid de la o dietă săracă în fibre la una bogată în fibre, permite corpului să se adapteze lent la noua dvs. dietă și poate reduce balonarea inconfortabilă.
Diaree
Un alt efect secundar posibil al consumului de fibre din fibre este diareea, relatează AskDrSears.com. Coerența scaunelor este determinată de o serie de factori, inclusiv timpul în care alimentul digerat se odihnește în colon sau intestinul gros. Scaunul care rămâne în colon mult timp devine uscat, ceea ce poate duce la constipație. Scaunul care trece prin colon duce prea repede la scaun apos sau la diaree. Deoarece aportul de fibre crește viteza cu care alimentele trec prin tractul digestiv, creșterea drastică a aportului de fibre cu cereale din fibre poate provoca trecerea prea rapidă a scaunului prin colon, provocând diaree. Introducerea treptată a cerealelor cu fibre în alimentația dumneavoastră poate ajuta la prevenirea efectelor secundare digestive, inclusiv diaree, permițându-vă organismului să se adapteze la noua dietă.
Reglarea zahărului din sânge
În cazuri rare, creșterea drastică a aportului de fibre prin consumul de cereale cu fibre poate duce la efecte secundare mai grave. Medline Plus, condus de Institutele Naționale de Sănătate, explică faptul că psylliul galben, un tip de fibre adăugate în unele cereale cu fibre, poate avea efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Glicemia este reglată de o serie de hormoni și țesuturi, care acționează pentru a preveni nivelul de zahăr din sânge să devină prea mare sau mai scăzut. Psyllium galben poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, prevenind vârfurile de zahăr din sânge care pot apărea în urma ingestiei de carbohidrați sau zaharuri procesate. Acest efect al cerealelor cu fibre se poate dovedi benefic pentru diabeticii cu zahăr ridicat în sânge, dar s-ar putea dovedi dăunător dacă aveți deja riscul de zahăr scăzut din sânge sau hipoglicemie. Dacă suferiți de tulburări legate de sânge sau metabolice, consultați întotdeauna un medic înainte de a face modificări la dieta dvs. pentru a evita efectele secundare negative.
-
-
-
Trosnitul genunchilor nu indică artrită precoce, arată un nou studiu03.09.2025, 10:02
-
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!