Efectele adverse ale cerealelor cu fibre

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Fibrele dietetice permit regularitatea digestivă și vă ajută să vă simțiți plini mai mult timp după mâncare. O dietă bogată în fibre îți poate scădea chiar riscul de boli grave, cum ar fi cancerul de colon, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane în 2005.

Dezvoltarea recentă a cerealelor pentru micul dejun cu adaos de fibre facilitează digestia. Cu toate acestea, aceste cereale pot duce la reacții adverse, mai ales la scurt timp după ce sunt introduse pentru prima dată în dieta ta, notează Livestrong.

Balonare

Un efect secundar comun al cerealelor cu fibre este balonarea abdominală, o senzație anormală și inconfortabilă de plenitudine în abdomen. Acest lucru se întâmplă adesea, deoarece conținutul extrem de ridicat de fibre ale unor cereale cu fibre poate șoca sistemul digestiv la început, deoarece corpul tău nu poate fi obișnuit să digere alimente atât de bogate în fibre. AskDrSears.com explică faptul că balonarea poate indica prea multă fibră în dieta ta. Creșterea lentă a aportului de fibre alimentare cu cereale din fibre, în loc să treacă rapid de la o dietă săracă în fibre la una bogată în fibre, permite corpului să se adapteze lent la noua dvs. dietă și poate reduce balonarea inconfortabilă.

Diaree

Un alt efect secundar posibil al consumului de fibre din fibre este diareea, relatează AskDrSears.com. Coerența scaunelor este determinată de o serie de factori, inclusiv timpul în care alimentul digerat se odihnește în colon sau intestinul gros. Scaunul care rămâne în colon mult timp devine uscat, ceea ce poate duce la constipație. Scaunul care trece prin colon duce prea repede la scaun apos sau la diaree. Deoarece aportul de fibre crește viteza cu care alimentele trec prin tractul digestiv, creșterea drastică a aportului de fibre cu cereale din fibre poate provoca trecerea prea rapidă a scaunului prin colon, provocând diaree. Introducerea treptată a cerealelor cu fibre în alimentația dumneavoastră poate ajuta la prevenirea efectelor secundare digestive, inclusiv diaree, permițându-vă organismului să se adapteze la noua dietă.

Reglarea zahărului din sânge

În cazuri rare, creșterea drastică a aportului de fibre prin consumul de cereale cu fibre poate duce la efecte secundare mai grave. Medline Plus, condus de Institutele Naționale de Sănătate, explică faptul că psylliul galben, un tip de fibre adăugate în unele cereale cu fibre, poate avea efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Glicemia este reglată de o serie de hormoni și țesuturi, care acționează pentru a preveni nivelul de zahăr din sânge să devină prea mare sau mai scăzut. Psyllium galben poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, prevenind vârfurile de zahăr din sânge care pot apărea în urma ingestiei de carbohidrați sau zaharuri procesate. Acest efect al cerealelor cu fibre se poate dovedi benefic pentru diabeticii cu zahăr ridicat în sânge, dar s-ar putea dovedi dăunător dacă aveți deja riscul de zahăr scăzut din sânge sau hipoglicemie. Dacă suferiți de tulburări legate de sânge sau metabolice, consultați întotdeauna un medic înainte de a face modificări la dieta dvs. pentru a evita efectele secundare negative.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel